Yapay zekâ araçları sayesinde dünya çok hızlı bir dönüşümden geçiyor; yani değişim rüzgârı, fırtınaya hatta kasırgaya dönüyor. Bizler duvar inşa edip, potansiyel fırsatları fark edemeyerek, kendimizi koruduğumuzu zannederek oyunun dışında mı kalacağız? Yoksa rüzgârdan en yüksek düzeyde verim sağlayabilmek için yel değirmeni mi inşa edeceğiz?
"Değişim rüzgârı esmeye başlayınca bazıları duvar inşa eder, bazıları ise yel değirmeni..."
Çin Atasözü
Teknoloji ile ilgili gelişmeleri, yeni konu ve kavramları sizlere “hap” şeklinde aktarmaya çalışan bendeniz, bugünkü yazıma başka bir konuyu ele almak üzere plan yapmıştım. Ama küresel olarak her “yeni” şeyi öyle hızlı ve hunharca tüketiyoruz ki, bu haftanın en çok konuşulan olayından bahsetmemek olmaz diye düşündüm ve açıkçası geride kalmak istemedim.Tahmin ettiğiniz üzere bugün sizlere geçtiğimiz günlerde OpenAI’ın lansman toplantısından bahsedeceğim. ChatGPT’nin yeni versiyonunun tanıtıldığı (ChatGPT-4.0) bu canlı yayın şeklinde düzenlenen toplantı, önemli noktalarda yenilikler sunuyor.
Selçuk Şirin hocanın "Kemerlerinizi Bağlayın" yazısında bahsettiği gibi ilk kez bizden daha akıllı ve yaratıcı başka bir aktör var: Generative AI nam-ı diğer jeneratif yapay zekâ!
İLK KEZ BİZDEN DAHA AKILLI VE YARATICI BAŞKA BİR AKTÖR VAR
Öncelikle kabul edelim ki bizler, tarihin hiçbir döneminde hiç bu kadar hızlı ve baş döndürücü değişim ve dönüşümlere tanıklık etmemiştik. Selçuk Şirin hocanın "Kemerlerinizi Bağlayın" yazısında bahsettiği gibi ilk kez bizden daha akıllı ve yaratıcı başka bir aktör var: Generative AI nam-ı diğer jeneratif yapay zekâ!
OpenAI CTO’su Mira Murati, ChatGPT’nin yeni versiyonunun lansman toplantısında etkileşimin daha doğal hale gelmesini istediklerini ve kullanım kolaylığı konusunda ilk kez gerçekten büyük bir adım attıklarını, bunun öncesinde modellerin zekasını geliştirmeye odaklandıklarını ifade etti. Ayrıca OpenAI Frontiers Araştırma Başkanı Mark Chen, yeni gerçek zamanlı konuşma işlevselliği sayesinde modelin sözünün kesilebileceğini, yanıt beklemek zorunda kalınmayacağını ve modelin bir telefon kamerası aracılığı ile birinin yüzüne bakıp yüz ifadelerinden o kişinin his ve duygularını algılayabileceğini söyledi. OpenAI böylece ChatGPT-4.0 için metin, ses ve görüntüleri işleyebilen bir model olduğunu, anlık çeviri yapabildiğini, metin ile görsel arasında etkileşim kurabildiğini canlı yayında milyonlarca kişinin önünde test ederek ilan etmiş oldu. İşin en ilginç kısmı ise OpenAI, GPT-4.0 adlı bu modelin abonelik gerektirmeden ücretsiz olarak sunulacağını duyurdu.ChatGPT Kasım 2022'de piyasaya çıktığında, Generative AI (jeneratif yapay zekâ) ürünleri dalgasını başlatmış oldu. Anthropic gibi girişimlerin yanı sıra Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri de kendi yapay zekâ sohbet robotlarını tanıttı ve Rabbit ve Humane gibi şirketler bu teknoloji etrafında yeni araçlar geliştirdi. Yani rekabet bu alanda gittikçe kızışıyor.
Şu ana kadar aslında birkaç kez gündeme getirdiğim ve bugün yeniden soracağım birkaç sorum var: Bizler bugün ne yaparsak yarına daha hazır oluruz? Bugün ne yaparsak geleceğimizi şekillendirebilir, onun için hazırlık yapabilir ve bizden daha akıllı ve yaratıcı olan bir aktör ile yaşamlarımıza devam edebiliriz?
İşte bu noktada yazımın başında yer alan Çin atasözüne atıfta bulunmak gerektiğini düşünüyorum. Yapay zekâ araçları sayesinde dünya çok hızlı bir dönüşümden geçiyor; yani değişim rüzgârı, fırtınaya hatta kasırgaya dönüyor. Bizler duvar inşa edip, potansiyel fırsatları fark edemeyerek, kendimizi koruduğumuzu zannederek oyunun dışında mı kalacağız? Yoksa rüzgârdan en yüksek düzeyde verim sağlayabilmek için yel değirmeni mi inşa edeceğiz? Dürüst bir şekilde karar verip, tarafımızı seçip, harekete geçmemiz gerekiyor.
Kalın sağlıcakla…
Yorum Yazın