25 Mayıs, 2024, Cumartesi 09:27
Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 1000 haftadır Galatasaray Meydanı'nda eylem yaptı. Meydandaki polis bariyerleri 25 Ağustos 2018’den sonra ilk kez 1000.haftada kaldırıldı. Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbeti ve faillerin yargılanması talebiyle eylem yapan Cumartesi Anneleri, 1000. haftada Galatasaray Meydanı’nda açıklama yaptı.Meydandaki polis bariyerleri 25 Ağustos 2018’den sonra ilk kez 1000.haftada kaldırıldı.Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Daha sonra, gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının üzerine karanfil bırakıldı.Ardından oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, tek tek söz alarak yakınlarının akıbetini sordu ve faillerin yargılanmasını talep etti.
Yüzlerce kişinin katıldığı 1000. hafta açıklamasında şunlara yer verildi:
Cumartesi Anneleri'nden Maside Ocak, “Burada hazırlık yaparken kendi evimi hazırlıyormuş gibi hissettim. Burada bizim anılarımız var. Kayıp yakınlarının buluştuğu bir nokta. Umarım 1001’inci hafta da böyle olur. Bize sadece 1000’inci haftaya özel olduğunu söylediler” dedi.
‘ADALET ARAYIŞIMIZ DEVAM EDECEK’
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise, “300 hafta süren abluka ve yasak, haksız ve hukuksuz bir uygulamaydı. Adalet arayışımız devam edecek. 1001’nci haftanın da açılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.Gözaltında kaybedilen ve daha sonra cansız bedeni bulunan Rıdvan Karakoç'un yakını, "Benim abimin cenazesini yok etmek istediler. Biz çabalarımızla buna izin vermedik. 1000 haftadır bu alanda talebimizi dile getiriyoruz. Sorumlular yargılansın. Sorumlular, suçlular yargılanana kadar burada olmaya devam edeceğiz" dedi.Gözaltında kaybedilen Murat Aslan'ın kardeşi "Fail belli. Mehmet Ağar'ın, Meral Akşener'in yargılanmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.
"ADALET İSTİYORUZ"
Özgür Gündem muhabiri Ferhat Tepe'nin annesi Zübeyde Tepe, "Özgür Gündem'in 25 muhabiri 1990'dan 1995'e kadar faili meçhul cinayetlerle öldürüldü. Biz 30 yıldır buradayız. 1000 haftadır buradayız. Hiçbir zaman buradan vazgeçmedik. Çocuklarımız için adalet istiyoruz. Faili meçhul değil, failleri belli. Çocuklarımızın katilleri Tansu Çiller, Mehmet Ağar, Süleyman Demirel, Korkmaz Tağma. Faili meçhul cinayetlerin katili onlar" diye konuştu.
"MEZARI BOŞ"
Gözaltında 42 yıl önce kaybettirilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, "Biz hukukun üstünlüğünün bu ülkede hakim kılınması için 1000 haftadır bu alanda sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Kaybedilen, mezarı olmayan yakınlarımızın katillerini soruyoruz. Bu alanda yıllardır haykıran, kardeşinin mezarını arayıp, bulup onu kucaklamak isteyen ailemizin en küçüğü Fatma Kırbayır'ı geçen hafta defnettik. Eminim ki Fatma Cemil'ine sarılmak için avucunu açmış, kolunu açmış ama mezarı boş" sözlerini kullandı.
Ne Olmuştu?
Cumartesi Anneleri'nden Maside Ocak, 700. haftadaki (25 Ağustos 2018) polis müdahalesini AYM'ye taşımış, başvurusunda "24 yıldır süren etkinliğin barışçıl bir şekilde yapıldığını, yasaklamaya ilişkin herhangi bir tebligat yapılmadığını ve bunun yanı sıra kolluk gücünün orantısız güç kullanarak toplantıyı dağıttığını, müdahale ve gözaltı sırasında yaralandığını belirterek kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini" dile getirmişti.Yüksek mahkeme "kötü muamele" iddiasını reddederken, Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.Karara karşı oy kullanan tek isim İçişleri Bakanı yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce olmuştu.Cumartesi Anneleri'nin basın açıklaması AYM kararına rağmen engellenmiş, 25 Ağustos 2018’den yaklaşık beş buçuk yıl sonra, ilk kez 11 Kasım 2023’teki 973. hafta buluşmasında Cumartesi Anneleri engelleme ve gözaltı işlemi olmadan Galatasaray Meydanı’ndaki basın açıklaması yapmıştı.
Yorum Yazın