KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul’da yıkılma riski bulunan bin 556 bina olduğunu açıkladı. 99 depremi öncesi yapılan tüm binaların çürük olduğunu söyleyen Kurt, yenilemenin elzem olduğunu söyledi.İstanbul'un Bahçelievler ilçesinde çöken bina, kentteki binaların ne kadar sağlam olduğu endişelerini yeniden gündeme getirdi. İBB İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KİPTAŞ) Genel Müdürü Ali Kurt, kentte yıkılma riski bulunan binalarla ilgili açıklama yaptı. Cumhuriyet’e konuşan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, "130 bin başvuruya karşın 35 bin binayı tarayabildik. Çünkü yurttaşlar evlerine almadılar, bilgi kirliliği nedeniyle korkuyorlar" dedi.
"Yenilemede istediğimiz performansı alamıyoruz"
İBB’nin tespitine göre İstanbul’da deprem olmasa bile olduğu yerde yıkılma riski bulunan bin 556 bina bulunduğunu belirten KİPTAŞ Genel Müdürü Kurt, şunları söyledi: "Olası bir Marmara depreminde 200 bin bina kullanılamaz hale gelecek. 1.2 milyon bağımsız birim ve 4.8 milyon insan ciddi risk altında. Binalar olduğu yerde yıkılmaya başladı. Belediyemiz bu binaların dönüşümü için bakanlığın verdiği kira desteğine ek destek verebilmek için karar çıkardı. KİPTAŞ, yapıları maliyetine yenilemek için ‘İstanbul Yenileniyor’u da yürütüyor. Ancak istenilen performansı alamıyoruz.""Kamu bankaları destek olmalı"
25 bin bağımsız birimle ilgili yurttaşlarla yaptığımız uzlaşımız var” diyen Kurt sözlerine şöyle devam etti: "Yani yurttaşlar borçlanarak binalarının yenilenmesini kabul ediyor. Ama inşaat maliyetleri ilk kez 2022’nin birinci çeyreğinde asgari ücretin üstüne çıktı. Yurttaş borçlanarak bile bu yükün altından kalkamıyor. İBB temmuz ayında riskli yapılar için mali destek paketi çıkaracak. Ancak kamu bankalarının bu sürece destek olması lazım. Görüşmelerimiz sürüyor. Baktık olmadı, ben kamu bankalarının genel müdürlerine, başkanımız Ekrem İmamoğlu da bankaların yönetim kurulu başkanlarına yazı yazdık. ‘Vatandaş adına kefil oluyoruz, gelin vatandaşa uzun vadeli kredi sunun’ dedik. Kamu bankaları kamu kaynaklarını öncelikle riskli binalara ayırmalı. Can kurtarma mücadelemize paydaş olmalarını bekliyoruz.""99 depremi öncesi yapılan tüm binalar çürük"
Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, Yadigar Sokak’ta bir kısmının toprağa gömüldüğü binaya ilişkin "94 yılında üç kat kaçak eklenmiş. Toplam dört apartmanımızı boşalttık. Komşularımızı otellerde misafir edeceğiz" diye konuştu. Bahadır, "1999 yılı deprem yönetmeliği öncesi yapıldığı için çürük. 99 depremi öncesi yapılan tüm binalar çürüktür. Binanın o zamanki yapımı doğrudur ama şimdi C25 beton, C30’lar kullanılıyor. Lütfen 99 yönetmeliği öncesi yapılan tüm binaları yenileyin" ifadelerini kullandı.https://yeniarayis.com/idilelveris/turkiyenin-dis-politikada-elde-ettigi-arabuluculuk-kapasitesi-baska-nerelerde-kullanilabilir/Halaskar Gençlik ve Yaşam Merkezi projemizde yer alan Zübeyde Hanım Kız Öğrenci Yurdu'ndaki çalışmaları inceledik. Örnek yurt odasından da anlaşılacağı gibi, İstanbul'un merkezinde çok güzel bir yurt olacak. pic.twitter.com/jdCr77X5Rf
— Ali Kurt (@AliKurtistanbul) June 28, 2024
Yorum Yazın