19 Mart’tan sonra Türkiye’de sadece siyaset değil toplum da başka bir evreye geçti. CHP sokağa inmedi ama sokakla, toplumla siyaset yapmayı öğrenmeye başladı. Peki bundan sonra ne olacak, CHP ne yapmalı? Toplumun farklı kesimlerinden akademisyen ve yazarlara birbirine benzer sorular sorduk. Bazıları doğrudan sorulara cevap verdi bazıları konu bağlamında müstakil yazılar yazdılar. Dosyamızın ikinci konuğu Tarık Çelenk.
Prof. Dr. Yüksel Taşkın ile yaptığımız söyleşi için buraya tıklayınız.
CHP’nin 19 Mart sonrası süreçteki siyasetini nasıl değerlendiriyorsunuz?
CHP kendi koşullarında kendi tabanını konsolide edebilmeyi başardı. Ancak bunun sadece duygusal motivasyona mı bağlı yoksa geri dönüşü olmayacak bir kararlılığa bağlı olup olmadığı belirsizdir. Şimdilik bunu sokakta ancak yapabildi. Sorun evde de bu motivasyonu sağlayabilmekte. Bunun için yeni kapsayıcı fikir inşası başka bir değişle Yarının Türkiye’si vizyonu inşa etmek zorunda. Şu anki kapasitesi kararsız seçmen için umut vermemekte. Sokağı tamamlayıcı opsiyon CHP için sineyi millet gibi daha radikal bir seçenekte gözükebilir. Ama bu koşullara rağmen Özgür Özel’in uzlaşma elastikiyetini devam ettirmesi de güzel. Ancak ne kadar radikalleşirseniz sonuçta normal hayat için rasyonel inandırıcı bir vizyon gözükmesi gerekiyor.
Toplumsal tepkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Toplumda sokaklarda huzursuzluk hep var. 19 Mart sebep oldu. Ancak Cumhur İttifakının kitlesini bu gelişmeler ilgilendirmiyor tersine
muhalefetin öfkesi artarken mahallelinin de öfkesi artıyor. Mahalleli bilinç altındanİmamoğlu’nu Erdoğan tarzı iletişim becerisi ile kendine tehdit görmekte. Bu konuda öfkesini dolaylı dışa vurmakta. İmamoğlu’nun tasfiyesi mahallelinin bir kısmı için siyasal bir mücadelenin gerekliliği. Makyavel bakışı ile varoluş mücadelesinde kural tartışılmaz. Mahalleli ahlak ve felsefeyi düşünürler yapsın siyaseti ise güçlüler yapsın tarzında düşünme eğiliminde. Bu işin teolojik, psikolojik ve ezoterikboyutları var. Satırlara sığmaz.
Liselere kadar inen bir tepkisellik oluştu tüm Türkiye’de bunu nasıl değerlendiriyoruz?
Liselerde var. Ergenlik yaşı dijital çağda düştü. Ancak bu gençlerin bir fikri yok duygusal tepkileri var yarınki durum belirsiz. Muhalefetin umudu liselilere kaldıysa sorun var demektir. Şu an gençlik dijital düşünüyor birden radikalleşebilir de. Ancak sorumluluk yaşları gelince aidiyetleri kalmayacak ya teslim olacaklar ya da yurtdışında gelecek arayacaklardır.
Her hafta yapılacak ilçe/il mitingler bu toplumsal tepkiyi canlı tutar mı?
CHP kendi kitlesi içinse bu soru evet. Ancak kararsız geçişler içinse bir noktadan sonra bıktırıcı olabilir. Bu bıktırıcılık iktidar içinde geçerli olabilir. Belki iktidar bu bıktırıcılıkla bir uzlaşma opsiyonunu açabilir.
CHP farklı olarak ne yapabilir ve neler yapmalı?
CHP’nin yeni kadroları da fikirsizlikleri ve beceriklilikleri konusunda hiç güven vermemekteler. CHP tüm muhalefetin benimseyebileceği bir fikri inşa edebilmeli. CHP’nin yukarıda ifade ettiğim gibi yarına dair ne söylediği de belirsiz ayrıca.
Muhalefete bir bütün olarak baktığınızda ne görüyorsunuz?
Muhalefetin durumu 2023 koşullarından çok kötü ve umutsuz görüyorum. Toplumsal umutsuzluk ve hoşnutsuzluk muhalefetten daha güçlü. Ancak sokağın muhalefeti CHP imiş gibi gözükmekte.
19 Mart süreciyle ilgili beklentiniz nedir?
19 Mart süreci Ekrem İmamoğlu’nun orta vadede artık siyaseten tasfiye etmiştir. Hukuk tartışmaları dışında siyaseten Erdoğan, Baykal gibi veya Bahçeli inisiyatifi destek verilmezse İmamoğlu artık 2028 denklemine dahil değildir. Bunu görmek gerekiyor. Ancak 19 Mart tartışılabilir özü ile değil tarzı ve yaklaşımı ile terörsüz Türkiye sürecini ve ekonomiyi riske etmiştir. Belki terörün tasfiyesi ve ekonominin normalleşmesi gerekliliği İmamoğlu’nun tahliyesini gündeme getirebilecektir. Ancak bu durum İmamoğlu’nu denkleme almaya yetmeyecektir. Bütün bu gelişme ve tartışmalar İmamoğlu-kitle ilişkilerinde de motivasyon kaybına neden olabilecektir.
19 Mart’tan sonra Türkiye’de sadece siyaset değil toplum da başka bir evreye geçti. CHP sokağa inmedi ama sokakla, toplumla siyaset yapmayı öğrenmeye başladı. Peki bundan sonra ne olacak, CHP ne yapmalı? Toplumun farklı kesimlerinden akademisyen ve yazarlara birbirine benzer sorular sorduk. Bazıları doğrudan sorulara cevap verdi bazıları konu bağlamında müstakil yazılar yazdılar. Yazıları ve söyleşileri okumak için yukarıdaki görsele ya da buraya tıklayınız.

Yorum Yazın