© Yeni Arayış

Yüksel Taşkın: "Silah temininde denetim eksikliği mi var?"

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın artan şiddet olaylarını ilgili bakanlara sorarak meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Hallk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanına verdiği iki soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı. 

Son günlerde üst üste yaşanan şiddet olayları kamuoyunda derin endişe ve korkuya neden oldu. Bu olayların büyük kısmının ateşli silahlarla gerçekleştiriliyor olması ise silah temininde kolaylık ve denetim eksikliği konularını gündeme getiriyor. Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanına verdiği iki soru önergesiyle konuyu gündeme getiren CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın şunları belirtti.

"Saldırılar hepimizi tehdit ediyor"

"Her gün yeni bir silahlı saldırı ya da sokak çatışmasının haberini alıyoruz. Bu saldırılar yurttaş olarak hepimizi tehdit ediyor; ancak silahlı saldırıların en büyük mağduru kadınlar ve çocuklar. Şiddet faillerinin ise bir kısmının hali hazırda kasten yaralama, gasp, cinsel taciz, yağma ya da mala zarar verme suçundan kaydı bulunduğunu görüyoruz. Silah taşıma ruhsatı olmayan bu kişiler ateşli silahları nasıl temin ediyorlar? Bu konuda bir denetimsizlik olduğu açık.

Bu bağlamda Taşkın, İçişleri Bakanı’na 2021’den bu yana yaşanan şiddet olaylarında kullanılan ateşli silahların kaçının ruhsatlı olduğunu, bu olaylarda kaç kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını, son üç yıl içerisinde ateşli silahlarla gerçekleştirilen şiddet olaylarının sayısında bir artış olup olmadığını, şiddet olaylarının kaçında mağdurun kadın olduğunu ve bu olayların kaçının “ev içi şiddet” kapsamına girdiğini sordu. Ayrıca, bireylerin ruhsatsız silahları temin etmesinin önüne geçmek için Bakanlığın nasıl bir çalışma yürüttüğünün de açıklanmasını istedi.

Ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında kanuna muhalefet ilk sırada

Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı Adalet İstatistikleri’ne göre 2023 yılında Cumhuriyet Başsavcılığının açtığı davalarda ilk sırada, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefetin oluşturduğu dosyalar yer alıyor. 6136 sayılı Kanun, ateşli silahlarla mermilerinin ve bıçaklarla salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulmasını düzenliyor. Bu kanuna aykırılıktan sadece 2023 yılında 156 bin 506 suç işlenmiş ve 122 bin 786 dosya açılmıştır. Bu rakamlar, 2023 yılında özel kanunlar uyarınca Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki en yüksek dosya ve suç sayısıdır. 

Özel kanunlar uyarınca 2023 yılında ceza mahkemelerine gelen dosyalardaki suç dağılımına bakıldığında da ilk sırada Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun yer aldığı görülmektedir. Buna göre toplam 512 bin 432 suçtan 99 bin 766’sı 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçudur."

Bu olumsuz tabloyu eleştiren Taşkın, şunları belirtti: "Görülüyor ki Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından özel kanunlar uyarınca yürütülen her dört soruşturma dosyası ve suçtan biri, ülkeye hukuka aykırı bir şekilde sokulan ateşli silahlarla ilgili. Ruhsatsız silahların alım satımını ve kullanımını engelleyerek hem can kaybının önüne geçmek hem de yargının yükünü azaltmak mümkün."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER