© Yeni Arayış

Yüksel Taşkın, Naci İnci hakkında soru önergesi verdi

Yüksel Taşkın, Naci İnci hakkında soru önergesi verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Boğaziçi Üniversitesi’nin Kayyım Rektörü Naci İnci’nin Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş, TÜBİTAK Yönetim Kurulu ve Türk-Japon Üniversitesi Konsey üyesi olmasındaki kamu yararını sordu. Milletvekili Taşkın, 21 Ağustos 2021’de Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Naci İnci’nin Mayıs ayından bu yana eş zamanlı olarak Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’de yönetim kurulu üyesi olarak görevlendirilmesi tepki gösterdi. İnci’nin, yüzde 75’e yakın oranla özel bir şirket olan Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’deki göreviyle ilgili çok sayıda sorun mevcut. CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Taşkın, verdiği soru önergesi ile konuyu Milli Eğitim Bakanı’na sordu. Rektörlük göreviyle eş zamanlı olarak söz konusu şirkette yönetim kurulu üyeliği görevinin yürütülmesi için Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) kararı gereklidir. İnci’nin verdiği dilekçeye dayanılarak hazırlanan 22 Mayıs 2024 tarihli ve 2024/11 sayılı ÜYK kararı ise oldukça muğlak. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu, bu tür görevlendirmeleri ayrıntılı olarak düzenlemiştir. Buna rağmen ÜYK kararında, hangi kapsamda veya 2547 sayılı Kanun’un hangi maddesine göre Turkcell görevlendirmesinin yapıldığı belli değildir. Öğretim üyelerinin özel şirketlerde görevlendirilmesi 2547 sayılı Kanun’un 37. maddesine göre yapılması gerekirken yapılmamıştır. Böylece üniversitenin döner sermayesine gelir irat edilmesi önlenmiştir. Bu da çok yüksek oranlı bir ödeme olan Turkcell Yönetim Kurulu Üyeliği ödemelerinin döner sermayeden geçirilmeden alınması demektir. Bu nedenle üniversite olası büyük bir maddi kayba uğrayacak ve kamu zararı oluşacaktır. Üniversite Yönetim Kurulu, Turkcell’i kamu iştirakı veya kuruluşu sayarak Rektör İnci’yi 2547 sayılı Kanun’un 38. maddesi ile de görevlendirmemiştir. Böylece Prof. İnci üniversiteden yönetici katkı payı ve döner sermaye ödemesi almaya devam etmektedir. Bu madde açıkça belirtilmeyerek de yine üniversite maddi zarara uğratılmaktadır. Konuyla ilgili Yüksel Taşkın şunları ifade etti: "Üniversite Yönetim Kurulu kararında 2547 sayılı Kanun’un hangi maddesine göre görevlendirme yapıldığı belli değil. Bu durum kamu zararı yaratırken, belirsizlikten yararlanan tek kişi hem Turkcell’den yönetim kurulu üyeliği ücreti hem de üniversiteden yönetici katkı payı ve döner sermaye ödemesi almaya devam eden Kayyum Rektör." Rektör İnci’nin aynı zamanda TÜBİTAK yönetim kurulu ve Türk-Japon Üniversitesi Konsey üyesi olduğunu da hatırlatan Taşkın şunları belirtti: "Üç kurumda birden yönetim kurulu ve konsey üyeliği olan biri, nasıl aynı zamanda rektörlük görevini hakkıyla yerine getirebilir? Bir üniversiteyi yönetmek yarı zamanlı yapılabilecek bir iş değildir."

Yüksel Taşkın'ın, Milli Eğitim Bakanı’na sorduğu sorular

Rektör Prof. İnci 2 Mayıs 2024 tarihinde Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’de yönetim kurulu üyesi olarak görevlendirilmiş olmasına rağmen, bu görevlendirmeye izin veren Üniversite Yönetim Kurulu kararı 22 Mayıs 2024 tarihlidir. Arada geçen 20 günde Prof. İnci usulsüz olarak mı iki görevi yerine getirmiştir? Rektör Prof. İnci hem Boğaziçi Üniversitesi döner sermayesinden ödeme almaya devam etmekte hem de Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’den yönetim kurul üyeliği ücreti mi almaktadır? Rektör Prof. İnci aynı zamanda TÜBİTAK yönetim kurulu ve Türk-Japon Üniversitesi Konsey üyesidir. Prof. İnci bu iki kurumdan da ödeme almakta mıdır? Prof. İnci’nin üç kurumda birden yürüttüğü yönetim kurulu ve konsey üyeliği 2547 sayılı Kanun’dan kaynaklanan mesaisini nasıl aksatmamaktadır? Rektörlük yarı-zamanlı yapılabilen bir görev midir? Bir üniversite rektörünün Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş gibi bir şirketin yönetim kurulu üyesi olmasında nasıl bir kamu yararı vardır? Rektör Prof. İnci’nin 2547 sayılı Kanun’un hangi maddesince görevlendirildiğinin belirtilmemesinden dolayı üniversitenin döner sermayesine gelir irat etmemekte; ayrıca İnci yönetici katkı payı ve döner sermaye ödemesi almaya devam etmektedir. Bu durumdan kamunun uğradığı zarar ne kadardır?

Boğaziçi Üniversitesi’nin Kayyım Rektörü aynı zamanda Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş ve TÜBİTAK Yönetim Kurulu ve de Türk-Japon Üniversitesi Konsey üyesi. Prof. İnci’nin üç kurumda birden yürüttüğü bu görevler 2547 sayılı Kanun’dan kaynaklanan mesaisini aksatmıyor mu? Rektörlük… https://t.co/4CX6u6BgEI

— Yüksel Taşkın (@yukseltaskinn) July 17, 2024 https://yeniarayis.com/bulentbilmez/turkler-turkiyeyi-eledi/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER