© Yeni Arayış

Yaşasın resesyona girdik!

2019 yılından beri neredeyse her çeyrek büyüyen Türkiye bu çeyrek daraldı. Vatandaş da buruk bir sevinç, “demek ki enflasyon düşecek”. Global sermaye de coşku, “Türkiye’de faizler düşecek”. Herkesin derdi farklı.

Türkiye ekonomisi daraldı;  Türkiye üçüncü çeyrek büyümesi -%2,1 açıklandı. Yani ekonomi daraldı. 2019 yılından beri neredeyse her çeyrek büyüyen Türkiye bu çeyrek daraldı. Vatandaş da buruk bir sevinç, “demek ki enflasyon düşecek”. Global sermaye de coşku, “Türkiye’de faizler düşecek”. Herkesin derdi farklı. On dokuz çeyrek sürekli büyüdüğü halde fakirleşen halk, ekonomi daralınca bakalım ne yapacak?!

Türkiye dış ticaret açığı azaldı. İhracat Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,1 artarak 216 milyar 195 milyon dolar, ithalat %7,2 azalarak 282 milyar 49 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece; Ocak-Ekim döneminde dış ticaret açığı %30,1 azalarak 94 milyar 267 milyon dolardan, 65 milyar 853 milyon dolara indi. Olee!

Dış ticaret açığının azalması gerçekten ekonomik dengelenme sonucu mu yoksa, başta hammade ithalatı azaldığı için mi gerçekleşti? Ekonomi yeniden hareketlendiği zaman ya da kuru artık baskılayamadığınız zaman ne olacak? Kur baskılanırsa, zaten sıkıntıda olan ihracatçının kar marjı iyice düşecek, ihracat kapasitemiz daralacak, cari açık yükselecek, kur patlayacak. Kuru baskıda başarısız olursanız kur yine patlayacak. Denge gerçek mi? Cevabı zor bir soru.

TCMB faiz kararı;  21 Kasım tarihinde Para Piyasası Kurulunun açıkladığı kararlar, Aralık  2024 ayında faiz indirimin kapısını açtı. Bu hafta açıklanacak Kasım 2024 ayı Tüfesi %2 yi geçmezse, göstermelik 250 baz faiz indirimi gelir bence.

Zaten bankalar ve yatırımcılar faiz indirime inanmış sanki. Bankalar faizi iki tık aşağı çekip “Faizi sizin için düşürdük” diye kredi satmaya çalışıyor, ticaretle uğraşanlar ise “faiz çok daha fazla düşecek” diye krediden uzak duruyor. Tasarruf sahipleri ise faiz düşünce hangi ürüne gitmesi gerektiğini belirlemeye çalışıyor.

Dünya gündemi ; Tabi ki Donald Trump.  Hazine Bakanlığına hedge fon yöneticisi Bessent'i seçmesini piyasa oyuncuları sevinçle karşıladı. Para babalarının hakkını savunacak harika bir seçim bence de. Bir önceki Trump döneminde, Trump kararları dolarda ciddi oynaklık yaratmıştı. Trump ve Bessent el ele vererek “AL-SAT” çılar için harika olanaklar sunacaktır.

Gümrük vergilerinde artış, yaptırım istekleri, Meksika, Çin, Kanada, Hindistan başta, tüm ülkeleri heyacanlandırıyor. Mesela, Avrupalı otomotiv devlerinin Meksika’da üretip Amerika’da satmak gibi projeleri nasıl etkilenecek!?  Son iki yılında FED kararları ile dalgalanan piyasları artık Trump dalgalandıracak.

Bizim borsamıza gelirsek; Ekim 2024 ayı ortasında yazdığım 10400 puan hedefine doğru yavaş yavaş yükseliyoruz. Yabancı gelmezse burayı kırmak çok zor. 10400 kırılmazsa geri dönüşte 8500 puanı görebiliriz.

10400 KIRILMAZSA DÖNÜŞTE 8500 PUANI GÖREBİLİRİZ

22.11.2024 TCMB ve BDDK verilerine göre;

Portföy; Yabancılar hisse senedinde 272 milyon dolar, tahvillerde ise 814 milyon dolarlık satış yaptı.  Hisseye ısrarla yabancı gelmiyor, tahvilde ise giriş azaldı. Bu senenin ikinci çeyreğinde 8 milyar dolar, üçüncü çeyreğinde 6 milyar dolar DİBS alışları son çeyrekte henüz 2 milyar doları bile bulamadı.

Rezervler; MB brüt, net rezervlerinde gevşeme devam ediyor. Özellikle swapsız net rezerv Kasım ayında 4 milyar dolar gevşedi.

Bankalardaki mevduat; TCMB faiz indirecek beklentisi ile faizden çıkan vatandaşın bir kısmı ilgili hafta yine dövize dönmüş. Vatandaş döviz mevduatını 2 milyar dolar artırırken kurumsallar 2 milyar doların biraz üstünde azaltmış.    

Krediler; kredi kullanımları sakin seyrini sürdürüyor. Yılbaşı harcamaları biraz hareketlendirecektir.

Dünya emtia endeksi; Hafif yukarı meyilli sıkışma devam ediyor. Bu hafta için ilk destek yine 98 puanda ama, sıkışmanın ana desteği 96,60 puan; direnci ise 101,80 puan oldu.

Dolar/TL; Dolar, tüm paralar karşısında sert gevşerken USD/TL deki sıkışma devam etti.  Bu hafta da devam edeceğini tahmin ediyorum. 34,40 ve 34 lira destek.

ABD 10 YR tahvil; Kaç haftadır;  “Direnç %4,45. Ben halen faizin düşme kanalında olduğunu düşünüyorum” diye yazıyorum. Bu hafta %4.2950 üstüne atamazsa, %4.03 seviyelerine kadar gevşeyebilir.

Eur/Usd; Geçen hafta ; “1,04 dayanıp 1,0470 seviyesi üstüne atamazsa Mart 2025 sonuna kadar 1,01 seviyesini görebilir. Direnç 1.0610 seviyesinde.” Tahmininde bulunmuştuk. 1.04 den dönüp 1.06 ya geldi. Bu hafta buranın üstünde kalabilirse 1.07 seviyesini dener ama 1.07 kolay geçilemez. Sanırım 1.04 ile 1.06 arasında sıkışacak bir süre.

Altın Ons; 2610 doların üstünde kalmayı becerirse hedef yeniden 2800 dolar.  Bu ikisi arasında sıkışacak gibi. 2550 doların altında iki hafta kalması altın rüyalarını kabusa döndürebilir. Bu durumda, son bir yıldır devam eden yükselen kanaldan aşağı düşmüş olur.

Bist100;  Dünya borsaları gevşemiyor, ABD borsaları ise Trump’ı coşku ile karşılıyor. Bloomberg’in haberine göre ABD borsalarının toplam değeri 62 trilyon dolara ulaşmış. ABD ekonımisinin iki katından daha fazla yani. Hayırlısı!

Bizim borsamıza gelirsek; Ekim 2024 ayı ortasında yazdığım 10400 puan hedefine doğru yavaş yavaş yükseliyoruz. Yabancı gelmezse burayı kırmak çok zor. 10400 kırılmazsa geri dönüşde 8500 puanı görebiliriz.

Dolar bazında 2,80 direnç. Yabancı gelmediği müddetçe yukarı devam etmesi zor.  

Doğalgaz;  Avrupa'nın hızla tükenen gaz rezervleri ve Moskova'dan yaklaşan arz kesintileri yeni bir krize yol açıp doğalgaz fiyatlarını yukarı itebilir. 1, 65 dolardan alıp 3.65 doları hedeflediğimiz ama 2.85 dolar kırılamayınca Ekim başı sattığımız doğalgaz, geçen hafta 3,57 doları gördü. 3,65 dolar kırılırsa bir anda 5 doları görebilir.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER