Yapay zekâ ve verimlilik arayışı
GENELYapay zekâ ve otomasyon teknolojilerinin sağladığı verimlilik ve etkinlik artışı, kabul edelim ki iş dünyasında önemli bir dönüşüm yaratmış ve işletmelerin rekabetçi olmalarını sağlamıştır.
“Verimlilik ve odaklanma, başarının anahtarlarıdır.”
Robert Crais
Eminim ki şu ana kadar birçok yerde verimlilik ile ilgili sözlere denk gelmişsinizdir. Bugün görece daha az bilinen Amerikalı yazar ve senarist Robert Crais’in verimlilik ile ilgili sözü ile başlamak istedim yazıma. Bunun sebebi biz işletmecilerin bir şey anlatırken genelde kendi alanımızdaki kişilere atıf yapmak gibi bir alışkanlığı oluyor ve ben bu sefer çok başka bir alandan yararlanarak giriş yapmak istiyorum.
İşletme dediğimiz örgütün, ekonomik aktör olmak sebebi ile en önemli başarı ölçütlerinden bir tanesi verimliliktir. En basit ifadeyle verimlilik, en az girdi ile en fazla çıktıyı elde etmek olarak tanımlanabilir. Günümüzde bunu birçok çeşitli yöntem, farklı araç ve uygulama ile başarıyla gerçekleştiren işletmeler bulunmaktadır ve hep de bulunacaktır.
Ancak sık sık karşılaştığınız üzere çokça “yapay zekâ” konuşuyoruz bugünlerde… Yapay zekânın iş dünyasına olası etkilerini, olumlu olumsuz yönlerini tartışıyoruz ve işletmecilik açısından nasıl daha iyi entegrasyon sağlayarak başarı düzeyine katkısı olurunu anlamaya ve anlamlandırmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla yapay zekâ ve verimlilik ilişkisini çözmeye çalışıyoruz.
Özellikle üretken yapay zekânın bir meslek veya kuruluştaki daha az vasıflı çalışanların üretkenliğini artırabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır.
ÜRETKEN YAPAY ZEKÂ
Yapay zekâ ve otomasyon teknolojilerinin sağladığı verimlilik ve etkinlik artışı, kabul edelim ki iş dünyasında önemli bir dönüşüm yaratmış ve işletmelerin rekabetçi olmalarını sağlamıştır. Yapay zekâyı etkili şekilde kullanan işletmeler, daha fazla kullanıcı veya müşteri ile daha fazla veriye ve oradan bilgiye ulaşacak ve akabinde daha iyi ürün veya hizmet ile verimlilik döngüsünü tamamlamış olacaktır.
Özellikle üretken yapay zekânın bir meslek veya kuruluştaki daha az vasıflı çalışanların üretkenliğini artırabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Birçok çalışma, üretken yapay zekânın çağrı merkezi müşteri destek temsilcilerinin, yazılım geliştiricilerin ve orta düzey profesyonellerin üretkenliğini artırdığını göstermektedir. Yapay zekâ algoritmaları, işletmelerin büyük veri setlerini analiz ederek değerli bilgiler sunmakta ve karar verme süreçlerine destek olmaktadır. Daha fazla veriye dayanan kararlar, daha isabetli stratejilere yön vermekte ve işletmeler daha doğru ürün ve hizmet gelişimi gerçekleştirebilmektedir.
Küresel rekabetin şiddetini düşündüğümüzde, verimlilik sadece stratejik rekabet üstünlüğü elde etmek için değil; işletmeciliğin temel amaçlarını gerçekleştirebilmek için kritik önem taşıyor. Kaynakların etkin kullanımı, iklim krizi ile boğuşmakta olan dünyamızın geleceği açısından da şüphesiz çok elzem. Yapay zekâ ve ilgili teknolojik gelişmelerin verimlilik açısından daha çok konuşacağız.
İlginizi Çekebilir