© Yeni Arayış

Yaktı! El birliğiyle söndürdük

Bir önceki haftayı ABD istihdam verileri ve Trump’ın tweti ile gergin kapayan piyasalar, geçen haftayı da gergin açtı. Hafta başı tüm küresel piyasalar satışa döndü. Ardından Trump’a yakın kaynakların “kademeli tarife artışı” söylemleri, beklenti altında kalan ABD üfe-tüfe ve İngiltere tüfe verileri ile piyasalar hafta ortası sakinledi.

İsrail ile Hamas arasında ateşkes umudu doğdu. Ardından Rusya ile Ukrayna arasında yumuşama görülecektir.

Dünyada gündem; Trump’ın varlığının her hafta piyasaları sallayacağını yazıyorum kaç haftadır ama geçen hafta gördük ki, haftalık değil günlük sallayacak. Bir önceki haftayı ABD istihdam verileri ve Trump’ın tweti ile gergin kapayan piyasalar, geçen haftayı da gergin açtı. Hafta başı tüm küresel piyasalar satışa döndü. Ardından Trump’a yakın kaynakların “kademeli tarife artışı” söylemleri, beklenti altında kalan ABD üfe-tüfe ve İngiltere tüfe verileri ile piyasalar hafta ortası sakinledi. Haftayı ise artan bir risk iştahı ile kapadı.

Sakin, sakin, sakin; analaşılan haftalık değil günlük dalgalanacağız bir süre. Pazartesi günü, 2. Trump dönemi başlıyor. Günlük haberlere kulakları tıkayıp orta ve uzun vadeli stratejilere ve ekonomik etkilerine odaklanmak en sağlıklısı olacak. 2024 yılı çok bilinmeyenliydi. 2025 daha az bilinmeyene sahip olacak gibi duruyor. Sadece gümlük gürültülerden uzak durmak yeterli olabilir.

FED dahil diğer major merkez bankalarının Japonya hariç faizlerini düşürmeye devam edeceğini yazıyorum bir süredir. Geçen hafta başı FED faiz indirimi için Eylül ayını işaret edenler, hafta sonu temmuz ayını işaret etmeye başladı. Fed faiz indirmeye devam edecek, planlarınızı buna göre yapın yeter. İngiltere enflasyon verileri sonrasında BOE nin 2025 yılında iki defa indirim yapacağına artık kesin gözüyle bakılıyor. ECB nin indirimlere devam edeceğine de öyle.

İsrail ile Hamas arasında ateşkes umudu doğdu. Ardından Rusya ile Ukrayna arasında yumuşama görülecektir. Her iki ülke liderinin Trump için söylediği olumlu söylemler, bu durumun öncü işaretleri olabilir.

Çin’den uzun zaman sonra ilk olumlu veriler geldi. Dördüncü çeyrek büyümesi %5 beklenirken %5,4 geldi. Aralık ayı sanayi üretimi ve perakende satışlarıda beklenti üstünde geldi.   

Türkiye’de pembeleşmeye devam; Kasım ayı TCMB cari işlemler dengesini Ocak-Kasım ayı için 5,6 milyar dolar diye açıkladı. 2023 yılını 45,4 milyar dolar açıkla kapamıştık. 2024 yılında dehşet düzelme var.

2024 yılı bütçe açığının GSYH ya oranı %4,8 oldu. 2023 yılını %5,4 ile bitirmiştik. Bir başarı daha. El ele verip ekonomistin yaktığı ekonomiyi kendimizi yakarak söndürmüşüz. Tamamen söndü mü? Yoksa içten içe yanıyor mu? Göreceğiz.

Bütçe açığı demişken, 2024 yılı bütçe açığı rekor kırarak 2,1 tirlyon liraya ulaştı. Bu açığın 1,3 trilyon Tl ye yakını faizden kaynaklanıyor. Ekonomist ve onun yönlendirdiği gözlerinden ışık saçanın üstümüze yığdığı yük bu. Amannn! Allasen boş ver.

2025 yılının ilk borçlanma ihalesini İşbank yaptı. Fazi oranı %9,125 oldu. 236 milyar dış borç var ama sorun değil çeviririz diyoruz ya; işte çevirme maliyeti bu. Neyse! Ocak ayında TCMB artık 250 baz puan daha indirmeyi garantiledi bence.

Suriye; Herkesin Suriye umudu ise boşa çıkacak gibi. Suriye’nin geleceğini inşaa edecek uluslararası masada kilometrelerce uzak ülke temsilcileri vardı, Türkiye’ye masada yer vermediler. Şimdi de Suriye, Türk çimentosuna %27 gümrük vergisi çıkardı. Diğer ülkelere uygulanan %7. Tüm ürünlere yayılacak mı bakalım bu uygulama?!

10.01.2025 TCMB ve BDDK verilerine göre;

Portföy; Yabancılar yeni yıla hisse senedini satarak başladı.  211 milyon dolar hisse satarken, tahvillerde ise 460 milyon dolarlık alış yaptı.

Rezervler; MB 2025 yılında brüt, net, swapsız tüm rezervlerini artırmaya devam etti. Vatandaş almıyor, ticari işletmeler satıyor, cary tradeciler yeniden yoğunlaştı, doğrudan yatırımda var az biraz. TCMB’nın son iki haftadaki brüt rezervi 5 milyar dolar üstünde arttı.

Krediler; Bireysel kredi kartları yılbaşı harcamaları ile biraz hareketlenmişti. İlgili hafta eksi büyümüş. Diğerlerindeki sakinlik zaten devam ediyor. Mevduat faizleri son iki haftada 3,5 puan gevşedi. Bireysel ve kredi faizleri de ilgili hafta 2 puana kadar gevşedi. Bunlar ortalamalar tabi, henüz piyasaların beklediği gevşeme gerçekleşmiyor. MB Ocak indirimi gevşemeyi devam ettirecektir.

10400 puan direnci olanca ihtişamı ile duruyor. Dört haftadır 10150 puan ile 9750 puan arasında, dar bir bantta sıkışıyor. Bu sıkışma en geç Şubat ayının ikinci haftasına kadar sürer. Sonrasında bir karar verecektir. Yukarıda 10400 puanın yabancı olmadan geçilmesi zor.

Dünya emtia endeksi; Önceki  hafta sıkışma yukarı doğru kırılmıştı. “103 puandaki direnci hemen geçemesede hedefi 107 puan” diye yazmıştım geçen hafta. 104,40 puana kadar çıktı. Üstelik 103 puanın üstünde kaldı. Bu hafta da kalırsa 107 puanı kısa zamanda görebilir.

Dolar/TL; 35,35 lira destek, 35,75 lira direnç. Dikkatli olun demeye devam edeceğim ama teknik henüz yükselme belirtisi göstermiyor. Önümüzdeki iki ay yukarı hareketlenme süpriz olur. Sakin, sessiz yukarı hareket devam edecek büyük olasılık.

ABD 10 yr tahvil; %4,74 üstünde kalmayı beceremedi, ciddi alış geldi. %4,62 altına gelirse gevşeme devam eder.

Eur/Usd; 1.04 üstüne atma çabası yine başarısız oldu. En geç 2025 Mart sonunda 1.00 görebiliriz.

Bist100; 10400 puan direnci olanca ihtişamı ile duruyor. Dört haftadır 10150 puan ile 9750 puan arasında, dar bir bantta sıkışıyor. Bu sıkışma en geç Şubat ayının ikinci haftasına kadar sürer. Sonrasında bir karar verecektir. Yukarıda 10400 puanın yabancı olmadan geçilmesi zor. O yüzden aşağı hareketlenmesi daha olası.

Dünya borsaları geçen hafta Japonya hariç yukarı hareketlendi. İngiltere borsası, faiz indirimi beklentisi ile en çok yükselendi. Global borsalar yeniden yukarı gitmeye başlarsa İMKB’yi de yukarı taşıyabilir. Yoksa yabancı gelmesi gerek. 2.80 dolardan yabancı gelmesi zor. Bence 2.00 altını görmek istiyorlar. Beceremezlerse bu fiyata razı olacaklar mı göreceğiz.

TR 10 yr ve 2 yr tahvil; 2024 dördüncü çeyrek başından beri ama özellikle yılın son haftalarında ısrarla TR tahvilleri önermiştim.İki yıllıklar %37 altına; on yıllıklar da %27,35 altına inemiyor, buralardan hemen satış geliyordu. Geçen hafta %36 ve % 26 görüldü. %33,80 ve %25,25 hedefleri belirginleşti.

Altın; 2600 ile 2800 dolar arasında devam.

Gümüş; 29,85 dolar ile 31,50 dolar arasında kalmaya devam ediyor. 31,50 doların üstünde iki hafta kalması yukarı hareketi tetikler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER