© Yeni Arayış

Üsküdar Belediyesi'nin Haziran ayı meclis toplantısı yapıldı

Üsküdar Belediyesi'nin Haziran ayı meclis toplantısı yapıldı

Üsküdar Belediye meclisinin Haziran ayı toplantısı birinci birleşimi, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis gündeminin 4. ve 5. maddelerinde yer alan bazı dernek ve vakıflara yapılan bedelsiz taşınmaz tahsislerin iptaline ilişkin teklif Hukuk ve Mülkiye Komisyonu’na havale edildi. Belediye meclis salonunda gerçekleşen ve canlı yayınlanan toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Dedetaş, gündem dışı konuşmalarda çok önemli toplumsal hassasiyetlere dikkat çekildiğini kaydederek, “Özellikle mazluma ve güçsüze yapılan her türlü haksız uygulama ve eziyetin tam olarak karşısındayız. Bu ülkemizin içerisinde de olsa, dışında da olsa bunun karşısında bir duruş sergileyeceğimizi her üç gruptan da duymak beni çok mutlu etti. Filistin’den bahsediyorum tabii ki. Haksız yere ölen insanlardan bahsediyorum.” diye konuştu. Siyasetin bir kenara bırakılarak kenetlenilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Dedetaş, “Aynı hassasiyeti gündemimizde olan hayvan hakları konusunda da bekleyeceğiz. Burada da tüm gücümüzle güçsüz olan sokak hayvanları konusunda en doğru kararı vereceğiz. İnsani olarak vicdanımıza, uygulama açısından da vicdanlarımıza sığınacağız. En doğru kararı hep birlikte vereceğiz diye düşünüyorum. Asıl olan vicdandır.” dedi. “Emeklilere Pazar Yardımı” konusundaki soruya cevap veren Dedetaş, yönetimi devraldıklarında bir takım vaatlerle geldiklerini ve bu önemli vaadi yerine getirdiklerini söyledi.

“BAŞVURULARI 5 BİNE KADAR YÜKSELTECEĞİZ”

Bütçenin kendilerinden önceki dönemde belirlendiğini, kriter koymalarının da ihtiyaç sahibi emeklileri tespit etmek amacıyla olduğunu vurgulayan Dedetaş, şöyle devam etti: “Başvuran 3 bin 882 komşumuzun içinde yaklaşık yüzde 70’i bu kriterleri sağlıyor. Fakat bizim koyduğunuz sosyal yardım limiti biraz daha yukarıda. Dolayısıyla kriterleri buna göre güncelleyip kendi koyduğumuz limitte yardıma devam edeceğiz. İlgili teknik arkadaşlarımız bunları çalışıyor. Koyduğumuz sosyal yardım bütçesine sığacak şekilde bunun kapsamını bir miktar daha genişletebileceğiz. Olmamış bir bütçeyi, bütçe planlamasında, yılbaşında konulmamış bir bütçe kullanıyoruz şu anda. İşleri verimli yaparak, bir takım tasarruflar yaratarak bu bütçeyi sağlamaya çalışıyoruz. Gönül isterdi ki; emekli olanlar, muhtaç durumda olan herkes için elimizden gelenin de fazlasını yapalım. Bu kriterleri mecburen koymak zorunda kaldık. Koyduğumuz kriterlerdeki başarı oranımız da yüzde 70. Bu önemli bir başarı bence. Başvuruları 5 bine kadar yükselteceğiz.“ Çevre gününün son derece önemli olduğuna değinen Dedetaş, “Üsküdar’da bazı adımlar atıyoruz. Bunu da komşularımızla paylaşmak isteriz. Validebağ başta olmak üzere, Validebağ’ın ıslahı, koru olarak korunması… Bunun yanı sıra asırlık ağaçlarının bakımlarının yapılması gibi konularda sivil toplum kuruluşlarını, oradaki gönüllü komşularımızla uzlaşı sağlandı. Korunun bakımlarına da başlanıyor. Çevre gününde de bunun duyurusunu yapmış olduk.” ifadelerini kullandı.

“AMACIMIZ ÜSKÜDARLILARIN KAYNAKLARINI DOĞRU KULLANMAK”

Meclis gündeminin 4. ve 5. maddelerinde yer alan bazı dernek ve vakıflara yapılan bedelsiz taşınmaz tahsislerin iptaline ilişkin teklif konusunda değerlendirmelerde bulunan Başkan Dedetaş, “Amacımız Üsküdarlıların kaynaklarını doğru kullanmak, her adımını hukuka uygun olarak atmak. Öncelikle bu konuyu meclise getirmemiz bizim yasal bir görevimiz bunun altını çizmek istiyorum.” dedi.

“49 YILLIK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLLERİ YAPILMIŞ”

Sayıştayın belediye özelindeki denetim raporunda tespitlerinin bulunduğuna dikkati çeken Dedetaş, yapılan tespitlerin hukuka aykırı olduğunun altını çizdi. Sinem Dedetaş, “Ayrıca ‘Kamu idaresi, kamu haricinde taşınmazlarını bedelsiz olarak başka kimselere, vakıflara ve derneklere kiralayamaz. İşbirliği protokollerinin süresini de 30 yıldan uzun tutamaz.’ Burada 49 yıllık işbirliği protokolleri yapılmış. Bu tahsislerin iptali ve yeni işbirliği protokollerinin hazırlığının yapılması lazım. Bugünkü teklifin esas amacının kanuna aykırılığı gidermek ve belediyemizin tasarrufundaki taşınmazların etkin, verimli ve kamu yararına uygun olarak tüm Üsküdarlıların, özellikle kadınların, yaşlıların, çocukların faydalanacağı şekilde değerlendirmek.” diye konuştu.

“PARASINI BELEDİYENİN ÖDEDİĞİ, FAKAT VAKIFLARA KULLANDIRILAN YERLER VAR”

Belediyenin bundan sonraki süreçte de bütün sivil toplum kuruluşlarıyla güçlü ve verimli işbirliğini sürdüreceğini söyleyen Dedetaş, şunları kaydetti: “Bu taşınmazların Sayıştay raporunda da olduğu gibi aslına, usulüne uygun işbirliği protokollerine dönmesi gerekiyor. Bu tahsislerin iptal edilmesi, fakat Üsküdarlıların, herkesimin faydalanacağı şekilde vakıflarla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliklerinin kanuna uygun çerçevede yeniden ele alınması gerekmekte. Üsküdarlı komşularımızın bir hizmet kaybı oluşmayacak. Biz belediye olarak hizmet kayıplarını yine gerekirse işbirlikleriyle, ama belediye çatısı altında sürdürmeyi hedefliyoruz. Amacı gizlenmiş herhangi bir niyet yok. Amacımız net ve açık. Kamunun mallarını herhangi bir derneğe ve vakıfa usulüne aykırı  şekilde veremeyiz, verdiremeyiz. Burada farklı konular var. Bir tanesi bedelsiz tahsisler; kamunun bedelsiz tahsisleri. Bir de kendine ait taşınmazları belediyenin vakıflara, derneklere vermesi. Bir diğer konu da özel kişilerden kiralanmış, parasını belediyenin ödediği, fakat vakıflara kullandırılan yerler var. Dolayısıyla ciddi anlamda kamunun zararı söz konusu. Zaten Sayıştay da bunun altını çizmiş. Biz hukuka, kanuna uygun belediyeyi yönetme sözü verdiğimiz için bu tahsislerin iptalini 4. ve 5. maddelerde oylayacağız.“

“TEKNİK OLARAK BU İŞLERİN 6 MİLYONU AŞKIN BELEDİYEYE YÜKÜ VAR”

Başkan Dedetaş görevini tüm Üsküdar’ın hayrına kullanma niyetinde olduğunu aktararak, “Bu tahsislerin yıllık bedelleri var. Onları açıklamıştık. Teknik olarak da bu işlerin 6 milyonu aşkın belediyeye bir belediyeye yükü var. Bu 6 milyonu vakıflara vererek, orada yapılan işlerin sürdürülmesi mi, kamu faydası mı önemli? Kamunun faydasına olacak her türlü işbirliğine ‘Tamam’ diyoruz.” dedi. Dedetaş, 4. ve 5. maddeleri Hukuk ve Mülkiye Komisyonu’na havalesi için oylamaya sundu. Teklif oy birliğiyle kabul edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER