© Yeni Arayış

UNDP'den deprem bölgesine destek

UNDP'den deprem bölgesine destek

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerin ardından, depremlerden etkilenen bölgelerin sosyo-ekonomik toparlanmasına yönelik desteğini genişletmek amacıyla bir dizi yeni girişim başlattı. Bu girişimler arasında Kahramanmaraş’ta bir kadın iş geliştirme merkezinin kurulması; Malatya’da engellilere yönelik protez ve diğer yardımcı cihazlar için bir bölge merkezi oluşturulması; ve Adıyaman ve Hatay’da yaşlılara ve engellilere yönelik iki “erişilebilir toplum merkezi”nin açılması yer alıyor. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, haftalık ziyareti sırasında, “Etkilenen topluluklarla dayanışma içindeyiz ve toparlanma çabalarını destekleme konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz.” dedi. Vinton, sözlerine şöyle devam etti: “Böylesine korkunç bir felaket karşısında, verdiğimiz desteğin mütevazı olduğunun farkındayız. UNDP pek çok somut gelişmeye katkıda bulundu, ancak bölgenin tam anlamıyla toparlanmasının uzun yıllar gerektirdiğinin bilincindeyiz.”

Geçim kaynaklarının canlandırılması

Sosyo-ekonomik toparlanmanın sağlanması için UNDP, pek çok hibe, eğitim ve istihdam olanağı sağmaya çalışmaktır. Yapılan açıklamada, 1200’den fazla depremzedeye mesleki eğitim veren UNDP’nin kurslarını bitirenlerin 319’unun(225’i kadın olmak üzere) istihdamda yerini aldığı kaydedildi. Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kilis’te toplam yedi adet ortak kullanım alanını yenileyen UNDP, burada şirketlere yeniden üretim yapabilecekleri bir yer sağlamanın yanı sıra çocuk bakımı ve işletmecilik hizmetleri de sunuyor. UNDP yapılan açıklamada, eğitim, koçluk, mentorluk ve destek hizmetlerinin yanı sıra, kadın liderliğindeki işletmeler için ortak bir çalışma alanı sağlayarak kadınların finansal anlamda daha güvende olmasını ve deprem sonrası toparlanma çalışmalarına daha fazla katkıda bulunmasını sağlamak amacıyla Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile bir kadın iş geliştirme merkezi kurmayı planladığını açıkladı.

Bakım hizmetlerinin yeniden sağlanması

UNDP açıklamada, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’ta belediyelerle işbirliği yaparak “erişilebilir toplum merkezleri” inşa edip, gerekli ekipmanları sağlayarak deprem sonrası sekteye uğrayan yaşlılar, engelliler ve diğer hassas gruplara yönelik bakım hizmetlerini yeniden kurmaya çalıştığını belirtti. Malatya’da ortopedik cihaz ve protez üretimi için bir merkez kurmak ve tekerlekli sandalye ve diğer yardımcı cihazların onarımı için mevcut bölge merkezini genişletmek üzere çalışmalara başlayan UNDP, ampute kişilerin ve diğer engellilerin iş bulmalarına yardımcı olmaya yönelik eğitimler de verileceğini açıkladı.

Tehlike altındaki kültürel mirasın korunması

UNDP tarafından yayınlanan basın bülteninde son olarak; “Felaketin vurduğu bölge, binlerce yıl öncesine dayanan benzersiz zenginlikte bir tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor ve burada ortaya çıkan kültürel mozaik, çeşitliliği yansıtan kıymetli bir sembol niteliğinde. UNDP, bölgede tehlike altında olan kültürel mirasın korunmasına yardımcı olmak amacıyla, arkeoloji müzelerine değerli eserleri muhafaza etmeleri için konteynerler sağladı. Ayrıca, hasar gören kültürel miras varlıklarının belgelenmesine yardımcı olmak için kamera ve drone da tedarik etti.” ifadelerine yer verildi. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “UNDP olarak, depremzedeler için normale dönüşün yalnızca güvenli ve emniyetli bir yaşam alanına sahip olmak değil, aynı zamanda gelir getiren geçim kaynaklarına erişebilmek ve kendini bağımsız hissetmek anlamına da geldiğinin farkındayız. Bu amaca yönelik çalışmaların devam edebilmesi için ortaklarımıza da cömertliklerini sürdürmeleri çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER