© Yeni Arayış

"Umut hakkı" nedir, Öcalan için uygulanabilir mi?

MHP Lideri Devlet Bahçeli, geçtiğimiz hafta grup toplantısında, Öcalan'a; tek taraflı olarak ‘terörün bittiği, örgütün tasfiye edileceğini ilan etmesi’ çağrısında bulunmuştu.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 25 yılı aşkın bir süredir hükümlü bulunan terör örgütü PKK Lideri Abdullah Öcalan için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den önemli bir çıkış geldi.

Yeni ''çözüm süreci'' tartışmaları devam ederken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'deki Grup Toplantısında, ''Kandil ve Edirne''yi devre dışı bırakarak, çözümünün adresini ''İmralı'' olarak gösterdi. Bahçeli, İmralı F Tipi Cezaevi'nde hükümlü olan terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan için "Terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grubunda konuşsun, terörün tamamen bittiğini, örgütün lağvedildiğini haykırsın" dedi. MHP Lideri, bu kapsamda ''Umut hakkı''nın kullanımıyla ilgili yasal düzenleme de  istedi. ''Umut hakkı” ömür boyu hapis cezasına çarptırılan hükümlülerin “belli bir süreden sonra toplumla buluşmasını sağlayan bir hak'' olarak biliniyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün grup toplantısında terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan için yaptığı çağrıya ilişkin, "Türk siyasetinde 22 Ekim bir milattır. Bugünden sonra siyasi değerlendirmeler 22 Ekim’den önce, 22 Ekim’den sonra diye yapılacaktır" ifadelerini kullandı. 

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Bahçeli'nin terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan için yaptığı çağrıya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yıldız, şunları kaydetti:"Türk siyasetinde 22 Ekim bir milattır. Bugünden sonra siyasi değerlendirmeler 22 Ekim’den önce, 22 Ekim’den sonra diye yapılacaktır. Modern ceza hukukuna zaman içinde yeni kavramlar girmiştir. Bu kavramlardan biri de 'Umut Hakkı' ya da hükümlünün salıverilmeyi umut etme hakkıdır. Bu kavram müebbet ağır hapis cezasına mahkum edilmiş hükümlünün bir gün salıverilmeyi beklemek hakkını ifade etmek için kullanılmaktadır."

Bahçeli’nin ve Yıldız’ın açıklamalarından sonra Öcalan’a yapılan çağrıda kullanılan ‘Umut hakkı’nın ne olduğu, kimlere nasıl uygulandığı konusu gündeme geldi.  

"Umut Hakkı" nedir?

Öcalan'a verilen idam cezası, bu cezanın kaldırılmasının ardından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını dönüştürülmüştü. Bu cezayı alanlar, hiçbir şekilde lehe infaz hükümlerinden faydalanamıyor ve ceza ölünceye kadar infaz ediliyor.

''Umut hakkı” ömür boyu hapis cezasına çarptırılan hükümlülerin “belli bir süreden sonra toplumla buluşmasını sağlayan bir hak'' olarak biliniyor.

Başka bir ifade ile ''Umut hakkı'', öngörülebilir bir infaz biçimi getirerek, kişinin yeniden özgürlüğüne kavuşma umudunu korumasını sağlıyor.

Türk Ceza Kanunu ve İnfaz Kanunu'nda bu yönde bir hüküm bulunmuyor. Bahçeli'nin de belirttiği gibi bu konuda yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER