© Yeni Arayış

Türkiye Suriye için hazırlıklara başladı

Türkiye Suriye için hazırlıklara başladı

Bu kez iki tarafın da daha büyük beklenti içinde olduğu söylenebilir. Bu da somut adımların atılmasının daha olası olduğu anlamına geliyor. Türkiye’nin hakim olduğu bölgelerde son günlerde yaşanan gelişmeler bakılacak olursa gerçekten de Ankara Suriye’ye jest yapma niyetinde. Bu yönde bazı adımlar atılmaya başlandı bile. Türkiye ile Suriye arasında normalleşme görüşmeleri somut olarak yapılacak mı? Bugünlerde bunun altyapısının hazırlıkları devam ediyor. Altyapının hazırlanmasında görevin büyük kısmı Türkiye’ye düşüyor. Zira ikili arasında normalleşme sonrası somut işbirliğinin olabilmesi için Suriye tarafının beklentileri var. Bu beklentiler Esad’ın son açıklamalarında yinelenmişti. Yıllardır Esad’ın ya da Suriye Dışişleri yetkililerinin dile getirdiği konular. Türkiye’nin çekilmesi ve silahlı gruplara desteği kesmesi. Türkiye daha önce bu başlıklara olumlu yaklaşmış ve hatta Suriye basını Moskova’da dışişleri bakanları düzeyinde yapılan toplantıda Türkiye’nin çekilme planı önerisine olumlu baktığı öne sürülmüştü ancak bir süre sonra Erdoğan’ın söylemleri tekrar sertleşmeye başlayınca anlaşıldı ki Türkiye vazgeçti veya öyle bir plan ya da kabul söz konusu değildi. Her ne şekilde olursa olsun ikili arasında görüşmeler kesildi ve son günlerde tekrar başladı. Bu kez iki tarafın da daha büyük beklenti içinde olduğu söylenebilir. Bu da somut adımların atılmasının daha olası olduğu anlamına geliyor. Türkiye Milli Ordu adı verilen oluşumun bazı komutanlarını Ankara’da toplamış ve ültimatom vermiş: Türkiye’nin çıkarları için atacağımız adımlara karşı çıkılması asla kabul edilemez. İktidar bununla da yetinmemiş ve kısa süre önce Türkiye - Suriye normalleşmesi karşıtı gösterilere karışan Milli Ordu militanlarına “maaştan kesinti” cezası vermiş.

TÜRKİYE, MİLLİ ORDU KOMUTANLARINI ANKARA’DA TOPLAMIŞ

Türkiye’nin hakim olduğu bölgelerde son günlerde yaşanan gelişmeler bakılacak olursa gerçekten de Ankara Suriye’ye jest yapma niyetinde. Bu yönde bazı adımlar atılmaya başlandı bile. Türkiye Milli Ordu adı verilen oluşumun bazı komutanlarını Ankara’da toplamış ve ültimatom vermiş: Türkiye’nin çıkarları için atacağımız adımlara karşı çıkılması asla kabul edilemez. İktidar bununla da yetinmemiş ve kısa süre önce Türkiye - Suriye normalleşmesi karşıtı gösterilere karışan Milli Ordu militanlarına “maaştan kesinti” cezası vermiş. Son gelen haberlere göre ise Türkiye ile Rusya M-4 karayolunda ortak devriyeye tekrar başlayacaklar. Bu yolun özellikle El Nusra tarafından tehlike yaratılan kısımları için ise Türkiye’nin harekete geçeceği ve El Nusra militanlarını en azından karayolu çevresinden uzaklaştıracağı ifade ediliyor. M-4 karayolu Türkiye Rusya arasında yapılan ateşkes anlaşmasına göre aslında Türkiye’nin sorumluluğunda. Bu karayolunun güvenliğinin sağlanması ile birlikte Türkiye - Suriye arasında tır geçişlerinin ve karayolu taşımacılığının da önü açılacak. Asıl konular ise iki ülkenin önünde duruyor: Türkiye’nin askeri varlığına son vermesi veya çekilme planı sunması, Türkiye’nin Suriye’nin terör örgütü olarak tanımladığı örgütlere desteği çekmesi, Suriye’nin SDG’ye karşı Türkiye ile yapabilecekleri varsa bunların masaya getirilmesi.

ASIL KONULAR İKİ ÜLKENİN ÖNÜNDE DURUYOR

Yani ilk adımlar karayollarının güvenliği, örgüt içinde asayişin sağlanması ve ardından ticaretin harekete geçirilmesi olacak. Asıl konular ise iki ülkenin önünde duruyor: Türkiye’nin askeri varlığına son vermesi veya çekilme planı sunması, Türkiye’nin Suriye’nin terör örgütü olarak tanımladığı örgütlere desteği çekmesi, Suriye’nin SDG’ye karşı Türkiye ile yapabilecekleri varsa bunların masaya getirilmesi. Bu gibi “usul” ile değil “esas” ile ilgili meseleler Bağdat buluşması gerçekleşirse ilk defa somut şekilde konuşulmuş olacak. Taraflar Bağdat toplantısına olacakmış gibi bakıyor, ancak yine de belli olmaz. Ama eğer olursa muhtemelen 2011’de başlayan süreci kıracak buluşma olarak tarihe geçecek.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER