© Yeni Arayış

Türkiye milyonlarca sokak köpeğini toplamak için "katliam yasasını" kabul etti

Türkiye milyonlarca sokak köpeğini toplamak için "katliam yasasını" kabul etti

Hayvanseverler, yasanın birçok köpeğin öldürülmesine veya dolup taşan barınaklara gönderilmesine neden olacağından endişe ediyor. Yazar: Associated Press | Çeviri: Mert Söyler | Yazının orijinaline bu linkten ulaşabilirsiniz. Türk milletvekilleri, milyonlarca sokak köpeğinin sokaklardan toplanmasını öngören bir yasayı kabul etti. Hayvanseverler ise bu yasanın köpeklerin öldürülmesine veya kötü koşullarda, aşırı kalabalık barınaklara gönderilmesine yol açabileceğinden endişeli. Bazı yorumcular, yasanın son yerel seçimlerde büyük başarı kazanan muhalefeti hedef almak için kullanılabileceğini söylüyor. Yasa, hükümlerini uygulamayan belediye başkanlarına ceza verileceğini öngörürken ana muhalefet partisi ise bu yasayı uygulamayacaklarını belirtti. Türkiye genelinde binlerce kişi, bazı sokak hayvanlarına ötanazi uygulanmasına izin veren bir yasa maddesinin iptal edilmesi için protestolar düzenledi. Muhalefet milletvekilleri ve hayvan hakları grupları bu yasa tasarısını "katliam yasası" olarak nitelendiriyor. Erdoğan yaptığı konuşmada "yoğun ve yorucu" bir oturumun ardından bu yasaya oy veren AKP ve MHP milletvekillerine teşekkür etti.

YASA, TOPLUMU İKİYE BÖLDÜ

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki milletvekilleri, hükümetin yaz tatili öncesi geçirmeyi planladığı yasayı, uzun süren bir gece oturumunun ardından Salı günü onayladı. Türkiye genelinde binlerce kişi, bazı sokak hayvanlarına ötanazi uygulanmasına izin veren bir yasa maddesinin iptal edilmesi için protestolar düzenledi. Muhalefet milletvekilleri ve hayvan hakları grupları bu yasa tasarısını "katliam yasası" olarak nitelendiriyor. Yasanın uygulamaya girmeden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanması gerekiyor. Erdoğan yaptığı konuşmada "yoğun ve yorucu" bir oturumun ardından bu yasaya oy veren AKP ve MHP milletvekillerine teşekkür etti. Erdoğan ayrıca "Muhalefetin tüm kışkırtmalarına, tamamı yalan ve çarpıtma üzerine kurulu kampanyalarına rağmen milletin meclisi bir kez daha milletin sözünü dinlemiş, sessiz çoğunluğun çığlıklarına kulak tıkamamış " dedi. Hükümet, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon kadar sokak köpeğinin yaşadığını tahmin ediyor. Çoğu zararsız olsa da bazı köpeklerin sürü halinde dolaşarak saldırganlaştığı vakalar görüldü. Yasa, ülkenin geniş sokak kedisi nüfusunu ise kapsamıyor. İstanbul'un Şişhane Meydanı'nda yüzlerce kişi ise hükümeti protesto etti. "Katliam yasanız bizim için bir kâğıt parçasından ibaret. Yasayı sokakta biz yazacağız. Nefret ve düşmanlık değil, yaşam ve dayanışma kazanacak" diye seslendi. Başkent Ankara'da ise hayvanseverler Çankaya belediyesi önünde toplanarak yasayı protesto etti. Ana muhalefet partisi CHP ise yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürerek iptal ettirmeye çalışacağını açıkladı.

KATLİAM YASASINA KARŞI MUHALEFET DİRENİYOR

İstanbul'un Şişhane Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi ise hükümeti protesto etti. Protestonun sözcüleri kalabalığa "Katliam yasanız bizim için bir kâğıt parçasından ibaret. Yasayı sokakta biz yazacağız. Nefret ve düşmanlık değil, yaşam ve dayanışma kazanacak" diye seslendi. Başkent Ankara'da ise hayvanseverler Çankaya belediyesi önünde toplanarak yasayı protesto etti. Islıklar ve yuhalamalar eşliğinde okunan basın açıklamasında "İktidarı tekrar tekrar uyarıyoruz, bu yasayı yapmaktan vazgeçin. Bu ülkeye bu suçu işletmeyin" çağrısı yapıldı. Ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi ise yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürerek iptal ettirmeye çalışacağını açıkladı. CHP Grup Başkanvekili ve Milletvekili Murat Emir de Pazar gecesi mecliste yaptığı konuşmada, "Ahlaken, vicdanen, hukuken dökülen bir kanunu getirdiniz buraya. Ellerinizi bu kandan temizleyemezsiniz" dedi. Emir, yasa tasarısında sağlıklı olan ve herhangi bir saldırganlık emaresi göstermeyen hayvanların da toplanacağına dair kısmı eleştirdi. Yasaya karşı çıkanların bazıları ise sokak köpeklerinin sayısının artmasını, önceki düzenlemelerin düzgün bir şekilde uygulanmamasına bağlıyor. Önceki düzenlemeye göre sokak köpeklerinin yakalanıp kısırlaştırıldıktan sonra bulundukları yerlere geri bırakılması gerekiyordu. Bu yılın başında yapılan seçimlerde Türkiye'nin en büyük belediyelerinin çoğunu kazanan CHP, bu yasayı uygulamayacağını duyurmuştu. Ancak yeni kabul edilen yasa, görevlerini yerine getirmeyen belediye başkanlarına iki yıla kadar hapis cezası getiriyor.

GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMEYEN BELEDİYE BAŞKANLARINA İKİ YIL HAPİS CEZASI

Yeni yasa, belediyelerin sokak köpeklerini toplayıp barınaklara yerleştirmesini, aşılamasını ve kısırlaştırmasını, ardından da sahiplendirilmesini öngörüyor. Acı çeken, ölümcül hasta olan veya toplum sağlığı açısından risk oluşturan köpeklere ise ötanazi uygulanacak. Ancak birçok kişi, halihazırda maddi sıkıntı yaşayan belediyelerin yeni barınaklar inşa etmek için gereken parayı nasıl bulacağını sorguluyor. Bu yılın başında yapılan seçimlerde Türkiye'nin en büyük belediyelerinin çoğunu kazanan CHP, bu yasayı uygulamayacağını duyurmuştu. Ancak yeni kabul edilen yasa, görevlerini yerine getirmeyen belediye başkanlarına iki yıla kadar hapis cezası getiriyor. Bu da, yasanın muhalefet belediye başkanlarını hedef almak için kullanılacağı şüphesini uyandırıyor. Hükümet ise yasanın geniş çaplı bir katliama yol açacağı iddialarını reddediyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçen hafta yaptığı açıklamada, sokak hayvanlarını "nedensiz yere" öldürenlerin cezalandırılacağını söyledi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise Habertürk televizyonuna verdiği röportajda, "Bu bir katliam yasası değil, sahiplendirme yasası" diyerek yasayı savundu. Yasayı savunan taraflardan biri olan ve sokak köpeklerinin neden olabileceği tehlikelere karşı önlem alınması gerektiğini savunan bir derneğin başkanı olan Murat Pınar, 2022'den bu yana köpek saldırıları veya köpeklerin neden olduğu trafik kazaları sonucu 44'ü çocuk olmak üzere en az 75 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Pınar'ın dokuz yaşındaki kızı Mahra da 2022'de iki agresif köpekten kaçarken bir kamyonun altında kalarak yaşamını yitirmişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER