© Yeni Arayış

TİP, TÜİK Başkanı ve yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu

TİP, TÜİK Başkanı ve yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu

TİP, TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya ve diğer yöneticiler hakkında "görevi kötüye kullanma" ve "yağma" suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) suç duyurusunda TÜİK'in aylık enflasyonu 1.64 olarak açıkladığı hatırlatılarak, "Madde düzeyinde yayınlanmayan fiyatlar ve yanıltıcı biçimde belirlenen sözde enflasyon rakamları halkın büyük bir kısmına tekabül eden açlık sınırının altında yaşayan yurttaşlar yönünden bizatihi yağma suçunu teşkil etmektedir" denildi. TÜİK Başkanı ve Yöneticileri hakkında kamu davası açılması talep edilen dilekçede, şunlar kaydedildi:

Sahip oldukları kamu gücü nedeniyle

"Somut durumda da fiil yalnızca ekonomik zararı ifade etmeyip, birbirine ekonomi ile sıkı sıkıya bağlı olan, bireyin sosyal, siyasi, kültürel, seyahat ve benzeri her türlü haklarının ihlali sonucunu doğurmakta ve insanca yaşamı adeta ortadan kaldırmaktadır. Somut olayda, şüphelilerin şikayete konu suç eylemleriyle cebir kullanmak (kamu gücünü) suretiyle tüm yurttaşları malvarlığı itibariyle zarara uğrattıkları sabittir. Buradaki cebir unsuru yalnızca fiziki bir cebir olarak değil, şüphelilerin sahip oldukları kamu otoritesi ve gücünü kullanmak suretiyle söz konusu zarara yol açtıkları şeklinde değerlendirilmesi gerekmektedir."

"Gerçekliği olmayan fiyatlar baz alındı"

"Kurum enflasyon rakamlarını belirlerken takdir yetkisi olmadığı gibi hakikati paylaşmakla da mükelleftir. Büyükşehirlerde kira bedellerinin 55.000 TL rakamları bulduğu, Büyükşehirler haricinde dahi kira bedellerinin takriben yedi bin TL olduğuna muttali iken, eleştiriler ve kamuoyu tepkilerine karşı kurum başkanının kira bedellerine ilişkin basına da yansıyan açıklamaları hayatın olağan akışına aykırı olacak biçimde bu verilerin tam aksinedir. Yine resmi olarak açıklanmamış olsa dahi basın yansıyan TÜİK enflasyon sepetindeki enflasyon oranı hesaplamasına dayanak kabul edilen sepetteki bazı fiyatlar şu şekildedir; Kira: 5.845 TL , Yurt ücretleri 457 TL, Yumurta 2.47 TL, Cep telefonu 12.000 TL olduğu ileri sürülmektedir. Ülkedeki reel fiyatlarla uzaktan yakından ilgisi olmayan, hiçbir gerçekliği olmayan bu fiyatlar baz alınarak enflasyon oranının belirlenmiş olması şüphelilerin göz göre göre suç işlediklerinin en açık kanıtıdır." TİP'in suç duyurusu dilekçesinde şunlar kaydedildi:

"Kasıtlı olarak yanlış veriler kullanılıyor"

"Şüphelilerin altı yüz binin üzerinde fiyatı derleyerek, yaklaşık üç yüz bininin ise marketlerden alınan kasa fiyatlarından oluştuğunu söylemesine rağmen, madde fiyatlarının içeriğinin kanuna aykırı şekilde açıklanmıyor oluşunun müsebbibi, enflasyon tespit yöntemlerinin kasıtlı olarak yanlış veriler kullanılarak yapılması ve düşük belirlenmesidir. Bu haliyle Türkiye İstatistik Kurumu yöneticileri görevlerini kasten hatalı ve kusurlu yapmaktadırlar."

"Kasıtlı olarak"

"Yoksulluk sınırının dahi oldukça altında kalan en düşük emekli maaşının 10.000 TL olduğu, sigortasız işçi çalıştırılmasının, işsizliğin artış gösterdiği, özel sektörde dahi kök zamların yapılmadığı ekonomik atmosferde şikayet edilen kurum uygulama ve açıklamaları emeğin karşılığını teslim etmemek üzere kasıtlı olarak yapılmaktadır." https://yeniarayis.com/mcoskuncangoz/793-milyar-tl-odendi-mi/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER