TİP Milletvekili Ahmet Şık, deprem bölgesi Hatay’daki ‘rezerv alan’ değişikliğini TBMM gündemine taşıdı
GÜNDEMTİP Milletvekili Ahmet Şık, deprem bölgesi Hatay’daki ‘rezerv alan’ değişikliğini TBMM gündemine taşıdı
Şeffaf bilgi bulunmamaktadır
14 Haziran tarihinde, Samandağ Belediyesi’nin basına ve kamuoyuna duyurduğu üzere; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirildiğini söyleyen GEDAŞ (Genel Değerleme A.Ş.) isimli şirketin Samandağ/Cumhuriyet Mahallesi’nde kimi işaretlemeler yaptığı ve bu işaretlemelerin rezerv alan çalışmaları kapsamında olduğu, ancak ilgili Bakanlık’ın söz konusu ilçenin belediyesine bilgi vermediği duyurulmuştur. Halkta ve yerel yönetimde Samandağ’da hangi bölgelerin rezerv alan ilan edildiği, sürecin nasıl işlediği ile ilgili şeffaf bilgi bulunmamaktadır.”GEDAŞ, Samandağ'da ne kapsamda görevlendirildi?
TİP Milletvekili Ahmet Şık, Bakan Özhaseki’ye şu soruları yöneltti: - Kamuoyunun şeffaf bilgilendirilmesi kapsamında, 6 ve 20 Şubat Depremleri sonrası Kasım 2023’de Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile, Hatay’da belirlenen rezerv alanların koordinatlarının bilgisi ilgili sürecin paydaşı olması gereken ilçe belediyeleri ile paylaşılmış mıdır? Paylaşılmadıysa neden paylaşılmadığı kamuoyuna açıklanacak mıdır? - Samandağ ilçesinde Bakanlığınız tarafından görevlendirildiğini iddia eden GEDAŞ isimli şirket, Samandağ’da ne kapsamda görevlendirilmiştir? Konuyla ilgili ilgili belediyeye bilgi verilmiş midir? - Samandağ, Defne ve Antakya ilçelerinde Bakanlığınızın rezerv alan belirleme kriterleri nelerdir? Rezerv alanları belirlenirken, deprem ve diğer doğal afet riskleri nasıl göz önünde bulundurulmuştur? Bu risklerin değerlendirilmesi için hangi bilimsel ve teknik veriler kullanılmıştır?Rezerv alan belirleme sürecinde halkın görüş ve önerileri nasıl alınıyor?
- Rezerv alanlarının uzun vadeli kullanım planları nelerdir? Bu planlar sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak mı hazırlanmıştır? - Rezerv alan belirleme sürecinde yerel halkın görüş ve önerileri nasıl alınmaktadır? Halkın bu süreçte etkin katılımı nasıl sağlanmaktadır? Rezerv alan ilanları hakkında yapılan itirazlar dikkate alınmış mıdır ve alınacak mıdır? - Samandağ, Defne, Antakya ilçelerinde ilan edilen rezerv alanların yeniden tasarlanmasına çalışan Türkiye Tasarım Vakfı ve paydaşlarına söz konusu görev nasıl verilmiştir? Sürecin akışı nasıl olacaktır? Yapılan çalışmalar hangi kurum tarafından denetlenmektedir?11 ilde kaç adet deprem konutu teslim edildi?
- Türkiye Tasarım Vakfı (TTV), T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokollerin kapsamı nedir? Antakya kent merkezi için İngiliz Foster+ Partners mimarlık şirketine hazırlatılan Master Plan’ın hizmet alımı nasıl yapılmıştır? - 6 Şubat Depremlerinin etkilediği 11 ilde, şu ana kadar kaç adet deprem konutu inşa ve teslim edilmiştir? Teslim koşulları nelerdir? İnşa edilen ya da inşa edilmesi planlanan deprem konutlarının yer seçimi hangi kıstaslarla belirlenmiştir? - Kasım 2023 tarihinde Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle riskli yapı tespiti kararlarına itirazlarla ilgili kısıtlamalara gidilmiş, riskli yapıların Bakanlığınızın internet sayfasında 15 gün ilanı ve karara itiraz muhtarlıktaki 15 gün askıda kalma süresi sayılması değişikliği ile itiraz süresi kısaltılmıştır. Depremden etkilenen kentlerde, 6 Şubat 2023 depremlerinin üzerinden 509 gün geçmiş olmasına rağmen, hayatın normale dönemediği kentlerde, belirlenen bu itiraz sürelerinin uzatılması düşünülmekte midir? 6306 Sayılı yasada bu anlamda bir değişiklik yapılması planlanmakta mıdır? - Riskli alan ve yapı ilanında 15 gün sürenin kaçırılması, kentsel dönüşüm sürecinde açık arttırmaya katılınmaması halinde satın alma hakkının Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Belediye ve İl Özel İdarelere verilmesi ile amaçlanan nedir? Bu sürecin sonunda vatandaş ile pay sahibi olan ilgili kurumun mülkiyet ilişkisi nasıl düzenlenecektir? Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Belediye ve İl Özel İdarelerin satın aldığı paylarla ilgili tasarrufu nasıl belirlenecektir? -Deprem bölgesinde kimi alanda 7452 sayılı Kanun kapsamında yerinde dönüşüm, kimi alanda ise 6306 sayılı Kanun kapsamında rezerv uygulaması bulunmaktadır. Bu İki yasanın uygulanması içerik ve süreç açısından farklılık göstermektedir. Hangi mevzuata göre uygulama yapılacağı kararı hangi kıstasa göre alınmaktadır, tercih önceliği nedir? Süreç neden iki farklı uygulama şeklinde devam etmektedir? https://yeniarayis.com/haber/hatayda-4-1-buyuklugunde-deprem/İlginizi Çekebilir