© Yeni Arayış

\"Teknoloji\" perspektifinden ilk merhaba!

Gittikçe artan şekilde etkisini hissettiğimiz "teknoloji" eksenli konu ve kavramları bundan sonra sizlerle bu köşede etraflıca konuşup, analiz edip, tartışıp, oyunun kurallarını çözmeye çalışacağız. Oyunun kurallarını tam bir profesyonel gibi öğreneceğiz ki akabinde sanatımızı icra edebilelim.

"Önce kuralları tam bir profesyonel gibi öğrenin. Sonra onları bir sanatçı gibi kırın."

Pablo Picasso

Günümüzün belki de en çok konuşulan konularının başında "teknoloji" gelmektedir. Teknolojik gelişmeler, bilişim ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemeler, dijital dönüşüm, Endüstri 4.0, büyük veri, nesnelerin interneti, metaverse, bulut bilişim, artırılmış gerçeklik, yapay zekâ ve dahası… Baş döndürücü hızla yaşanan bu değişim ve dönüşüme uyum sağlamaya, adapte olmaya ve hatta bu değişim ve dönüşümü yönetmeye çalışan insanlık, sizce buna hazır mı?

Ben hep içimden geçirmişimdir şu ömrü hayatımda daha neler göreceğim, nelere tanıklık edeceğim diye. Sizler de düşündünüz mü hiç böyle?

İnsanlık tarihi boyunca görülmemiş düzeyde yeni, alışılmışın dışında, farklı, çok boyutlu ve bunlardan ötürü oldukça bilinmezliklerle dolu bir dönemi hep beraber yaşıyor, tecrübe ediyoruz. Üstelik bu bilinmezlik, sadece biz bireyler açısından değil; toplumlar, kurum ve kuruluşlar, ekonomik aktörler ve hatta devletler açısından sonuçlar doğuruyor, yıkıcı etkiler bırakıyor, yaşam dinamiklerimizi kökünden değiştiriyor ve ciddi anlamda dönüştürüyor. Böyle bir tablo ile karşı karşıya kalmak bizleri, toplumları, kurum ve kuruluşları, ekonomik aktörleri ve devletleri proaktif olmaya, çevrede olan tüm değişiklikleri daha iyi anlama ve analiz etmeye, eskisine oranla kıyas kabul etmeyecek düzeyde hızlı olmaya, çok daha fazla yaratıcı olup yenilikçi (inovatif) çözümler üretmeye, cesur bir şekilde inisiyatif almaya ve kutunun dışını görmekten ziyade kutunun dışına çıkıp düşünmeye (thinking outside the box) ve ezber bozan stratejiler oluşturmaya zorlamaktadır.

Dünya ve yaşam bir oyun alanı ise, bizler de bu oyunu oynayacak ve hatta oynarken yönetecek ve belki de manipüle edecek oyuncularız. O halde oyunu çok iyi öğrenmeli, kurallarını detaylarıyla bilmeli, tam bir profesyonel gibi oynayacak seviyeye gelmeliyiz ki Pablo Picasso’nun da ifade ettiği gibi bir sanatçı zarafet ve naifliği ile oyunun kurallarını esnetebilmeli ve gerektiğinde kuralları kırmalıyız.

DÜNYA VE YAŞAM BİR OYUN ALANI İSE…

Dünya ve yaşam bir oyun alanı ise, bizler de bu oyunu oynayacak ve hatta oynarken yönetecek ve belki de manipüle edecek oyuncularız. O halde oyunu çok iyi öğrenmeli, kurallarını detaylarıyla bilmeli, tam bir profesyonel gibi oynayacak seviyeye gelmeliyiz ki 20. Yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerinden biri olan Kübizm akımının temellerini atan ünlü İspanyol ressam, heykeltraş, sahne tasarımcısı, şair ve oyun yazarı Pablo Picasso’nun da ifade ettiği gibi bir sanatçı zarafet ve naifliği ile oyunun kurallarını esnetebilmeli ve gerektiğinde kuralları kırmalıyız. Ancak bu şekilde değişimi anlayabilir, yönetebilir ve belki de hayatta kalabiliriz.

Gittikçe artan şekilde etkisini hissettiğimiz "teknoloji" eksenli konu ve kavramları bundan sonra sizlerle bu köşede etraflıca konuşup, analiz edip, tartışıp, oyunun kurallarını çözmeye çalışacağız. Oyunun kurallarını tam bir profesyonel gibi öğreneceğiz ki akabinde sanatımızı icra edebilelim.

Kalın sağlıcakla...

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER