© Yeni Arayış

\"Teknoloji\" perspektifi

Günümüzde sektörü veya büyüklüğü ne olursa olsun, her işletme rekabet avantajını elinde tutabilmek için dijital dönüşüm sürecinden geçmek zorundadır. Dijital dönüşümü en basit haliyle, bir işletmenin tüm fonksiyonlarına, işletme operasyonlarının her alanına dijital teknolojilerin entegrasyon süreci olarak ifade edebiliriz.

 "Gelecek, bugün ne yaptığınıza göre şekillenir."

Mahatma Gandhi

Teknolojik gelişmeler ile her gün etkisini daha da hissettiğimiz dijital dönüşüme hazır mıyız? Unutmayalım ki konu teknoloji olunca, doğru kararları verip, doğru stratejiler ile harekete geçmek yeterli olmuyor; tüm bu hamleleri hızlı ve çevik şekilde gerçekleştirmek gerekiyor.Peki bugün ne yaparsak yarına daha hazır oluruz? Bugün ne yaparsak geleceğimizi şekillendirebiliriz?Öncelikle bilgi düzeyimizi artırıp, neyin ne olduğunu öğrenip, iyice anlayarak başlayabiliriz. Hadi gelin bugün “dijital dönüşüm” hakkında konuşalım.

Günümüzde sektörü veya büyüklüğü ne olursa olsun, her işletme rekabet avantajını elinde tutabilmek için dijital dönüşüm sürecinden geçmek zorundadır. Dijital dönüşümü en basit haliyle, bir işletmenin tüm fonksiyonlarına, işletme operasyonlarının her alanına dijital teknolojilerin entegrasyon süreci olarak ifade edebiliriz. OECD’ye (Organization for Economic Cooperation and Development) göre dijital dönüşüm sayısallaştırma ve dijitalleşmenin ekonomik ve sosyal etkisi olarak tanımlanmaktadır.

Dijital teknolojilerin entegrasyonu, son model ve en popüler yazılımları satın almak ve başarıyı garantilemek elbette değil. Dijital teknolojilerin entegrasyonu, işletme içinde temelden köklü değişiklikler yapmayı gerektirmekte ve özellikle işletmenin süreç, operasyon, günlük çalışma pratikleri ve müşterilere değer sunma biçiminde önemli farklılıkları uygulamaya geçirmeyi zorunlu kılmaktadır.Dijital dönüşümün faydalarına bakacak olursak; her şeyden önce işletmelerin iş süreçlerinin daha rasyonel şekilde yönetilmesi sonucu daha verimli ve hızlı şekilde yürütülebilmesi, yapay zekâ ve uygulamalarının artan kullanımı ile işletmelerin değişime daha hızlı uyum sağlayabilmesi ve gelişmiş dijital teknolojilerin füzyonu ile beraber yenilikçi (inovatif) iş modellerinin, yepyeni iş süreçlerinin ve akıllı ürün ve hizmetlerin pazara sunulması olarak ifade edilebilir. Stratejik yönetim açısından dijital dönüşüm, işletmelerin dijital teknolojileri kullanarak fırsatları yakalamalarını, sundukları değeri küresel dinamikler bağlamında analiz edip revize etmelerini, rekabet avantajı elde etmelerini sağlamaktadır.

Pandemi döneminde hemen hemen her alanda dijital hizmetleri sık sık kullanmış, sağladığı kolaylıklara alışmış ve yeni normalde de dijital hizmetlere olan ihtiyacı anlamış olduk.  Dijital olarak etkinleştirilmiş bir ticaret anlayışının işletmecilik açısından ortaya çıkması ne kadar şaşırtıcı değilse, çevrimiçi hizmetlerin artması ve hatta dijital devlet kavramının konuşulur olması da o kadar şaşırtıcı değil, çünkü aslında bu bir tezahür.

DİJİTAL DEVLET KAVRAMININ KONUŞULUR OLMASI BİR TEZAHÜR

Covid-19 pandemisi ile tüm günlük alışkanlıklarımızın büyük değişikliğe uğradığı o günleri hatırlayalım. Dijital çözümlerin hayatımızı o dönemde ne kadar çok kolaylaştırdığını da hatırlayalım. Akabinde daha ne kadar normal olabiliriz veya ne kadar normale dönebiliriz diye tartışmalar sürerken, “yeni normal” diye kabullenerek yolumuza devam ettik. Pandemi döneminde hemen hemen her alanda dijital hizmetleri sık sık kullanmış, sağladığı kolaylıklara alışmış ve yeni normalde de dijital hizmetlere olan ihtiyacı anlamış olduk. Dijital olarak etkinleştirilmiş bir ticaret anlayışının işletmecilik açısından ortaya çıkması ne kadar şaşırtıcı değilse, çevrimiçi hizmetlerin artması ve hatta dijital devlet kavramının konuşulur olması da o kadar şaşırtıcı değil, çünkü aslında bu bir tezahür. Artık dijital dönüşümün insan ile olan ilişkisinde etkileşimin kesinlikle var olduğunu, sadece işletmeler tarafından bizlere pazarlanmaya çalışılan bir durumdan çıkıp, bizlerin de daha da çok talep eder olduğu ve dolayısıyla çok çok önemli bir karşılıklılığın oluştuğunu ve bunun tezahürü yarattığını söyleyebiliriz. O halde bugün yaptıklarımızı daha iyi ve daha rasyonel yaparak, geleceğimizi daha iyi şekillendirebiliriz.

Kalın sağlıcakla…

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER