© Yeni Arayış

Senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu hayatını kaybetti

Yönetmen ve senarist Giritlioğlu, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında hayatını kaybetti.

Uzun süredir kanserle mücadele eden yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu hayatını kaybetti.

Yönetmen ve senarist Giritlioğlu, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında hayatını kaybetti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, X hesabından Tomris Giritlioğlu için başsağlığı mesajı yayımladı.

Ersoy, "Unutulmaz eserlerin yazarı, yönetmeni ve yapımcısı Tomris Giritlioğlu'nun vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Sinemamızın güçlü kalemine Allah'tan rahmet; yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun, başımız sağ olsun" dedi. 

Giritlioğlu, 1999 yılında yönetmenliğini yaptığı "Salkım Hanımın Taneleri" ile üne kavuşmuştu. "Kurşun Yarası", "Çemberimde Gül Oya", "Hatırla Sevgili", "Asi", "Gönülçelen" gibi pek çok yapımda proje tasarımcısı ve yapımcı olarak görev almıştı.

Tomris Giritlioğlu kimdir?

1957’de Konya’nın Kadınhanı ilçesinde dünyaya gelen Giritlioğlu, eğitimine TED Ankara Koleji’nde devam etti. Yükseköğrenimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Üniversite yıllarında sinemaya duyduğu ilgi, kariyerini bu yönde şekillendirmesini sağladı.

1989’da çektiği “Kantodan Tangoya”, Giritlioğlu’nun yönetmenlik kariyerinin ilk adımıydı. Ardından gelen “Suyun Öte Yanı” filmi, İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü kazandı. 1999’da yönettiği “Salkım Hanımın Taneleri”, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ödülüne layık görüldü.

Tomris Giritlioğlu, televizyon sektörüne de önemli katkılar sağladı. Özellikle 2000'li yıllarda, Türkiye’de ‘dönem dizisi’ akımını başlatarak, ‘Çemberimde Gül Oya’, ‘Hatırla Sevgili’, ‘Ihlamurlar Altında’ gibi unutulmaz yapımlara imza attı. Ürettiği projeler, Türkiye’nin siyasi ve toplumsal geçmişini işleyen güçlü senaryolarıyla geniş izleyici kitlesine ulaştı.

Tomris Giritlioğlu, hayatının son döneminde kanserle mücadele ediyordu. Uzun bir tedavi sürecinin ardından, 67 yaşında aramızdan ayrıldı. Türkiye’nin sanat dünyasında bıraktığı izler, yönetmen olarak yaptığı büyük katkılar ve televizyon dizilerinde yarattığı derin anlatılarla hatırlanacak.

Unutulmaz eserlerin yazarı, yönetmeni ve yapımcısı Tomris Giritlioğlu'nun vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim.

Sinemamızın güçlü kalemine Allah'tan rahmet; yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.

Mekânı cennet olsun, başımız sağ olsun. pic.twitter.com/phZLu2UtFi

— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) September 23, 2024

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER