Sağlıklı beslenmede ara öğünün önemi
GENELÇok fazla önemsenmeyen ve sürekli saati kaçırılan, atlanan ara öğünün önemi aslında tahmin edilenden daha yüksek. Ara öğünleri, öğünler arasında uzun süre aç kalmayı önlemek, kan şekerini dengelemek ve metabolizmayı aktif tutmak amacıyla tercih etmeliyiz.
Ara öğün, ana öğünler arasında tüketilen küçük öğünlerdir. Ana öğünleri tam yesek de ara öğünlerin hep atlandığını duymuşsunuzdur. Çok fazla önemsenmeyen ve sürekli saati kaçırılan, atlanan ara öğünün önemi aslında tahmin edilenden daha yüksek. Ara öğünleri, öğünler arasında uzun süre aç kalmayı önlemek, kan şekerini dengelemek ve metabolizmayı aktif tutmak amacıyla tercih etmeliyiz.
Yapılan bir ana öğünden 2-3 saat sonra kan şekeri yavaş yavaş düşmeye başlar, kişi kendini tekrar aç hissetmeye ve yeni bir öğün ihtiyacı duymaya başlar. Bu durumda devreye ara öğünler girmelidir. Ana öğünden yaklaşık 2 -2,5 saat sonra meyve, galeta ya da kuru yemişlerin tüketildiği bir ara öğün kişinin hem çabuk acıkmasını önler hem de bir sonraki öğünde çok fazla kalori almamasını sağlar. Ayrıca ara öğün yapmak metabolizma hızını da arttırır böylece metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanır.
Ara öğünler için 100-200 kalorilik sağlıklı yiyecek seçimleri hem kilo kontrolü hem de kan şekerimizi dengelememize yardımcı olacaktır. Yağlı tohumlar, süt grupları, kuru veya yaş meyveler, sağlıklı karbonhidrat alternatiflerini ara öğünlerde tüketerek sağlıklı ara öğünler yapabilirsiniz.
ARA ÖĞÜNLER İÇİN 100-200 KALORİLİK SAĞLIKLI YİYECEK SEÇİMLERİ
Ara öğünlerde hangi tür besinler tükettiğinizde son derece önemlidir. Ara öğünlerde şekerli /yağlı yiyecek ve içeceklerden tüketmek kilo artışına neden olacaktır. Aynı zamanda tek başına şekerli besinleri tüketmek kan şekerinde an yükselmelere sonrasında ani düşüşe sebep olacaktır. Ara öğünler için 100-200 kalorilik sağlıklı yiyecek seçimleri hem kilo kontrolü hem de kan şekerimizi dengelememize yardımcı olacaktır. Yağlı tohumlar, süt grupları, kuru veya yaş meyveler, sağlıklı karbonhidrat alternatiflerini ara öğünlerde tüketerek sağlıklı ara öğünler yapabilirsiniz. Ara öğünlerde ilk tercihimiz posa içeriği yüksek besinler olmalıdır. Bu besinlerin midede uzun süre kalarak tokluk hissi verirken kalp damar ve sindirim sistemimiz içinde oldukça önemlidir.
Sağlıklı Ara Öğün Alternatifleri Neler Olabilir?
• 1 bardak ayran, 2 adet grissini
• ½ simit, 1 dilim beyaz peynir
• 1-2 adet etimek, 1 dilim beyaz peynir
• 2 kuru kayısı, 2 adet ceviz
• 1 kase yoğurt, 10-15 adet yaban mersini
• 1 bardak az yağlı süt, 1 porsiyon meyve
• 1 kutu meyveli yoğurt, 6-8 adet badem
• 2 adet diyet bisküvi veya 1 fincan şekersiz çay
• 1 bardak kefir, 1 avuç beyaz leblebi
• 5 adet kuru erik, 10 badem
• 1 fincan sütlü kahve, 2 adet hurma
İlginizi Çekebilir