© Yeni Arayış

Sabahattin Ali, Cumartesi Anneleri tarafından anıldı

Sabahattin Ali, Cumartesi Anneleri tarafından anıldı

Cumartesi Anneleri 993. hafta eyleminde, karanfillerini kaybedilişinin 76 yılında Sabahattin Ali için Galatasaray Meydanı'na bıraktı. Cumartesi Anneleri 993. hafta eyleminde, gazeteci yazar Sabahattin Ali’nin öldürülmesine ve faillerin yargılanması aşamasındaki ihmallere dikkat çekildi. Cumartesi Anneleri, 993. haftada , 31 Mart 1948 sabahı yurtdışına çıkmak üzere İstanbul’dan ayrılan ve kendisinden haber alınmayan, yazar ve şair Sabahattin Ali’nin akıbetini sordu.

"İşkenceyle sorgulama"

Cumartesi Anneleri’nin sosyal medya hesabından şu paylaşım yapıldı: "Edebiyatımızın temel taşlarından yazar Sabahattin Ali’nin, devlet eliyle kaybedilişinin 76. yılındayız. 41 yaşındaki Sabahattin Ali, 31 Mart 1948 sabahı yurtdışına çıkmak üzere İstanbul’dan ayrıldı. Yakınları kendisinden bir daha haber alamadı. Devletin resmi açıklaması, Sabahattin Ali Bulgaristan’a kaçarken, milli hisleri galeyana gelen bir kaçakçı tarafından öldürüldüğü yönündeydi. Ancak yakın çevresi, Sabahattin Ali’nin Kırklareli emniyetinde işkence ile sorgulanırken öldürüldüğüne ve bedeninin kaybedildiğine inandı."

Sabahattin Ali kimdir?

Sabahattin Ali (25 Şubat 1907, Eğridere - 2 Nisan 1948, Kırklareli), Cumhuriyet Döneminde roman, öykü, şiir, oyun gibi türlerde 15'ten fazla eser kaleme almış, Toplumcu Gerçekçi Türk şair, roman, oyun ve hikaye yazarıdır. Sabahattin Ali, babasının görev yaptığı Bulgaristan’ın Gümülcine sancağına bağlı Eğridere ilçesinde Yüzbaşı Ali Selahattin Bey ve Hüsniye Hanım'ın ilk çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Fikret ve Süheyla adlarında iki kardeşi vardır. Trabzon kökenli bir aileye mensup olan yazar Sabahattin Ali'nin büyükbabası Bahriye Alay Emini Oflu Salih Efendi'dir. Sabahattin Ali, Eğitim hayatına Üsküdar Doğancılar’daki Füyuzat-ı Osmaniye Mektebi’nde başlamıştır. Başarılı bir öğrenci olan Sabahattin Ali, İstanbul Muallim Mektebi’nden öğretmen diploması ile mezun olmuştur. Ali, birçok edebi türde eser vermiş ve eserleri ile Türk edebiyatında öncü isimlerden birisi olmuştur. Hakkında açılan davalar nedeniyle Bulgaristan'a kaçma girişimi sırasında kendisine rehberlik eden Ali Ertekin tarafından 2 Nisan 1948'de Kırklareli'nde başına sopayla defalarca vurularak öldürülmüştür. Ali, birçok dile çevrilen eserleri ile dünyanın birçok ülkesinde tanınmış bir yazardır.

Eserleri

Kuyucaklı Yusuf İçimizdeki Şeytan Kürk Mantolu Madonna Değirmen Canım Aliye, Ruhum Filiz Kağnı Mahkemelerde Belgeler Ses Çakıcı'nın İlk Kurşunu Yeni Dünya Sırça Köşk Hep Genç Kalacağım Kamyon Dağlar ve Rüzgâr Kırlangıçlar Bütün Şiirleri Esirler Kurbağanın Serenadı Öteki Şiirler

Şiirleri

Dağlar ve Rüzgâr Kurbağanın Serenadı Öteki Şiirler Bütün Şiirler

Öyküleri

Değirmen Kağnı Ses Yeni Dünya Sırça Köşk

Oyunları

Sabahattin Ali'ni oyunu 1936 yılında "Esirler" adı ile yayımlanmıştır. Türk tarihindeki Kürşad İhtilali'nden esinlenilerek yazılmış olan eser üç perdeden oluşmaktadır.

Çevirileri

Fontamara (Ignazio Silone) Üç Romantik Hikâye Antigone (Sophokles) Minna Von Barhlem (G. Ephraim Lessing) Tarihte Garip Vakalar

Gözaltında kaybedilişinin 76. Yılında Sabahattin Ali’yi unutmadık.#CumartesiAnneleri993Hafta https://t.co/NkDELCZfwD

— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) April 6, 2024

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER