© Yeni Arayış

Rusya'da Alexei Navalny anmasında 400 kişi gözaltına alındı

Rusya'da Alexei Navalny anmasında 400 kişi gözaltına alındı

Cuma günü kaldığı hapishanede öldüğü duyurulan Rus muhalif Alexei Navalny, Rusya'da kriz yarattı. Dünyadan birçok ülkenin tepki açıklaması yaptığı ölüm haberi Rusya'da ise çok sayıda gözaltıyı beraberinde getirdi. Navalny için anıta çiçek bırakmak isteyen eylemciler Rus polisinin müdahalesi ile karşılaştı. Rus Lider Vladimir Putin'in en büyük rakibi olarak göze çarpan Rus muhalif politikacı Alexei Navalny’nin cezaevinden gelen ölüm haberi başta Avrupa ve ABD olmak üzere dünyada şok dalgası yaratırken Rusya’da Navalny’yi anmak isteyen onlarca kişi gözaltına alındı.

Cenazesi teslim edilmedi

Ölümün önceki gün saat 14.17’de gerçekleştiğini belirten Navalny ve ailesinin basın sözcüsü Kira Yarmysh, annesinin cezaevinin bulunduğu Kuzey Kutbu bölgesinde Salechard şehrine gitmesine rağmen Navalny’nin cenazesinin hâlâ kendilerine teslim edilmediğini, naaşın morgda olmadığını açıkladı. Öte yandan Moskova’da bazı vatandaşlar, Navalny için “Solovetskiy Kamen” anıtına çiçek bıraktı. Siyasi baskı kurbanlarına adandığı belirtilen anıtın çevresinde emniyet güçleri güvenlik önlemleri aldı. OVD-Info insan hakları grubu, Rus polisinin Navalni için düzenlenen anma törenlerinde 400’den fazla kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.

"Putin Lahey'e" sloganı atıldı

Rus muhalif liderin şüpheli ölümüne sadece Rusya’da değil dünyanın birçok bölgesinde tepki gösterildi. Almanya’dan Litvanya’ya, İngiltere’den İtalya’ya kadar kent meydanlarında toplanan göstericiler, Navalni’nin ölümünü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilişkilendirdi ve attıkları sloganlarla Rus liderin hesap vermesini istedi. Avrupa’daki birçok Rus büyükelçiliği önünde de protesto gösterileri vardı. Katılımcılar, Ukrayna’da işlenen olası savaş suçlarını araştıran Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne atıfta bulunarak “Putin Lahey’e” diye bağırdı.

Navalny: "Eğer beni öldürmeye karar verirlerse bu bizim inanılmaz derecede güçlü olduğumuz anlamına gelir"

Öte yandan ölümünden bir gün önce, perşembe günü katıldığı duruşmada hakimle şakalaşacak kadar keyfi ve sağlığı yerinde görülen Navalny’nin Rusya’da tutuklanmadan önce verdiği bir video röportajda Putin’in emriyle öldürebileceğini söylediği ortaya çıktı. Rus muhalifin ölüm haberinin ardından sosyal medyada milyonlarca izlenen kayıtta, Navalny, “Eğer beni öldürmeye karar verirlerse bu bizim inanılmaz derecede güçlü olduğumuz anlamına gelir. Bu gücü kullanmamız lazım” diyerek hayranlarına sesleniyor.

19 yıl hapis cezasına almıştı

Rus muhalefet lideri, yolsuzluk karşıtı aktivist ve avukat olan Navalny, Putin ve yakın çevresinin yolsuzluk vakalarını araştırıyordu. Rusya’da 2020 yılında zehirlendikten sonra Almanya’ya gitmiş, 2021’de tedavi gördüğü Berlin’den Rusya’ya dönüşünde de tutuklanmıştı. Navalni, yasa dışı eylemler düzenleme, Putin aleyhine ifadeler ve aşırılık yanlısı eylemleri finanse etme suçlamalarıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Son olarak aralık ayında avukatının nerede olduğunu bilmediğini açıkladığı Alexei Navalny’nin günler sonra Rusya’nın Kuzey Kutbu bölgesinde yer alan en ağır suçlarla itham edilen mahkûmların tutulduğu Yamalo-Nenets bölgesindeki cezaevine yollandığı ortaya çıkmıştı. https://yeniarayis.com/haber/rus-muhalif-lider-alexei-navalny-tutuklu-bulundugu-cezaevinde-oldu/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER