© Yeni Arayış

RSF: "1000 medya kuruluşu habere güven için JTI’a katıldı"

RSF: "1000 medya kuruluşu habere güven için JTI’a katıldı"

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün başlattığı Gazeteciliğe Güven Girişimi (Journalism Trust Initiative - JTI) büyümeye devam ediyor. RSF’nin dünyada medyanın güvenirliğini desteklemek için geliştirilen JTI, 80 ülkede dahil olan radyo, TV, haber sitesi ve gazetelerin sayısı 1000’i buldu. JTI, haber medyasında şeffaflığı ve iyi gazetecilik pratiğinin yaygınlaştırılmasını hedefleyen bir sertifikasyon uygulamasıdır. RSF’nin elde ettiği verilere göre, medya ve gazeteciliğe yönelik çekinceler artarken ve gazetecinin ürettiği haber ile platformların yaydığı diğer tür içerikler doğrudan bir rekabet içerisindeyken güveni yeniden tesis etmek için uygun şartlar oluşturmaya dönük yapısal çözümler geliştirmenin aciliyeti olduğu ortaya konuldu. JTI, tam da bu ihtiyaçlar doğrultusunda; habercilik ekosisteminde güvenilir gazeteciliği, rekabet avantajını yeniden kazandırmak amacıyla, nesnel şekilde ayırt edebilmeyi hedefleyen ve yurttaşların habere erişim haklarını öne çıkaran bir sertifikasyon mekanizması olarak ortaya çıktı.

“Kaliteli gazeteciliğin üstünlüğünü geri kazanmasına yardımcı oluyor”

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, girişimin kat ettiği aşamayla ilgili memnuniyetini şu sözlerle ifade etti: “JTI, yıllar içinde medyanın şeffaflığını ortaya koyan ve dolayısıyla gazeteciliğe olan güveni yeniden tesis eden en önemli girişimlerden biri olarak kendini kanıtlamıştır. Medyanın açık ve samimi bir şekilde sürece dahil olmasının yanı sıra rakamlar, dünya genelindeki haber merkezleri için uygun bir ölçüt olduğunu kanıtlıyor. Kendilerini bu girişime adayan herkesi selamlıyor ve dileyen tüm medya kuruluşlarını da girişime dahil olmaya davet ediyorum. JTI, kaliteli gazeteciliğin karşılaştırmalı üstünlüğünü geri kazanmasına yardımcı olabilir.”

Tüm kıtalarda JTI taahhüdü

JTI’nin yayılma hedeflerinden bahsederken; “Afrika’da ve özellikle de Fildişi Sahili ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde faaliyet yürüten toplam 130 medya kuruluşu, gazetecilik pratiklerini değerlendirmeye sokarak JTI girişimine dahil oldu. Sürece katılan medya kuruluşlarının diğer bir çeyreği de, Ukrayna ve Fransa’nın ağırlıkta olduğu Avrupa kıtasında gözleniyor. Fransa’da EBRA ve TF1 kuruluşları, sertifikalarını Aralık 2023’te elde ederek daha önce bu aşamayı geçen France Médias Monde et France Télévisions’a eklendiler.” ifadeleri kullanıldı.

Kamu politikası JTI'ı destekliyor

Kamu politikaları tarafından JTI’nin nasıl desteklendiği şu sözlerle aktarıldı: “Yasama düzeyinde 11 devlet, Dijital Hizmetler Yasası'nın (DSA) uygulama ilkelerinde ve medya özgürlüğüne ilişkin Avrupa mevzuatı (EMFA) taslağında da yer alan Gazetecilik Güven Girişimi'ni destekleme taahhüdünde bulundu. RSF’nin başlattığı JTI, Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) himayesinde 130 medya kuruluşu, gazeteci dernekleri, sivil toplum örgütleri, şirketler ve uluslararası örgütler tarafından dünya çapında özgür, bağımsız ve doğrulanmış bilgiyi teşvik etmek amacıyla geliştirilmiştir.” JTI web sitesinden uyumluluk düzeyinizi öğrenebilirsiniz: www.journalismtrustinitiative.org https://yeniarayis.com/haber/rsf-gazeteciler-hem-depremden-hem-baskilardan-cekti/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER