© Yeni Arayış

Rekabet Kurumu'ndan Zuckerberg’e ceza

Rekabet Kurumu'ndan Zuckerberg’e ceza

Rekabet Kurumu, WhatsApp yazılım güncellemesiyle getirilen zorunlu veri paylaşımının kaldırılması için META'ya bir süre vermişti. Verilen sürenin dolmasının ardından Rekabet kurumu harekete geçti ve META'nın günlük 4,8 milyon Türk lirası cezasını uygulamaya koydu. Kurul, uyum tedbirlerinin uygulanmasından önce Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetleri arasında verilerin birleştirilmesine izin veren kullanıcılardan tekrar onay alınmasını talep etti. Kullanıcılara gösterilecek ekranın, doğrudan onaylamaya yönlendirmeyen, kullanıcıların reddetmeleri durumunda uygulamayı kullanmaya devam edebileceklerini belirten ve bu nedenle onay vermek istemeyen kullanıcılara aynı kolaylıkta bu seçeneği sunan ekranlar olması istendi.

KURUL ONAY EKRANINI YETERLİ BULMADI

META cephesinden sunulan öneriler, Kurum tarafından yeterli bulunmadı. Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetleri arasında verilerin birleştirilmesine yönelik tercihlerini belirlemek isteyen kullanıcılara sunulan ekran bildiriminin, yeterince şeffaf olmaması, kullanıcıları yeterince bilgilendirememesi ve veri birleştirmeye onay verme yönlendirmesinin yeterli olmaması gibi nedenlerle kabul edilmedi. Kurul, firmadan endişelerini giderecek yeni bir çözüm önerisi sunmasını talep etti. Bu süreçte, Kurulun getirdiği yükümlülük kapsamında META'nın "Nihai Uyum Çözümü"nü Kuruma sunması için belirlenen son tarih olan 11 Aralık 2023 aşıldı. Bu doğrultuda, Rekabet Kurulu, 12 Aralık 2023 tarihinden itibaren Meta Platforms, Inc., Meta Platforms Ireland Limited ve WhatsApp LLC'den oluşan META ekonomik bütünlüğüne, Nihai Uyum Çözümü'nün Rekabet Kurumu kayıtlarına girmesine kadar her gün için 2022 yılı gayri safi gelirleri üzerinden 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası uygulanmasına hükmetti. Şu anda para cezası 140 milyon lirayı aşmış durumda ve ödenmediği sürece bu ceza miktarı her gün katlanacak. Öte yandan, Avrupa Birliği'nde (AB) yürürlüğe giren Dijital Pazarlar Yasası'nda getirilen benzer yükümlülükler bakımından da henüz META ile AB Komisyonu arasında nasıl bir düzenlemenin hayata geçirileceği belirlenemedi. Firmanın Türkiye'ye sunacağı çözüm önerisi bu açıdan önem taşıyor.

NE OLMUŞTU?

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Rekabet Kurumu 2021 yılında WhatsApp kullanıcılarına yazılım güncellemesiyle getirilen veri paylaşım zorunluluğuna yönelik başlatılan soruşturmayla, META'nın Türkiye'de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin META'nın diğer hizmetlerinde kullanımına son vermesi ve bu hususu tüm kullanıcılarına bildirmesine ilişkin geçici tedbir kararı almıştı. META’nın getirdiği güncellenmenin Türkiye'de geçerli olmayacağı ve yeni versiyona onay vermiş kullanıcılar da içinde olmak kaydıyla herkesin WhatsApp'ı tüm özellikleri ile kullanmaya devam edebilecekleri, bu kapsamda Türkiye'deki kullanıcıların son güncellemelere onay talep eden bildirimler almayacakları da duyurulmuştu. META'ya verilen 346 milyon lira para cezasıyla ilgili soruşturmanın sonuçlarına göre, şirketin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği belirlenmiş, META'nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden elde ettiği verileri birleştirme yöntemiyle, sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin iş yapma olanaklarını zorlaştırdığı ve pazara giriş engeli oluşturduğu tespit edilmişti. Ayrıca META'ya, ihlalin giderilmesi ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesi için yükümlülükler getirildi, ilk aşamada ihlali sonlandırmak için alacağı tedbirleri 9 Aralık 2023 tarihine kadar Rekabet Kurumuna bildirmesi talep edilmişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER