© Yeni Arayış

Reform Enstitüsü araştırdı: CHP birinci parti

Reform Enstitüsü araştırdı: CHP birinci parti

Reform Enstitüsü tarafından hazırlanan "3 ay sonra 31 Mart Tablosu kalıcı mı?" başlıklı araştırmaya göre CHP yüzde 30'luk oy oranı ile birinci parti olurken, AK Parti yüzde 25.6 ile ikinci parti konumunda. Reform Enstitüsü, yerel seçimlerin ardından "31 Mart tablosu kalıcı mı?" başlıklı bir araştırma yürüttü.

Barajı sadece 2 parti geçebiliyor.

Katılımcılara "Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. Sadece CHP ve AK Parti'nin barajı geçebildiği yanıtlar şu şekilde sıralandı: CHP: Yüzde 30 AK Parti: 25.6 DEM Parti: 6.2 MHP: Yüzde 5.1 Yeniden Refah: 4.2 İYİ Parti: 3.4 Zafer Partisi: 2.6 TİP: 0.7 Memleket Partisi: 0.4 Diğer: 0.4 Saadet: 0.3 BBP: 0.3 Deva: 0.2 Gelecek: 0.1 Kararsız: 13.1 Oy kullanmayan: 7.7

En büyük motivasyon aday beğenisi

Katılımcıların, yerel seçimlerde oy verme davranışını etkileyen en önemli motivasyon aday beğenisi oldu. Bu kapsamdaki soruya "aday beğenisi" yanıtını verenler yüzde 66.2, "partiyi destekleme" yanıtını verenlerin oranı yüzde 51.5, "iktidarı cezalandırma" yanıtını verenlerin oranı yüzde 49 oldu.

CHP, AK Parti'den daha iyi yönetir

Araştırmaya göre seçmenler, mülteciler, kültür-sanat, hukuk, adalet, eğitim, ekonomi, doğal afetlere hazırlık ve şehircilik alanlarında CHP'nin AK Parti'den daha iyi yöneteceği görüşünü dile getiriyor. Reform Enstitüsü tarafından bu verilere ilişkin yapılan değerlendirmede, "CHP Türkiye'yi yönetebilir fikri oluşuyor ancak halen çok kuvvetli değil. AK Parti'nin yönetebilirliğine güven giderek düşüyor" denildi.

CHP umut, güven ve heyecan oluşturuyor

Araştırmada CHP'nin seçmende uyandırdığı duygular da belirlendi. Umut duygusunu hissettirdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 34.7, "güven" hissettirdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 30.1, "heyecan" hissettirdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 26.6 oldu.

Altılı masa buharlaştı, TİP çözüldü

Araştırma sonuçlarına göre ortaya çıkan bazı tespitler şöyle: - CHP muhalefetin müttefiksiz ittifak partisi haline gelmiş. 6’lı Masa buharlaşmış. - Seçmen 6’lı masayı CHP’de kurmuş. Seçmenini en çok koruyan ve diğer partilerden seçmen kazanan parti CHP. - Cumhur İttifakı’nın düşüşü sürüyor ama iktidar adayı olmaya devam ediyor - 2023’ün yükseleni TİP çözülmüş, yeni yükselen YRP ve Zafer Partisi. - Daha düşük gelir ve eğitim gruplarından seçmenlerin katılmasıyla CHP eskisine nazaran daha heterojen bir parti olmuş durumda. - Orta ve üst yaş grubu AK Parti’den kopmaya başlamış. Cumhur İttifakı’ndan kopan seçmende 40 yaş üzeri seçmenin ağırlığı dikkat çekiyor. - 31 Mart tablosu kalıcı olmaya aday görünüyor. Oy geçiş hatlarının geneli sabit. - CHP siyasetin yeni kutup yıldızı. Seçmenini en çok koruyan ve dışarıdan oy toplayan parti olmayı sürdürüyor. - İYİ Parti seçmeninin 3’te 2’sini kaybetmiş. toparlanması kolay görünmüyor.   https://yeniarayis.com/emraharslan/turkiyede-de-ruzgar-bir-gun-soldan-eser-mi/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER