© Yeni Arayış

Paranın dayanılmaz felaketi!

Kim ne derse desin bence piyasaları esas belirleyen piyasalardaki para bolluğu ve bu bolluğun küçük bir sınıfın elinde istiflenmesi. Tüm ekonomik, jeopolitik, siyasal verilere piyasaların nasıl tepki vereceğini bu sınıf yönetiyor.

ABD Başkanlık seçimleri; İsrail, İran’a misilleme yaptı. Şimdi İran cevap verecek mi beklentisi başladı. Jeopolitik risk piyasaları dalgalandırsa da artık esas dalgalanmayı ABD başkanlık seçimleri yaratıyor. Ağustos ayından beri ABD seçimlerinin piyasalar üzerinde sert dalgalanmalar yapacağını epeyce yazdım. Artık sonucu almaya çok az kaldı. Harris mi yoksa Trump mı kazanacak? Son iki haftadır piyasaların verdiği tepki Trump’ı öne çıkarıyor.

Başkanlık seçiminin piyasalara etkisini bir örnekle açıklamaya çalışayım. Euro/Usd paritesi hakkında seçim sonucuna göre iki farklı beklenti var. Trump kazanırsa paritenin 1.00-1.02 arasına kadar gevşeyeceği; Harris kazanırsa paritenin 1.12-1.14 seviyesine kadar yükseleceği beklentisi ağır basıyor. Tekniğin söylediğini ise aşağıda ilgili bölümde bulacaksınız.

Kanımca dünya kimin ABD başkanı olacağı konusunda gereksiz bir panik yapıyor. Kim başkan olursa olsun ABD’nin politikalarında değişiklik olmayacaktır. Amin Maalouf’un dediği gibi; “ABD başkanının duyarlılığı ya da siyasal inançları ne olursa olsun, ABD artık dünya üstündeki etkisini yumuşatamaz; ne başta petrol olmak üzere ekonomisi için vazgeçilmez olan kaynakların denetimini yitirebilir, ne ona zarar vermek isteyen güçlerin özgürce hareket etmesine izin verebilir, ne de günün birinde onun varlığını yadsıyabilecek düşman güçlerinin ortaya çıkışını hiçbir şey yapmadan izleyebilir. Dünyanın sorunlarını yakından ve güç kullanarak yönetmekten vazgeçerse, büyük olasılıkla zayıflamaya ve yoksullaşmaya başlar”

Para bolluğu felaketi; Kim ne derse desin bence piyasaları esas belirleyen piyaslardaki para bolluğu ve bu bolluğun küçük bir sınıfın elinde istiflenmesi. Tüm ekonomik, jeopolitik, siyasal verilere piyasaların nasıl tepki vereceğini bu sınıf yönetiyor. Dünyanın ekonomik olarak küçüleceği hatta ticaret savaşları artarsa bu küçülmenin global olarak %6 ile %9 arasına ulaşabileceğini gösteren öncü verilere rağmen dünya hisse borsaları rekor üstüne rekor kırıyor. Bir yıldır altını uçurması gereken ekonomik ve jeopolitik belirtilere rağmen altın son bir ayda ancak hareket edebildi.

Hatırlarsanız dünya ne zaman böyle para çoşkusuna kapılsa ardından bir felaket gelir ve tüm paranın köpüğünü kapıp kayboluverir. Herşey, birden bire ortaya çıkar. Salgınlar, savaşlar, petrol amborgaları, ekonomik yaptırımlar. Ortada belli bir işaret yoktur, bir anda ortaya çıkar ve tahminleri, beklentileri paramparça yapar. 2008 Mortgage krizi ile 2017 ve 2021 yıllarındaki Bitcoin hareketlerinin paranın üstündeki köpüğü nasıl yok ettiğini biliyoruz. Bu kadar çok para, o parayı elinde tutan ve ondan deli para kazanan sınıfı da rahatsız eder bir süre sonra. Karları realize etme, bir süre kenarda bekleme dönemi başlar.

18 Ekim 2024 TCMB ve BDDK verilerine göre; Yabancılar, ilgili hafta 115 milyon dolarlık tahvil  alışı yaptılar. Hisse de 73 milyon dolar satışları var.

TCMB brüt rezerv 2 milyar dolara yakın, net rezerv 2,3 milyar dolar ve swapsız rezerv 2,8 milyar dolar artmış. Bu senenin en düşüğü olan 29 Mart haftasına göre yukardaki sırasıyla 45 milyar dolar, 36 milyar dolar ve 105 milyar dolar artış var. Türk lirasının değerlenmesi şu koşullarda zor görünüyor. DTH; Geçen hafta dolar biraz gevşeyince yerliler döviz pozisyonlarını biraz artırma yolunu seçmişler. Döviz mevduatlarında 3 milyar dolarlık bir artış var. 

Kredi kullanımındaki sakinlik devam ediyor. İlgili haftayı bireysel krediler ve kredi kartları küçülerek, ticari krediler sessiz kalarak geçirdiler. Kredi faizlerindeki gevşemede devam etti. Bahsettiğim kredi faiz oranları, TCMB’nın total faiz oranları. Gerçekte önceki hafta gibi geçen haftada iki yıl ve üstü kredi faizlerinde ciddi bir gevşeme var ama bir yıldan kısa vadeli kredi faizlerinin yüksekte tutunması total ortalamanın aşağı gelmesini engelliyor. Bankalar geçen hafta yazdığım gibi 2025 yılında sıkı faiz indirimini fiyatlıyor. “Altı ay zarar yazsam bile 18 ay kar yazarım en azından” diye düşünüyorlar sanırım.

Dünya emtia endeksi ; İki haftadır; “102 puan hedefine ulaştı. Buralarda oyalanması normal. 98 puan ile 102 puan arasında sıkışacak gibi” tahmininde bulunmuştum. Önceki haftayı 98,23 puandan kapamıştı, geçen hafta 100,23 puandan kapandı.   

Dolar/TL; Bu hafta 33,80 destek.  34,40 direnç. Sıkışmaya devam. Henüz herhangi bir yukarı tırmanma belirtisi yok. 2025 Ocak ayı sonuna kadar sıkışma devam eder. İktidar hem eflasyonu düşürmek istiyor hem de durmadan zam ve vergi yağdırıyor. Bir de dövizin artmasına izin veremez. 2025 yılı ile birlikte zam ve vergilere ara verip dövizi bırakacaktır diye tahmin ediyorum.

Dolar Endeksi; 103,87 üstünde kaldı. Bu haftada üstünde kapatırsa hedefi 105 puan. Trump kazanacak, dolar güçlü kalacak beklentisini alıyor piyasa oyuncuları.   

ABD 10 YR tahvil; “%4,04 üstünde  kalabilirse %4,30 yeniden hedefe girebilir” tahmininde bulunmuştum. Trump etkisi ve FED faizinin tahmin edilen hızla gevşemeyeceği beklentisi, tahvile satış getirmeye devam etti. Faizi %4,26 seviyesine taşıdı. %4,30 direnç.

Eur/Usd; Trump etkisi yanında, Euro bölgesi  %2 enflasyon hedefinin beklenilenden önce gerçekleşmesi olasılığı Euro’nun dolar karşısında gevşemesini artırıyor. Ancak Ekim ayı Euro Bölgesi İmalat PMI endeksi beklenti üstü geldi. Euro bölgesinin beklenilenden erken toparlanmasının ilk göstergesi olabilir mi diye yakından takip etmek gerekiyor. Bu hafta için 1.0740 destek, 1.0870 direnç.

Gümüş; 35 ve 37,50 dolar  hedefte.  Geçen hafta 34,86 dolardan kar satışı geldi. Bu satışta karşılanırsa babalar epeyce mal topladılar demektir ki, bu durum gümüşün önünü açar.

EKONOMİ DAR GELİRLİ İÇİN SIKIŞMAYA DEVAM EDECEK

Bist100; Aylar önce belirtiğim 8600 puana nihayet geldik. Buradan tepki alışı gelmesi gayet doğaldı. Bir bahane gerekiyordu; Öcalan’ın Gazi Mecliste konuşması teklifini bahane olarak kullandı.

ABD borsaları rekor üstüne rekor kırarak yükseliyor da Türkiye borsası neden yükselmiyor. Defalarca yazdım; yabancı alıcı yok. Üstelik yabancıların geçmişteki alım yerlerini dikkate alırsak 2.60 dolarlık borsamız oldukça pahalı. Bloomberg in haberine göre ABD borsalarına bu yıl başından Eylül 2024 ayına kadar Avrupa, Asya ve Pasifik yatırımcılarından 147 milyar dolar girmiş. Buna ABD yatırımcılarını da ekleyin. Türkiye borsasından bu yıl çıkan yabancı para ise 2,5 milyar dolar.

Yabancı bu seviyelerden gelmez ise veya vur kaç için gelirse endeks 10.500 puan seviyelerine yeniden yükselse bile korkarım 7.000 puanlara kadar gevşeyebilir.

Hisse senedi alacak olsam lüks mal ve hizmet üreten şirketleri tercih ederim. Ekonomi hem dünyada hem Türkiye’de dar gelirli için sıkışmaya devam edecek ama paradan para kazanan zengin daha çok lüks tüketecek.

Altın Ons; Artık 2610 doları destek yapıyor. 2800 ve 2950 dolar direnç.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER