© Yeni Arayış

Panoramatr’den Kasım odağı: Siyasi yabancılaşma

PANORAMATR kamuoyunda tartışılan “siyasi yabancılaşma” kavramını Kasım ayında Odak konusu yaptı. 

2024 seçimleri sonrasındaki kamuoyu araştırmalarımızda kararsız oranının yüksekliği ve siyasete güvensizlik üzerinden kendisini gösteren, siyasi yabancılaşma olgusunu yakından inceleyen Panoramatr, seçmen beklentilerini dikkate aldı. 

Işık Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Seda Demiralp ile birlikte hazırlanan siyasi yabancılama odak dosyası; seçmenin siyasetten soğumasının temel nedenlerini ortaya koymayı hedeflemektedir. 

Araştırmaya göre; katılımcıların önemli bir kısmının siyasetle ilişkisinin “kaygılı bağlanma” olarak tanımlanabilecek bir duygu durumunu yansıttığını göstermektedir. Araştırma öncelikle siyasi tercihinin net olmadığını ifade edenlerin neredeyse 10 seçmenden 3’ünü oluşturduğunu ortaya koymaktadır.

Katılımcıların verdiği yanıtlara göre; siyaset kurumlarına yönelik çok yüksek bir güvensizlik ve kendi siyasi etkinliğine dair ümitsizlik gözlemlenmektedir. Mevcut siyasi kurumların “hiç” güven uyandırmadığını ifade eden katılımcıların oranı yüzde 52’dir ve “az” güven uyandırdığını ifade edenleri ekleyince bu grup yüzde 70’e çıkmaktadır. Katılımcıların yalnızca yüzde 2’si kurumlara “çok” ve ancak yüzde 6’sı “genellikle” güven duymaktadır. Paralel bir bulgu olarak, katılımcıların yaklaşık yüzde 83’ü “çoğu siyasetçinin yalnız kendi ikbalini düşündüğü, sıradan vatandaşların ihtiyaçlarını düşünmediği” önermesine katılmaktadır.

Araştırma sonuçlarına göre; katılımcılar kendi siyasi etkilerini genel olarak zayıf görmektedir. Her iki katılımcıdan biri siyasete kendi gibi sıradan vatandaşların etki etme imkânı bulunmadığını ifade ederken, bu duygu iktidar ve muhalefet seçmenlerini de önemli ölçüde ortak olarak görülmektedir. Ayrıca katılımcıların çok büyük kısmı siyasetin kapalı kapılar ardında gerçekleşmesinin sıradan vatandaşların siyaseti takip etme kabiliyetini azalttığına işaret etmektedir. Siyaset daha şeffaf olsa sıradan vatandaşların siyaseti izleyebilme gücünün artacağını ifade edenler yüzde 86 seviyesinde.

Raporu incelemek için tıklayınız. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER