© Yeni Arayış

Özgürlüğün düşmanı: Bedevi faşizm

Bedevi faşizmi, teknoloji sayesinde bireyin özgürlük alanının genişlemesinden, gelişmesinden ve süreklileşmesinden çok rahatsızlık duymaktadır. Bedevi faşizm, teknolojiyi, interneti ve sosyal medyayı tamamen kontrol edemediği için kendini aciz ve yetersiz hissetmektedir. Bireylerin İnstagram’da fotoğraf ve hikaye paylaşmasından, Twitter’de herkesin istediği şeyi yazmasından, Facebook’ta herkesin herkesle ilişki kurmasından bedevi faşizm, çok rahatsızlık duymaktadır.

İnsan, haklarıyla, özgürlükleriyle, onuruyla insandır. İnsan hakları, özgürlük temelli anlaşıldığı, tanındığı ve kurumsallaştığı zaman bir anlam, değer ve gerçeklik kazanmaktadır. Zihin dünyalarında insan haklarına ve ve özgürlüklerine dair hiçbir referans, anlam ve değer taşımayan otoriter ve totaliter güçlerin istediği tek şey, despotizmdir ve tahakküm etmektir. Otoriter ve totaliter güçlerin içindeki despotizmi ve bedeviliği tatmin etmek mümkün değildir. Bireysel özgürlükleri, insan haklarını ve insan onurunu   sürekli icat ettikleri yasaklarla, yalanlarla ve sınırlamalarla ortadan kaldırmayı tek yol bilen köleci, kapatmacı ve dayatmacı despotizmin ortadan kaldırmak istediği tek şey, bireyin özgürlüğü ve onurudur. Bedevi faşizmin varlık nedeni,  özgürce yaşamanın, bilinçlenmenin ve aramanın bütün imkanlarını  ortadan kaldırmaktır.

Günümüz dünyasında bireyin özgürlüğüne ve onuruna en büyük tehlike ve tehdit, bedevi barbarlıktan ve faşizmden gelmektedir. Bedevi faşizmi, teknoloji sayesinde bireyin özgürlük alanının genişlemesinden, gelişmesinden ve süreklileşmesinden çok rahatsızlık duymaktadır. Bedevi faşizm, teknolojiyi, interneti ve sosyal medyayı tamamen kontrol edemediği için kendini aciz ve yetersiz hissetmektedir

Bireylerin İnstagram’da fotoğraf ve hikaye paylaşmasından, Twitter’de herkesin istediği şeyi yazmasından, Facebook’ta herkesin herkesle ilişki kurmasından bedevi faşizm, çok rahatsızlık duymaktadır. Dijital alemin kontrol edilmesi, sınırlanması, yasaklanması ve kapatılması, bedevi faşizmin asli amacı haline gelmiş durumdadır. Bir You Tube kanalında ifade edilebilebilecek farklı görüşler, Instagram’da gösterilebilecek farklı resimler, Twitter’de ortaya konabilecek değişik görüşler, bedevi faşizm sihniyetiyle donanmış kişileri, güçleri ve yapıları hemen harekete geçirmekte, dijital alemin zabt u rapt altına alınması için çağrıları ve girişimler yapılmaktadır.

Edeb, terbiye ve ahlak öğreticiliği adı altında bedevi faşizm, aslında toplum üzerindeki hakimiyetini devam ettirmeye, insan aklı, bilgisi, ailesi, ilişkileri ve yapıları üzerinde yüzyıllardır gelenek adı altında inşa ettiği hegemonya alanlarının sarsılmasına engel olmaya çalışmaktadır.

BEDEVİ FAŞİZM, HAKİMİYETİNİ DEVAM ETTİRMEYE ÇALIŞMAKTADIR

Bedevi faşizm, dijital alemi sürekli olarak terbiye etmeyi, ona edeb ve ahlak öğretmeyi kendi vazifesi saymaktadır. Edeb, terbiye ve ahlak öğreticiliği adı altında bedevi faşizm, aslında toplum üzerindeki hakimiyetini devam ettirmeye, insan aklı, bilgisi, ailesi, ilişkileri ve yapıları üzerinde yüzyıllardır gelenek adı altında inşa ettiği hegemonya alanlarının sarsılmasına engel olmaya çalışmaktadır. Bedevi faşizm, en doğru inançlara, değerlere, kaynaklara, kurumlara ve fikirlere kendisinin ve kendi gibi düşünenlerin sahip olduğunu savunmakta, sanal alemde kendi dışında olan her şeyin ve herkesin yanlışlık, kötülük, sapkınlık ve dalalet içinde olduğunu sanmaktadır. Sanal alemde   kendi dışında her şeyin yanlış ve ahlaksız olduğunu savunan bedevi faşizmi, bir zihniyet, inanç, doktrin, tutuculuk, fanatizm, kapalılılık ve katılık halini ifade etmektedir. Bedevi faşizm, dijital aleme sadece kendi kabilesine mensup olanların egemen olmasını isteyen kabileci ve kapalı bir despotik zihniyeti ifade etmektedir. Bedevi faşizm, dijital özgürlükten nefret etmekte ve dijital özgürlüğü kendisi için en büyük tehlike olarak sunmaktadır.

Bedevi faşizm, kendi kontrolünde sınırlanmış bir dijital alem hülyasından hiç vazgeçmemektedir. Bedevi faşizmin fethetmek istediği alan, artık eski dünyanın muhteşem imparatorlukları değil, yeni dünyanın dijital alemidir.

BEDEVİ FAŞİZMİN FETHETMEK İSTEDİĞİ, YENİ DÜNYANIN DİJİTAL ALEMİ

Bedevi faşizm, dijital aleme insanların nefes aldığı, kendilerini ifade ettiği olağanüstü bir imkan, mecra ve kaynak olarak bakmamaktadır. Bedevi faşizm, aslında ifade özgürlüğüne ve insanın kendini gerçekleştirme hakkına da inanmadığı gibi, değer de vermemektedir. Bedevi faşizm, insanın kendini gerçekleştirmesini sağlayan bütün duygusal, düşünsel, ilişkisel ve sosyal imkanları ve araçları sınırlamak ve kontrol etmek istediği gibi, dijital alemi de kendi kontrolüne almayı istemekte ve gerektiğinde dijital alemi kendi keyfine göre kapatma ayrıcalığının kendi tekelinde olmasını amaçlamaktadır. Bedevi faşizm, kendi kabilesinin kontrolünde bir siber vatan kurma hayaline sahiptir. Bedevi faşizm, kendi kontrolünde sınırlanmış bir dijital alem hülyasından hiç vazgeçmemektedir. Bedevi faşizmin fethetmek istediği alan, artık eski dünyanın muhteşem imparatorlukları değil, yeni dünyanın dijital alemidir.

Bedevi faşizm, militandır ve militerdir. Militan ve militer doğasından dolayı bedevi faşizm, dijital alemin emir-komuta zinciri içinde yönetilmesini, yönlendirilmesini, yasaklanmasını ve yapılandırılmasını istemektedir. Bedevi faşizm, kendi yönetiminde ve yönlendirilmesinde yapılandırılmayan dijital alemi, her türlü ahlaksızlığın ve kötülüğün mecrası olarak sunmaktadır. Dijital aleme karşı savaşmayı kendi kutsal görevi olarak sunan bedevi faşizm, kötülüklerle mücadele etmek adına yel değirmenlerine karşı savaşmayı kendi ahlaki görevi sanan Don Kişot gibi davranmaktadır. Dijital alem kötülük mecrası olmadığı gibi, dijital aleme saldıran bedevi faşizm gibi tehlikeli Don Kişot’lara da insanlığın ihtiyacı yoktur.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER