© Yeni Arayış

Özgür Karabat: "İktidarın yanlış politikaları vatandaşları ucuz ve denetimsiz ürünlere mecbur ediyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, e-ticaret sitelerine ilişkin açıklama yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, iktidarın yürüttüğü yanlış politikaların vatandaşları ucuz ve denetimsiz ürünlerin yer aldığı e-ticaret sitelerine mecbur ettiğini belitti.

Karabat, "Sadece Uzak Doğu’dan değil, Amerika’dan ve dünyanın çeşitli bölgelerinden farklı platformlardan kanserojen, sağlıksız ürünler gümrük denetimlerine takılmadan Türkiye’deki evlere doğrudan giriyor. Yerli üreticinin maliyetleri azaltılsın, yerli ürünlerin pahalı olmasının sebepleri ortadan kaldırılsın" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, e-ticaret sitelerine ilişkin açıklama yaptı. Uzak doğu menşeli bir e-ticaret sitesini örnek veren CHP’li Karabat, sitenin aktif kullanıcı sayısına ilişkin verileri paylaşarak “İktidarın yürüttüğü yanlış politikalar, vatandaşları ucuz ve denetimsiz ürünlere mecbur ediyor” dedi.

"Yurttaş yabancı alışveriş sitelerine yöneldi"

İç talepte yaşanan düşüşün bir yanılsama yarattığını söyleyen Özgür Karabat, online satış sitelerine getirilen kotanın da bunun açık göstergesi olduğunu ifade etti. Karabat, "Geçen ay yapılan hesaplamalara göre, uzakdoğu menşeli bir alışveriş platformunun Türkiye'deki aktif kullanıcı sayısı 9,3 milyona ulaştı. Bu platformun günlük işlem yapan kişi sayısı da 1,4 milyon. Buraya talep patlayınca, gümrüksüz yurtdışı online alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürüldü. Sözde yerli üretici korunmuş oldu ama ithalat aynı şekilde devam etti" dedi.

Karabat, şunları kaydetti: "Sadece Uzak Doğu’dan değil, Amerika’dan ve dünyanın çeşitli bölgelerinden farklı platformlardan kanserojen, sağlıksız ürünler gümrük denetimlerine takılmadan Türkiye’deki evlere doğrudan giriyor. Vatandaşların gelirini artırmak yerine, sefalete mahkum edip ucuz ve sağlıksız ürünlere mecbur ediyorlar. Okul sezonu başladı. Yurt dışından okul çantası 80-100 liraya geliyor. İnanılır gibi değil. Kokusundan duramazsınız. Kalem, silgi gibi kimyasalın yoğun olduğu ürünleri çocuklarımız kullanacaklar. Bu yabancı platformlar Türkiye’de tek kuruş vergi vermiyor, maliyeti ve istihdamı yok. Ama bunlar yüzünden zarar eden Türk işletmeleri vergisini veriyor, denetleniyor, istihdam sağlıyor. Türkiye’nin hammadde ve ara malı ithalatı yılın ilk 8 ayında yüzde 13,7 azalırken, tüketim malı ithalatı aynı oranda, yani yüzde 13,7 artıyor. Yabancılar burada elini kolunu sallayarak, vergi vermeden, denetlenmeden, sağlıksız ürünleri satsın diyenler önce AKP’ye çağrıda bulunsunlar. Yerli üreticinin maliyetleri azaltılsın, yerli ürünlerin pahalı olmasının sebepleri ortadan kaldırılsın."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER