© Yeni Arayış

Ortalama yaşam memnuniyeti: 4.8

Doç Dr. Hatime Kamilçelebi,"Türkiye'de Gelir Karşılaştırması ve Mutluluğa Aracılık Eden Adalet Algısı" adlı makalesini yayımladı.

Davranışsal ekonomi, mutluluk ekonomisi ve dürtüleme üzerine çalışan Doçent Doktor Hatime Kamilçelebi, Türkiye’deki gelir karşılaştırması ve mutluluk üzerine bir makale yayımladı. 

Doç Dr. Kamilçelebi tarafından yayımlanan "Türkiye'de Gelir Karşılaştırması ve Mutluluğa Aracılık Eden Adalet Algısı" adlı makalenin anket verileri oldukça çarpıcı. 

2023'te 1100 kişiyle yapılan anketin sonuçlarına göre:

Ortalama yaşam memnuniyeti 4.8, Katılımcının çoğunluğu (%71) mevcut maaşlarını “adil değil” veya “çok adil değil” olarak belirtti. Katılımcıların yaklaşık %40'ı gelir karşılaştırmalarına fazla önem vermezken diğer %40’ı gelir karşılaştırmalarını önemli buldu. Gelir karşılaştırmasına verilen önem ile yaşam memnuniyeti arasında negatif ilişki var. Örn. gelir karşılaştırmalarına hiç önem vermeyen katılımcılar yaşam memnuniyetinde diğer katılımcılara göre ortalama 0,7 daha yüksek puana sahip. Gelir karşılaştırması yapanlar maaşlarını adaletsiz bulmakta ve bu yaşam memnuniyetlerini azaltmakta. Gelir karşılaştırması yapanların öfke ve stres seviyeleri de yüksek ve bu da yaşam memnuniyetlerini azalmakta. Çalışanları maaşlarıyla ilgili adaletsizlik algılarına öfke ve stres de eklendiğinde bunlar; gelir karşılaştırmaları ile yaşam memnuniyeti arasındaki ilişkiye tamamen aracılık etmektedir. Türkiye kolektivist kültürün, özellikle daha yüksek gelire sahip olanlarla kendini karşılaştırmanın öneminin vurgulandığı bir kültüre sahip. İnsanlar ekonomik kriz dönemlerinde gelirlerini üst gelir grubu ile karşılaştırma yapma eğilimindedir.

Doç Dr. Hatime Kamilçelebi; anket uygulanırken Türkiye'deki enflasyonun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre %50'nin üstünde olduğunu ve anket sonuçlarının kamu çalışanlarını ve üniversite mezunlarını aşırı temsil ettiğini belirtmektedir.

Son olarak; araştırmada daha temsili örnekler kullanıldığında ana bulguların önemli ölçüde değişmesini beklemediklerini, ancak bulguların farklı popülasyonlarda geçerli olup olmadığını incelemek için farklı örnekler kullanılarak ek araştırma yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Makaleyi okumak için tıklayınız.

"Türkiye'de Gelir Karşılaştırması ve Mutluluğa Aracılık Eden Adalet Algısı" adlı makalemizin 2023'te 1100 kişinin katıldığı anket* sonuçları:
• Ortalama yaşam memnuniyeti 4.8,
• Katılımcının çoğunluğu (%71) mevcut maaşlarını “adil değil” veya “çok adil değil” olarak belirtti.
+

— Hatime Kamilçelebi (@HatimeKamilclbi) October 28, 2024

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER