© Yeni Arayış

Orient Express

Orient Ekspres tren yolculuğu fikrinin sahibi Belçikalı bir mühendis ola Georges Nagelmackers. Amerika seyahatinde keşfettiği demiryollarında “uyuyan arabalar” hayalini, Avrupa’ya döndükten sonra lüks vagonlarla Doğu kapılarına varacak olan bu sefer treni için çalışmaya başlayarak hayata geçirmiş ve ilk sefer Paris’ten Konstantinopolis’e yapılmış.

Tren yolculuklarını sever misiniz? 

Çok tren yolculuğu yaptım diyemem ama yaptıklarım güzeldi, severim. İlk tren yolculuğumu sanırım 9 -10 yaşlarındayken okul gezisi olarak İstanbul – Ankara arası yapmıştım. Amacımız 10 Kasım için Anıtkabir’i ziyaret etmekti. Trenin dört kişilik kompartımanında arkadaşlarımla bir gece kaldığımızı anımsıyorum. Çok eğlendiğimiz bu çocukluk gezisinin fotoğrafları duruyor. Böylesine önemli bir ziyareti hala hatırlanacak eğlenceli bir deneyime çevirmeyi akıl eden okul yönetimine müteşekkirim. 

Diğer ulaşım araçlarından farklı olarak tren yolculuklarının heyecan verici farklı bir deneyimi olduğunu düşünürüm. Güzergah seyirlikse bir nevi sergi gibi gelir. Yolculuk süresinin kendi akışına tabi olduğunuz bir zaman dilimi… Üstelik trende kendinize ait ayrı bir alanınız da olabiliyor. Restoranı, kompartımanları, bar vagonu derken hem konakladığınız hem de yolda olduğunuz bir zaman.

Bu yolculukların en güzellerinden biri olarak bilinen tarihi öneme sahip İstanbul duraklı Orient Express, Türkçe adıyla Şark (Doğu) Ekspresi bugünlerde yeniden konuşulmaya başlandı. 1883 yılında Paris çıkışlı düzenlenmeye başlamış bu sefer, bir döneme damgasını vurmuş bir ulaşım ve seyahat rotası. Yalnızca bir yolcu treni olmayan ve taşımacılık da yapılmış olan bu sefer treninin ilk üretilen orijinal vagonları Avrupa tarihinin dönüm noktası niteliğinde olaylara da tanıklık etmiş. Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren ateşkesin orijinal Orient Express’in daha sonradan Fransa tarafından müzeye konan 2419 numaralı vagonunda imzalandığını biliyor muydunuz?

Orient Ekspres tren yolculuğu fikrinin sahibi Belçikalı bir mühendis ola Georges Nagelmackers. Amerika seyahatinde keşfettiği demiryollarında “uyuyan arabalar” hayalini, Avrupa’ya döndükten sonra lüks vagonlarla Doğu kapılarına varacak olan bu sefer treni için çalışmaya başlayarak hayata geçirmiş ve ilk sefer Paris’ten Konstantinopolis’e yapılmış. Orient Ekspres’in işleticisi olan the Compagnie Internationale des Wagons-Lits, Türkçe anlamıyla uluslararası yataklı vagonlar şirketi sonradan aralarında Pera Palas Otelinin de olduğu rota üzerindeki lüks otelleri bünyesine katmış. 

Böylelikle uzak mesafe yolculuklarını bambaşka bir şekle dönüştüren bu yeni seyahat deneyimi, ünlü yazar Agatha Christie’ye de ilham vermiş olacak ki, Doğu Ekspresinde Cinayet romanı bu trende geçiyor. Eminim benim gibi çocukluğunda romanı okuduğundan beri Orient Ekspres’e ilgi duyan ve deneyimlemeyi hayal edenler vardır.

Bugünlerde ise, tren yolculuklarının yeniden trend olmasının da etkisiyle Fransız konaklama şirketi Accor Group çatısı altında, Orient Ekspres treni orjinal mimarisine sadık kalınarak mimar Maxime d’Angeac tarafından yeniden tasarlanmış. Tren 1920’lerin havasına öykünerek çağdaş şekilde dizayn edilmiş. 

ORİENT EXPRESS TRENİ YENİDEN TASARLANMIŞ

20. yüzyılın ikinci yarısında seyahat tercihlerinin gelişen havayoluna kayması sonucu The Orient Ekspres'in de şaşalı dönemi sona eriyor ve vagonlardan bir kısmı açık arttırmada satılıyor. 

Bugünlerde ise, tren yolculuklarının yeniden trend olmasının da etkisiyle Fransız konaklama şirketi Accor Group çatısı altında, Orient Ekspres treni orjinal mimarisine sadık kalınarak mimar Maxime d’Angeac tarafından yeniden tasarlanmış. Tren 1920’lerin havasına öykünerek çağdaş şekilde dizayn edilmiş. Öyle ki, trenin estetik dekorasyonunda neredeyse Orient Ekspres ile yaşıt Fransız Lalique markasının aşağı bakan laleyi andıran aplikleri, fotoğraflardan bile insanın göz zevkini cezbediyor. Tasarlanan bu tren için orijinal şark rotasında rezervasyonlar henüz açılmamış ama benzer seyahat deneyimi isteyenler için Belmond markasının Venice Simplon Orient Express’i ilgi çekici olabilir. 

Harpers Bazaar İngiltere’den Sarah Karmali’nin Venice Simplon Orient Express’teki 24 saatlik kısa deneyimi bile trenin orijinal altı gecelik Paris – İstanbul rotasına rezervasyon yaptırmak için insanı yeterince heveslendiriyor.

Venice Simplon Orient Express’in Paris - İstanbul rotasında bu sene yaz başında ve sonunda olmak üzere iki seferi yapılmış. İkinci sefer 28 Ağustos’ta Sirkeci Garı’nda tamamlanmış. Bu tarihi konuğu tabikide misafirperver kültürümüzle bir mehter takımı ve inen yolculara kırmızı halı sererek karşılamışız. Ne de olsa Orient Ekspres’in İstanbul’a ilk seferinde burası bir Osmanlı İmparatorluğu şehriydi…

Orient Ekspress’i diğer trenlerden farklı kılan kendine ait kültürü olmalı. Hiçbir usul ve şekilde jean – kot kumaş kabul etmeyen bu yolculukta, akşam yemekleri için kıyafet kuralı, ne yaparsanız yapın “overdress” (abartılı giyim) sayılmazsınız diyor. Tren bu kuralıyla tiyatral tasarımı ve sanatsal objelerinin yarattığı ambiyansa yolcuların da katılımını talep ediyor. Siz de benim gibi farklı seyahat deneyimlerine ilgi duyan biriyseniz, şimdiden iyi yolculuklar diliyorum.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER