© Yeni Arayış

Orhan Sarıbal "Öğretmenlik Meslek Kanunu" değerlendirmesi yaptı

Orhan Sarıbal "Öğretmenlik Meslek Kanunu" değerlendirmesi yaptı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Meclis'te görüşülmesi sırasında bazı değerlendirmeler yaptı. CHP'li Sarıbal, öğretmenlik meslek kanununun iktidarın yeni eğitim rejimi ve Siyasal İslam altyapısını inşa etme çabası olduğunu belirtti. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Meclis'te görüşülmesi sırasında yaptığı açıklamalarda, kanunun iktidarın yeni bir eğitim rejimi ve Siyasal İslam altyapısını oluşturma çabasının bir parçası olduğunu iddia etti. Sarıbal, eğitim sisteminde yapılan değişiklikler ve getirilen yeni düzenlemelerin, çocukların ve öğretmenlerin üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını belirtti.

4+4+4 ve çocuk gelinler

Sarıbal, AK Parti'nin ilk olarak 4+4+4 eğitim sistemini dayatarak çocukları okuldan koparmayı ve sanayiye iş gücü yaratmayı hedeflediğini söyledi. Bu sistemin amacının çocuk gelinler yaratmak olduğunu ifade eden Sarıbal, temel talebin 12 yıl zorunlu temel eğitim olduğunu vurguladı.

Mesleki eğitim ve imam hatip liseleri

Öğrencilerin 14-15 yaşlarında sanayiye entegre edilerek makine çarklarına teslim edildiğini söyleyen Sarıbal, mesleki eğitimin bu amaca hizmet ettiğini belirtti. İmam Hatip Liseleri'nin de aynı amaçla açıldığını, ancak beklenen performansı göstermediğini, yeterli kayıt yapılmadığını ve öğrenci sayısının yetersiz olduğunu ifade etti.

ÇEDES projesi ve müfredat

Sarıbal, ÇEDES projesi ile din insanlarının okullarla diyalog kurdurulmaya çalışıldığını ancak bunun da yeterli olmadığını söyledi. Yeni müfredatla tüm okulların dini eğitime yönlendirilmeye çalışıldığını belirten Sarıbal, üniversite sınavlarında inanç ve dine dayalı soruların artmasıyla özel din dersleri alan öğrencilerin sayısının arttığını ifade etti. Sarıbal, öğretmenlik meslek kanununun iktidarın kendi rejimine uygun öğrenci, okul, müfredat ve öğretmen yetiştirme projesi olduğunu söyledi. Öğretmenlerin eğitim fakültelerinin itibarsızlaştırıldığını ve Eğitim Akademileri kurulacağını belirten Sarıbal, bu akademilerin öğretmenleri kendi rejimlerine uygun biçimde yetiştirme amacını taşıdığını ifade etti.

Mülakat sistemine eleştiri

Sarıbal, mülakat sisteminin haksızlıklar yarattığını ve bu durumun yeni öğretmenlik meslek kanunuyla daha da ağırlaştırılacağını belirtti. Öğrencilerin mülakatta kimliklerine göre değerlendirileceğini ve iktidarın istediği öğretmen modeline uygun olarak baskı uygulanacağını söyledi. Sarıbal, iktidarın cumhuriyet değerlerine, laikliğe ve demokratik ilkelere hınç beslediğini belirtti. Cumhuriyetin sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü gibi değerlerine saldırıldığını ifade eden Sarıbal, öğretmenlerin mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Orhan Sarıbal, öğretmenlik meslek kanununun, iktidarın siyasal İslam rejimini eğitim sistemi üzerinden inşa etme çabasının bir parçası olduğunu belirtti. Eğitim sisteminde yapılan değişikliklerin öğretmenler ve öğrenciler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Sarıbal, mücadelenin devam edeceğini vurguladı.

Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi ile ilgili sorunu doğru tarif etmemiz lazım; sorun iktidardır! https://t.co/rb4fFSnrai pic.twitter.com/VMTuuGLnvl

— Orhan Sarıbal (@orhansaribalchp) July 12, 2024 https://yeniarayis.com/gunalkursun/acik-radyo-karari/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER