© Yeni Arayış

Ömer Fethi Gürer: Vatandaşın bankalara olan borcu rekor kırıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılı itibarıyla bankaların kârının geçen yıla göre 55 milyar TL artarak 348 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Gürer, bu durumun vatandaşların borç yükünün her geçen gün arttığını gösterdiğini vurguladı. İcra dairelerindeki dosya sayısının hızla yükseldiğini ifade eden Gürer, "Bankalara olan borçlar ve ödenemeyen takibe alınan borçlar her hafta yeni rekorlar kırıyor" dedi.

Gürer, bankalar 2024 yılında da kârlarını artırmaya devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“2023 yılı Temmuz ayında 293 milyar 417 milyon TL olan bankaların toplam kârı, 2024 yılı Temmuz ayında 348 milyar 717 milyon TL'ye ulaştı. Bu, yüzde19’luk bir artış anlamına gelirken, bankaların kârındaki artışın hız kesmediği görülüyor. Bankalar kârlarına kâr katarken, vatandaşın borçları da katlanarak artıyor. Bu tablo, AK Parti iktidarının ekonomi politikalarıyla oluşan açığın vatandaşın sırtından yama yapmaya çalışmasının sonucudur” diye konuştu.

İCRA DAİRELERİNDEKİ DOSYA SAYISI 6.6 MİLYONA ULAŞTI

2024 yılı itibarıyla icra dairelerine gelen dosya sayısının 6 milyon 631 bin 672’ye ulaştığını aktaran Gürer, bu verilerin halkın borçlarını ödeyemediğini ve icralık olan kişi sayısının arttığını gösterdiğini söyledi. Özellikle tüketici kredileri ve kredi kartı borçları nedeniyle icra dosyalarının her geçen gün arttığını belirtti.

KREDİ KULLANIMINDA PATLAMA

Gürer, bireysel kredi kullanan kişi sayısının 2024 yılı Temmuz ayında 40.9 milyona ulaştığını, bir önceki yıl bu rakamın 38.8 milyon olduğunu kaydetti. Gürer, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşların kredi kartlarına ve bireysel kredilere başvurduğunu, temel ihtiyaçlarını karşılamak için borçlandıklarını belirtti. 2024 yılında 1 milyon 160 bin kişinin ilk defa kredi kartı aldığı ve 731 bin kişinin ilk kez tüketici kredisi kullandığı açıklandı.

YASAL TAKİBE DÜŞENLERİN SAYISI YÜZDE 41 ARTTI

Kredi kartı ve bireysel kredi borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısının 2024 yılının Ocak-Temmuz döneminde yüzde41 oranında artarak 1 milyon 63 bine ulaştığını belirten Gürer, bu kişilerin çoğunun bireysel kredi ve kredi kartı borçları yüzünden takibe düştüğünü ifade etti.

Gürer, Ocak 2024’te vatandaşların bankalara olan toplam borcunun 2 trilyon 689 milyar TL iken, Eylül ayında bu borcun 3 trilyon 441 milyar TL’ye yükseldiğini açıkladı. Ocak-Eylül döneminde toplam borç 752 milyar TL artarken, takibe düşen borç miktarının da 46 milyar TL’den 89 milyar TL’ye çıktığını belirtti.

'HALK YOKSULLAŞIYOR, BANKALAR KÂR EDİYOR'

Gürer, Türkiye'deki ekonomik dengesizliklere ve halkın giderek artan borç yüküne dikkat çekti. Gürer, vatandaşların geçimlerini sağlayabilmek için daha fazla borçlanmak zorunda kaldığını, bankaların ise bu durumdan kâr elde ettiğini belirtti.

Türkiye'de giderek artan ekonomik sorunların halkın bankalara olan borçlarını artırdığını belirten Gürer, mevcut ekonomik politikaların bu süreci hızlandırdığını belirterek, "İktidarın yanlış ekonomik tercihleri, halkı daha fazla borçlanmaya zorluyor. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kredi çekmek zorunda kalıyorlar. Bankalar ise bu krizden güçlenerek çıkıyor. Mevcut iktidarın ekonomi politikaları vatandaşı borçlanmaya itmekten başka bir sonuç doğurmadı.” dedi.

Emeklileri ve asgari ücretle çalışanları açlık sınırı altında yaşama mahkum eden iktidar İsraf ve şatafatlı yaşamdan vazgeçmiyor diyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, binlerce çocuğun yatağa aç girdiği ,okullarda dahi yemek verilmediği evrede ekonomik krizi yaratanlar bedelini halka ödettiriyor.“ diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER