Ok yaydan çıktı!
EKONOMİCovid salgını döneminde bir belirsizlik vardı ve dünya ne yapacağına karar veremiyordu. Bugün durum daha vahim.
Veriler, yatırım güveninin bozulduğunu, dolarizasyonun hızla artığını gösteriyor. 18 Nisan haftası MB rezervlerindeki çözülme bitti gibi gösterilmeye çalışıyor. İlgili hafta altının ons fiyatı %6 ya yakın arttı. Euro, Dolar karşısında %2 ye yakın yükseldi. Bu artışları dahil edersek MB rezerv azalmasının devam ettiğini ve azalmanın 55 milyar dolar üstüne çıktığı görüyoruz.
Yüksekten sat- bekle dönemi; Her hafta Trump yazmaktan sıkıldım ama mecburen her yazıya onunla başlıyorum. Trump’ın Fed başkanını görevden alacağı haberleri ile gerilen piyasalar ardından görevde bırakılacağı haberi ile rahatladı. Ardından Çin’e uygulanan vergilerin yumuşacağı haberleri çıktı. Ardından Ukrayna – Rusya savaşında sona gelindiği haberleri geldi. Doğal olarak altın gibi primli ürünler çakıldı. Ben bu olumlu havanın bir müddet devam edeceğini düşünüyorum. Primli ürünleri satanların mallarını aşağıdan almaları için bu durumun bir müddet daha devam etmesi gerekiyor.
Tüm dünya bir şeyler olmasını bekliyor. Ama ne beklediğini bilmiyor. Sonra bakıyor, bambaşka bir şey oluyor. Şirketlerin, yatırımcıların vergilerden, artırımlardan değil belirsizlikten beyni yanmış durumda. Covid salgını döneminde bir belirsizlik vardı ve dünya ne yapacağına karar veremiyordu. Bugün durum daha vahim. Belirsizliğin ne olduğunu dahi anlayamıyoruz.
Türkiye’de ise ok yaydan çıktı; Her ne kadar uluslararası kredi kuruluşları “sakın mevcut politikanızı değiştirmeyin, rantiyecilerin para kazanma garantisinden dönmeyin yoksa notunuzu düşürürüz” dese bile, bu durum devam edemez.
Veriler, yatırım güveninin bozulduğunu, dolarizasyonun hızla artığını gösteriyor. 18 Nisan haftası MB rezervlerindeki çözülme bitti gibi gösterilmeye çalışıyor. İlgili hafta altının ons fiyatı %6 ya yakın arttı. Euro, Dolar karşısında %2 ye yakın yükseldi. Bu artışları dahil edersek MB rezerv azalmasının devam ettiğini ve azalmanın 55 milyar dolar üstüne çıktığı görüyoruz.
MB, bu hafta Kazakistan MB ile swap anlaşması yaptı. Eski günlere hazırlık. Güney Kore ile, Katar ile Suudi Arabistan ile swap anlaşması yaptığımız günleri hatırlıyor musuz? Galiba o günlere hazırlık yapıyorlar.
Sanayi üretimi zaten aylardır gevşiyor. Stoklarda da gevşiyor. Tüketim de gevşediğinden üretim yapmaya kimsenin niyeti yok. Üretim yok, üretim niyeti yok ama her nasılsa Türkiye’de her ay işsiz sayısı azalıyor. Şaka gibi. Yemin ederim şaka gibi.
Yılbaşından ilgili haftaya kadar döviz mevduat hesapları 32 milyar dolar üstünde arttı. Bu para artık kolay kolay TL ye dönmez. KKM gibi garabet kararlara veya %60 faizli süperbonolara gerek var.
Ya da Haziran ayı sonuna kadar İmamoğlu başta tüm muhalif zihinlerin tutuksuz yargılama ile serbest bırakılması ve erken seçim imasının gündeme gelmesi Türkiye gerginliğini hızla düşürür. Apo’nun ev hapsine çıkmasının perdeside olacaktır bu durum. Ben bu olasılığın çok yüksek olduğuna inanıyorum.
Ok yaydan çıktı. Konuşarak, görmemezliğe gelerek, vatan, millet, bayrak, Kuran diyerek bu iş düzelmez artık. Böyle devam edersek, korkarım çok kısa sürede hiç bilmediğimiz bir Türkiye’ye uyanabiliriz. Şu kadim devlet aklı, delirmediyse kendini gösterir sanırım artık.
18.04.2025 BDDK ve TCMB verilerine göre;
Yabancı Portföy; Tahvillerdeki satış devam ediyor. İlgili hafta bir milyar dolara yakın satış olmuş. Esas ilginç olan DİBS teminat hesaplarının bir aydır azalması. Ben uzun zamandır böyle bir şeye şahit olmamıştım. Son bir ayda DİBS teminat hesapları 6,5 milyar dolar azaldı.
MB rezervleri ve DTH ; Rezervlerdeki çözülme, ilgili haftada altının ons fiyat artışı ve Euro’nun dolar karşısındaki değerlenmesi sebebiyle sakinleşmiş gözüküyor.
İlgili hafta vatandaşın döviz mevduatı 2 milyar dolar, kuruluşların 2,5 milyar dolar artı. Yılbaşından beri toplam artış 32 milyar doları geçti.
Krediler; Hacimsel zayıflık devam ediyor. Ortalama ticari kredi faizleri %51 üstünde, ortalama bireysel kredi faizleri %61 üstünde, üç aylık ortalama mevduat faizi ise %55,5 üstünde devam ediyor. Kim bu faiz oranları ile yatırıma cesaret edebilir.
Dünya emtia endeksi; Bu hafta 103,80 puan direnç, 102 puan destek yine.
Dolar/TL; Tüm dünyada değer kaybeden dolar, bir aylık sabitliğin ardından geçen hafta yukarı hamle yaparak haftayı 38,43 liradan kapadı. 37,30 destek. Hedefi 41,25.
Döviz sepeti; Yükseliş devam etti. 41,10 seviyesine geldi.
Eur/Usd; 1.14 seviyesinin üstünde kalmayı geçen haftada beceremedi. 1.1225seviyesine kadar düzeltme yapabilir. Altında 1.1175 ve 1.1075 destekleri var. 1,1225 desteği altında iki hafta kalmadığı müddetçe 1.1675 hedefte kalır.
ABD 10 yr tahvil; %4,30 altına geldi. Alımların %4,10 ile %3,90 arası bir yere kadar devam etme olasılığını daha yüksek görüyorum.
Dolar endeksi; 99 puanın aşağı kırılma olasılığını çok zayıf görüyorum. Bu seviyelerden doların bir miktar güçlenmesi şaşırtıcı olmayacaktır. 100 ile 102 puan arasında bir yere kadar toparlanacaktır.
Bist100; Asya, Avrupa ve ABD borsaları toparlanmaya devam etti. Aşağı veya yukarı sert hareketlerden ziyade yatay ve sıkışık bir döneme giriyoruz sanki.
Bist100 de beş haftadır yatay seyir devam ediyor. 8900 ve 8600 puan destek. 9700 ve 10100 direnç. 2024 yılı bilançolarının kötü geleceği beklentisi gerçekleşiyor. Beklenti bittiği için aslında alım gelebilirdi. Ama siyasi kaos, ekonomik ve finansal beklentileri olumsuz etkiledi. Artık kimse 2025 birinci ve ikinci dönem bilançolarının iyi geleceğini düşünmüyor. Alımlar bu yüzden güdük kalıyor.
Altın ons; 3150 dolar destek. Bu seviye altına gelirse 3000 dolar ve hedefim olan 2800 dolar var. 3150 dolar dayanırsa yukarı hareket devam eder yoksa düzeltme gelebilir. 3120 doların altında haftalık kapanış büyük olasılıkla düzeltmenin başladığının göstergesi olur.
Bitcoin; Bir ay kadar önce yatay kalacağını yazmıştım. Haziran ayı sonuna kadar 97000 ile 86000 dolar arasında devam edip sonra yön belirleyecek.
İlginizi Çekebilir