© Yeni Arayış

Netanyahu: Ülkem hayatı için savaşıyor

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, "Ülkem savaşta; hayatı için savaşıyor... Kendimizi bu vahşi katillere karşı savunmalıyız" dedi.

Netanyahu, ABD'nin New York kentinde düzenlenen 79'uncu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na hitap etti. Türkiye heyeti ve birçok delegasyon, Netanyahu'nun Kurul'a hitabını salonu terk ederek protesto etti. Bu delegasyonların arasında Netanyahu'nun konuşmasında hedef aldığı İran'da yer aldı. 

Netanyahu, BM Genel Kurulu'na hitap etmek için salona girdi ve kürsüye yöneldi. Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız'ın öncülüğünde Türkiye heyeti, Netanyahu BM Genel Kurul hitabına başlamadan önce salondan ayrıldı. Birçok delegasyonun Türkiye heyetine eşlik ettiği ve salonun önemli ölçüde boşaldığı görüldü. Netanyahu kürsüdeyken salondan bazı seslerin yükseldiği de duyuldu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun konuşması öncesi New York'ta da protestolar düzenlenirken, Netanyahu, Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdüren ülkesinin 'hayatı için savaştığını' savunarak BM Genel Kurulu'na gelme niyetinin olmadığını, ancak olası yanlış anlaşılmaları düzeltmek için Kurul'a geldiğini söyledi, ülkesinin 'barış istediğini' ileri sürdü. 

Netanyahu, şöyle konuştu: "Ülkem savaşta; hayatı için savaşıyor... Kendimizi bu vahşi katillere karşı savunmalıyız. Düşmanlarımız bizi yok etme peşinde; ortak medeniyetimizi yok etme ve hepimizi tiranlık ve terörün karanlık çağına geri döndürme peşindeler."

ÜLKE İÇİNDE ULAŞAMAYACAĞIMIZ HİÇBİR YER YOK

Konuşmasına İran'a da değinen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail'in 'İran tarafından organize edilen savaş cephelerinde kendisini savunmak durumunda kaldığını' savunarak, İran'a hitaben "Eğer bize saldırırsanız biz de size saldırırız" dedi. Netanyahu ayrıca 'İran'da İsrail'in ulaşamayacağı hiçbir yer olmadığını' savundu.

"İsrail'in uzun kolunun İran'da ulaşamayacağı hiçbir yer yok. Bu, tüm Orta Doğu için de geçerli" iddiasında bulunan Benjamin Netanyahu, "Bu kurul ve bu salonun dışındaki dünya için bir mesajım daha var: Kazanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

İsrail'in İran'ın nükleer silahlarının olmaması için elinden gelen her şeyi yapacağını söyleyen İsrail Başbakanı, 'Hamas'ın Gazze'de yönetimde kalması halinde yeniden organize olup silahlanacağını ve yeniden İsrail'e saldıracağını' iddia etti. Gazze'de 'barışçıl birlikte var oluşa bağlı yerel bir sivil yönetimi desteklemeye hazır olduklarını' söyleyen Netanyahu, "Hamas teslim olur, silah bırakır ve rehineleri salıverirse savaş bitebilir" dedi. 

'HİZBULLAH SAVAŞ YOLUNU SEÇERSE İSRAİL'İN BAŞKA SEÇENEĞİ YOK'

Konuşmasında, İsrail'in son bir haftadır Lübnan'a düzenlediği saldırılara ve Hizbullah'a da değinen İsrail Başbakanı Netanyahu, karşılıklı saldırılar sebebiyle İsrail'in kuzeyinden tahliye edilen İsraillilere işaret ederek, "Vatandaşlarımız güvenli bir şekilde evlerine dönebilene kadar durmayacağız; kuzey sınırımıza bir terör ordusunun yerleşmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Hizbullah'a atıfla "Artık yeter" diyen Benjamin Netanyahu, "Hizbullah savaş yolunu seçtiği sürece İsrail'in başka seçeneği yok" dedi.

TUTUKLAMA TALEP EDEN UCM BAŞSAVCISINA 'ANTİSEMİTİZM' SUÇLAMASI

Konuşmasında kendisi, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar için tutuklama kararı talebinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han'ı da hedef alan Netanyahu, UCM savcısını antisemitizm ile suçladı.

KATZ'DAN NETANYAHU'YA TEBRİK PAYLAŞIMI

Netanyahu'nun konuşmasının ardından İsrail Dışişleri Bakanı İsrail Katz da sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından bir paylaşım yaparak 'salonda rehine aileleriyle de birlikte BM Genel Kurulu'nda yaptığı önemli konuşma için Başbakan Benjamin Netanyahu'yu tebrik etti.' Netanyahu'nun Genel Kurul'a hitabında 'basit bir hakikati' sunduğunu savunan Katz, bu gerçeğin 'İran rejimi ve terör vekillerinin özgür dünyadaki tüm uluslara tehlike oluşturduğu' gerçeği olduğunu ileri sürdü. 

Katz, "İsrail Devleti, her bir rehine geri dönene, Hamas yok edilene ve kuzeydeki vatandaşlar evlerine dönebilene kadar tüm düşmanlarıyla savaşmaya devam edecektir"

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER