© Yeni Arayış

\"Nas var\" diye diye, yaktılar böğrümüzü!

Nas ekonomisi; "Nas var, Nas" diye ömrümüzü çürüttünüz. Zamanında faizleri %8,5 seviyesine çekeceğinize % 20 ye yükseltseydiniz de bu acıyı çekmeseydik olmaz mıydı?! Dünya faiz artışı durmuş, artık düşmesi gerektiği konuşulmaya başlanıldığında MB faizini % 8,5 dan % 50 ye çıkardı. EYT, KKM hangi iktidarın eseri? MB kasasını hangi iktidar boşalttı? Şimdi tüm bu hataların bedelini vatandaş olarak ben öderken iktidar neden bedel ödemiyor?

TÜİK’in güven sorunu; TÜİK’e göre; Haziran tüfe, beklentilerin altında kalarak aylık %1,64 geldi. Bundan sonraki altı ay boyunca aylık tüfe %2 bile gelse yılsonu %40 olacak. Temmuz ayı kamu vergi ve zamlarından dolayı yüksek gelse bile Ağustos ve Eylül ayı enflasyonunun düşük gelme olasılığı çok fazla. Ekonomi yönetimi, hedefledikleri %40 altı enflasyonu tutturabilirler. Önemli olan yatırımcıların TÜİK’e güvenmesi. Vatandaş güvenmiyor, cebi yanıyor, ama sermayenin TL’de kalması için TÜİK’e güveninin sarsılmaması gerek.

Geçtiğimiz yıllarda TÜİK güvenirliğini önemli ölçüde yitirmişti. Yatırımcının Türkiye’ye gelmeme sebeplerinden biriydi bu durum. Yeni ekonomi yönetimi ile güven yeniden kazanılıyordu ama böyle devam ederlerse güven sorunu yeniden hortlayacak. 2024 Ocak ayında Enag tüfesi, TÜİK tüfesinin %40 üstündeydi. Mart ayında fark %80’e, Haziran ayında ise %160’a çıktı. Tüik eski hayal dünyasına geri dönüyor sanki. Ekonomi yönetimi kendini övdükçe övüyor. Döviz yükselmiyor, cari açık düşüyor, faizler haftalardır gevşeme eğiliminde, işsizlik düşüyor, MB kasası her hafta doluyor. Üç ay da mucize gerçekleşti. Suyun tekrardan yatağına dönmesini MB faizlerinin artışı tetikledi. CDS puanları ülke ekonomisi hakkında ipuçları verir. “CDS puanımız düşüyor” diye davullar çalıyorlar. Gelişmekte olan ülkelerin ortalama CDS puanı 166 puanda Türkiye’nin 263 puanda. Son bir yıl içinde Türkiye’nin CDS puanı 350 iken gelişmekte olan ülkeler ortalaması 150 puan civarındaydı. O zamanlar ki bu farkın sorumlusu halen iktidar. 

Nas ekonomisi; “Nas var, Nas” diye ömrümüzü çürüttünüz. Zamanında faizleri %8,5 seviyesine çekeceğinize %20 ye yükseltseydiniz de bu acıyı çekmeseydik olmaz mıydı?!

Dünya faiz artışı durmuş, artık düşmesi gerektiği konuşulmaya başlanıldığında MB faizini %8,5 dan %50 ye çıkardı. EYT, KKM hangi iktidarın eseri? MB kasasını hangi iktidar boşalttı? Şimdi tüm bu hataların bedelini vatandaş olarak ben öderken iktidar neden bedel ödemiyor!? IMF gelseydi vatandaş olarak ben yine bu acıyı çekerdim ama hiç olmazsa iktidarda eziyet çekerdi. Yeni ekonomi yönetimi IMF gibi davranıyor ama sadece vatandaşa IMF, kendilerine sultan. Yüksek enflasyon sebebiyle Türkiye’de ciddi kazanç oluşmuştu. Ülkeye döviz yağdı, dövizin TL karşısındaki değerlenmesi durdu. MB kasası doldu. Dünyada başta enerji fiyatları, emtia fiyatları düşük kaldı, cari açığımızı olumlu etkiledi. Yeni işsizlik kavramı yüzünden Türkiye’de neredeyse işsiz kalmadı zaten. 

Tüm bu olumlu finansal gelişmelerin en büyük itici gücü kazanç yüzünden dövizden TL ye dönen yerli ve yabancı yatırımcı. İki, üç hafta TL’den dövize dönüş rakamları ortaya çıksın hep beraber görürüz ak mı, kara mı koyun!

Yabancılar hisse satmaya devam ediyor. Yılbaşından bu yana satışları 1,2 milyar dolar oldu. Tahvilde ise Mart ayından beri ilk kez satıcılar. 680 milyon satış ile bu yılın en sert satışını gerçekleştirmişler.

YABANCILAR HİSSE SATMAYA DEVAM EDİYOR

28 Haziran MB verilerine göre;Yabancı Portföy; Yabancılar hisse satmaya devam ediyor. Yılbaşından bu yana satışları 1,2 milyar dolar oldu. Tahvilde ise Mart ayından beri ilk kez satıcılar. 680 milyon satış ile bu yılın en sert satışını gerçekleştirmişler. Tahvilde çıkış olan haftada, MB bankası rezervlerinde de Mart ayından beri ilk kez eksilme olması ilginç. Umarım yabancıların kar satışıdır. 

MB kasası; MB brüt rezerv 142,9 milyar dolar, swapsız net rezerv 11,6 milyar dolara gevşedi. Nisan ayı sonundan beri brüt, net ve swapsız net rezervler her hafta iyileşme gösteriyordu. İlk kez ilgili hafta üçünde birden eksilme var. Hem yabancı çıkışı hem MB rezerv eksikliği devam ederse dikkat etmek gerek. Ben böyle bir hareketi Şubat 2025 ayından önce beklemiyorum ama dikkatli olmak gerek. 

Dolar/TL;  Günlük bazda sıkışma devam. Bu hafta 33 ile 32,30 TL  bandında. 32,25 desteği çok önemli. Burayı kırarsa 30 civarına kadar inebilir. 

Dolar Endeksi;  Ne kadar olumlu haberi çıkarsa çıksın dolar 106 puan üstünde tutunamıyor. Bu hafta 105 puan üstüne atarak başlayamazsa 104 puan altını görebilir. 

Bist100; Londra borsası 8140 puanı, Alman Dax 18185 puanı, D&J 38400 puanı destek yapmaya çalışırken S&P her hafta yeni zirve yapmaya devam ediyor.Bist100 ise zevksiz seyrini sürdürüyor. Hisse alım satımına vergi geleceği haberi ile morali bozulan Bist100, bu haberin ertelendiği haberi ile morallenecekti ki, ardından hisse kazancına vergi geleceği haberi ile yine bozuldu. 10800 – 10400 puan arasına sıkışmış görünüyor. 11340 direnç, 10000 destek. 

Eur/Usd; Haftalardır, “1.0635  desteğinin dayanacağını düşünüyorum” diye yazıyorum. Üç hafta üst üste bu desteğe yakın yerlerden dönüp geçen hafta toparladı. Bu hafta 1,0945 direnci var. Daha önce de birkaç kez yazdığım gibi Euro da tüm olumsuzluklar fiyatlandı bence. Bir anda yukarı sert hareket yapabilir. 1.0870 üstünde haftalık kapanış yapması bunun ilk işareti olabilir.

Bitcoin; Geçen hafta; “60250 doların altında haftalık kapanış yapmamalı, yapsa bile ikinci hafta üstüne atmalı. Yoksa 50000 dolara kadar gevşeme yaşanabilir” tahmininde bulunmuştum. 53,200 dolar desteği şimdilik dayanmış gözükse de, burası kırılırsa hedefi 42000 dolara atabilir. 

Altın; Nisan başından beri 2330 ile 2420 dolar ana bandında sıkışmış durumdaydı. Burayı kırmaya hazırlanıyor artık. İlk hedefi 2450 doların biraz üstü. Burayı deneyip 2415 doların üstünde kalmayı başarabilirse iki ay içinde 2550 – 2600 doları görmek isteyecek gibi duruyor. 

Gümüş; 31,50 doların üstünde bir, iki hafta kalması 35 – 36 dolarda duraksama yaşatsa bile hedefi 50 dolara koyar. Bir kez daha hatırlatayım. 

Brent Petrol; Aralık 2022 ayından beri 78 dolar ile 89 dolar ana bandında harekete devam ediyor. Zaman zaman aşağıya veya yukarıya sarkmalar olsa da ana hatta kalmaya devam ediyor.Haftalar önce yazdığım gibi petrolün yukarı gitmesi için hiçbir sebep yok ama birileri 100 doları göstermek çabasında sanki. Sürekli bir bahane buluyorlar. Geçen hafta da sürekli gündem olan Orta Doğu gerilimine ek Atlantik kasırgaları bahanesini eklediler. 91 dolar üstünde kalamaması Türkiye enflasyonu ve cari açık içinde olumlu. Dünyada bir yıldır petrol fiyatları ortalama fiyatı aynı iken Türkiye’de ikinci defadır vergi yüzünden fiyatı artıyor. 100 dolara tırmanan fiyat Türkiye için hayırlı olmaz.

İki yıllık tahvile de geçen hafta Çarşamba günü alış gelmiş. %36 aşağı kırılırsa %33,80 seviyesine kadar gevşeme olasılığı kuvvetli. Direnç %38,20. İki yıllık faiz Mart ayı ortasında %45, on yıllık tahvil iki hafta önce %29 seviyesindeydi. Kısa vadede güzel para kazanıldı.

KISA VADEDE GÜZEL PARA KAZANILDI

Doğalgaz; 1,94 dolardan alım önerdiğim doğalgaz düzeltmesini yapıyor. 2,15 doların biraz altına kadar gelebilir. Buralardan alım için takip edilmesi öneririm. 

TR 2 ve 10 Yıllık Tahvil; On yıllık tahvil faizi ne zaman %27 seviyelerine gelse alış geliyor. Geçen hafta Çarşamba günü oldukça alış geldi. Faizi %25,50 desteğine kadar çekti. Bu alış yabancı ise haftaya MB verilerinde görürüz. Gerçi yabancı da bıyıklı mı, sakallı mı bilemiyoruz.  İne de o zaman düşüş sürecek demektir. Bu hafta %26,50 direnç. %25,50 üstünde kalamazsa %24,50 seviyesine kadar inebilir. İki yıllık tahvile de geçen hafta Çarşamba günü alış gelmiş. %36 aşağı kırılırsa %33,80 seviyesine kadar gevşeme olasılığı kuvvetli. Direnç %38,20. İki yıllık faiz Mart ayı ortasında %45, on yıllık tahvil iki hafta önce %29 seviyesindeydi. Kısa vadede güzel para kazanıldı. Kar realizasyonu gelmesi normal. Bakalım bu realizasyonu başka birileri karşılayacak mı ki, bence karşılama olasılığı yüksek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER