© Yeni Arayış

Minnesota Valisi Walz, Harris'in başkan yardımcısı adayı olmayı kabul etti

Demokrat Parti'nin seçimde Kamala Harris'in yardımcısı olarak aday gösterdiği Tim Walz, "ABD başkan yardımcılığı adaylığınızı kabul etmek bir onurdur." dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 5 Kasım'da düzenlenecek seçimde başkan yardımcısı adayı gösterilen Minnesota Valisi Tim Walz, resmi olarak Demokratların başkan adayı Kamala Harris ile birlikte yarışmayı kabul etti.

ABD basınındaki haberlere göre Walz, Chicago kentinde devam eden Demokrat Parti Kongresinde konuştu.

Demokrat Partinin seçimde Harris'in yardımcısı olarak aday gösterdiği Walz, "ABD başkan yardımcılığı adaylığınızı kabul etmek bir onurdur." dedi.

Seçimleri kazanmaları halinde orta sınıf aileler için vergi indirimleri, ilaç ve konut fiyatlarının düşürülmesi gibi hedeflerini açıklayan Walz, Harris ile Amerikalıların çıkarı için çalışacaklarını savundu.

Walz, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve yardımcısı olarak aday gösterdiği Ohio Senatörü James David Vance'in Amerikalıların hayatını daha da zorlaştıracak bir kampanya yürüttüğünü söyledi.

Bill Clinton ve Pelosi de kongrede konuştu

Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de kongrede yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Joe Biden ve Harris'in döneminin "başarılı" geçtiğini savundu. Pelosi, 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınını hatırlatarak Trump'ı "demokrasiye saldırmakla" suçladı.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton da konuşmasında, Harris'i "ülkenin sorunlarını çözebilecek bir aday", Trump'ı da "kaos çıkaran bencil bir lider" şeklinde niteledi. Trump'ın yalnızca kendinden bahsettiğine dikkati çeken Clinton, Trump'ın "iyi bir aktör olduğunu" söyleyerek halkı seçimler konusunda "rehavete kapılmamaya" çağırdı.

Tim Walz kimdir?

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Kasım ayındaki seçimlere birlikte gireceği başkan yardımcısı adayının Minnesota Valisi Tim Walz olduğunu açıkladı. Emekli bir lise öğretmeni olan Walz aynı zamanda Amerikan futbolu koçluğu yaptı, Ulusal Muhafızlar'da görev aldı.

Demokrat Parti içinde ismi, Donald Trump'a yönelik siyasi iğnelemelerle öne çıktı. Walz'ın Trump için kullandığı "tuhaf" ifadesi partisi içinde yerleşti. Harris de mitinglerinde Trump için bu ifadeyi kullanıyor.

Harris, başkan yardımcısı adayı olarak Tim Walz’ın yanı sıra Mark Kelly ve John Shapiro ile de aday olarak görüşme yapmıştı.

Tim Walz, 2018'de Minnesota valisi olmadan önce 12 yıl Kongre’de görev yapmış bir isim. Uzmanlar açık sözlü olması ve küçük Amerikan kasabasında yaşayan erkek imajı sayesinde bağımsız ve muhafazakar seçmende karşılığı olabileceğini söylüyor. 60 yaşındaki Walz, Cumhuriyetçi muhalefete karşı halktan biri gibi, sade, ama sivri dilli bir yaklaşım getiriyor.

Walz, Ulusal Muhafızlarda da 20 yıldan fazla görev yaptı. Aynı zamanda lise öğretmeniydi ve yardımcı futbol koçu olarak da takım çalıştırdı. Nebraska kırsalından gelen Walz, yaz aylarında çiftçilik ve avcılık yapmış, 17 yaşında da Ulusal Muhafız Ordusu'na katılmıştı. Bu gönüllü kuvvetlerde 24 yıl görev yaptı.

Bir devlet okulunda yönetici olan babası, Walz 19 yaşındayken akciğer kanserinden ölmeden önce onu orduya katılmaya teşvik etti.

Öğretmenlik diplomasına sahip olan Walz, Tiananmen Meydanı katliamı sırasında Çin'de bir yıllık öğretmenlik görevi üstlendi. Daha sonra eşi Gwen Whipple ile Çin'de balayı yaptı ve ABD'li öğrenciler için Çin'e yaz eğitim gezileri düzenledi.

Nebraska'ya döndükten sonra öğretmenlik ve Amerikan futbolu koçluğu yapan Walz, okulda öğretmen olan eşiyle birlikte memleketi Minnesota'ya döndü. Çiftin iki çocukları var.

Mankato West Lisesi'nde koç olarak görev yapan Walz, okulun ilk eyalet şampiyonluğuna ulaşmasını sağlayan bir Amerikan futbolu programının oluşturulmasına yardımcı oldu. Ayrıca, eşcinselliğin büyük ölçüde hoş karşılanmadığı bir dönemde okulun eşcinsel-heteroseksüel ittifakının fakülte danışmanı olmayı kabul ederek takdir topladı.

Görüş ve politikaları

Siyasete girişi biraz tesadüfi olarak değerlendiriliyor.

2004 yılında iki öğrencisini George W. Bush'un kampanya mitingine götürmüş, ancak John Kerry çıkartmaları taşıyan Demokrat çocuklar "Başkan için tehdit" olarak görülmüş ve okuldan ayrılmaları istenmişti. Bu olaya sinirlenen Walz, Kerry'nin başkanlık kampanyasında gönüllü olarak çalışmış ve bu sayede 2006 yılında Kongre'ye ilk kez aday olmasını sağlayan bağlantıları kurmuştu.

Güney Minnesota'da kırsal ve Cumhuriyetçi eğilimli bir bölgede aday oldu, ancak kaybetti.

Kongre'de geçirdiği 12 yıl boyunca ideolojisini tanımlamak zordu.

Asgari ücretin artırılmasına yönelik bir yasa tasarısı da dahil olmak üzere emek yanlısı önerileri destekleyenlerden biri oldu. Karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik bir girişimi destekledi ama başarısız oldu. Ancak Cumhuriyetçilerle de ortak savunduğu konular vardı.

Irak ve Afganistan'daki savaşların finanse edilmesine devam edilmesi yönünde oy kullandı, ABD'ye giren mültecilerin daha sıkı incelemeye tabi olmasını destekledi ve 2008 mali krizinden sonra Obama döneminde bankaların ve otomobil şirketlerinin kurtarılmasını engellemeye çalıştı.

Bir zamanlar kampanyasına bağışta bulunan silah yanlısı Ulusal Silah Derneği (NRA) tarafından desteklenen Walz, Parkland'daki okul saldırısından sonra saldırı silahlarının yasaklanması lehinde konuştu ve bu derneğin desteğini kaybetti.

Walz 2018 Minnesota valilik yarışını 11 puandan fazla farkla kazandı ancak ilk dönemi Covid salgını ve 2020'de George Floyd'un Minneapolis'te bir polis memuru tarafından öldürülmesinin gölgesinde kaldı. Gösteriler sırasında çıkan isyanları bastırmak için ulusal muhafızları görevlendirdi. Cumhuriyetçiler, onu geç kalmakla eleştirdi. Ancak Walz yeniden vali seçildi ve ikinci döneminde Demokratların eyalet yasama meclisini tek sandalye farkla kontrol ettiği yoğun bir dönemi yönetti.

Demokratlar kürtaj hakkını güvence altına aldı, ücretli aile ve hastalık iznini yürürlüğe soktu, silah yasalarını güçlendirdi, esrarı eğlence amaçlı kullanım için yasallaştırdı, evrensel ücretsiz okul yemeklerini finanse etti ve uygun fiyatlı konutlara yatırım yaptı.

Temsilciler Meclisi Demokratlarından Angie Craig, Walz'ı "savaşta kendini kanıtlamış bir lider" olarak övdü.

BBC'ye verdiği demeçte, "birçok zorlu yarışta hiçbir seçimi kaybetmemiş, kendini kanıtlamış bir kazanan" olarak Walz'un Harris'in yanında olabilecek en iyi isim olduğuna inandığını söyledi.

Harris ve Walz'ın programı ne?

Harris bu hafta Walz ile birlikte, çekişmeli geçmesi beklenen eyaletlerde düzenlenecek yedi mitinge katılacak.

BBC’nin ABD’deki ortağı CBS’in yaptırdığı son ankette Harris, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı ve eski başkan Donald Trump’ın bir puan önünde görünüyor.

Ankete göre, seçimin çekişmeli geçmesi beklenen eyaletlerde Trump ve Harris başa baş gözüküyor. Başkan Joe Biden seçim yarışındayken yapılan anketlerde, Trump bu eyaletlerde beş puan öndeydi.

Harris ve Walz birlikte bir kampanya reklam filmi yayımlayacak ve akşam saatlerinde Philedelphia’da bir miting yapacak. İkili daha sonra Wisconsin, Michigan, Kuzey Carolina, Georgia ve Arizona eyaletlerinde mitinglere ve 10 Ağustos’ta Las Vegas’ta bir kampanya etkinliğine katılacak.

Trump ve başkan yardımcısı adayı JD Vance, Harris’in kimi seçeceğinin seçim üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını savundu. JD Vance "İnsanlar ilk olarak ya Donald Trump’a ya da Kamala Harris’e oy verecek, bu işler böyle oluyor" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER