© Yeni Arayış

Metin Göktepe mezarı başında anıldı

Metin Göktepe mezarı başında anıldı

Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe, gözaltında polislerce dövülerek katledilişinin 28. yılında, İstanbul Esenler’de bulunan Kemer Mezarlığındaki mezarı başında anıldı. Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal, Metin Göktepe’nin ailesi, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS İstanbul Şube Başkanı Özgür Deniz Kaya, DİSK Basın İş Yönetim Kurulu üyesi İzel Sezer, Cumartesi İnsanları, İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, CHP İl Başkanı Özgür Çelik, DEM Parti İstanbul İl Eş Başkanı Murat Kalmaz, EHP Parti Sözcüsü Özge Akman, Türkiye İşçi Partisi İl sözcüsü Melis Akyürek, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DEM Parti Milletvekili Celal Fırat, Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, DİSK Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, Gezi Direnişinde hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, DEM Parti Meclis Üyesi Musa Piroğlu, Sivas Kangal Dernekler Federasyonu Başkanı Abbas Yaşar ve Genel Sekreter Mustafa Tuncer, Eski Başkan Hasan Aslan, Çipil Köyü Dernek Başkanı Rahmi Çataltepe, Esenler Cemevi Başkanı Cemal Özdemir, Divriği Kültür Derneği, Türkiye Alevi Dernekleri Federasyonu, TKP İstanbul İl yönetiminden Serkan Düz, Sol Portal adına Gökhan Kazbek, Emek Partisi üyeleri ve çok sayıda gazeteci anmaya katılım gösterdi. Sık sık, “Özgür basın susmadı susmayacak” “Metin Göktepe ölümsüzdür”, “İnadına hepimiz birer Metin'iz” sloganlarının atıldığı anmada “Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın”, “Metinler ölmez Evrensel susmaz”, “Evrensel yazıyor Metin yaşıyor” dövizleri taşındı. Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal, gazetenin henüz yeni yayın hayatına başladığı bir dönemde, devlet ve sermaye çevrelerinde uyandırdığı öfkenin sonucunda Metin'in öldürüldüğünü ifade etti. Özdal, sözlerine şu şekilde devam etti.: “90'lar Türkiye’sinin bir yandan Kürt sorunun militarize edilmesi, ülkenin şiddete boğulması diğer yandan da büyük kentlerde emekçilerin dinci, milliyetçi etkilere kuşatıldığı topyekûn saldırı döneminde bu saldırının bir sivil uçunun da basına yöneldiği bir dönemde Metin Göktepe katledildi. 90'larda ekilen tohumların sonuçlarını yaşıyoruz bugün. Fakat Metin Göktepe'nin acı kaybı, gazetemizin bundan sonraki nesillerinde de yaşayacak olan özlem ve öfke bıraktı. Bildiğimiz bir şeyi acı bir kayıpla öğrenmiş olduk.” Özdal, işçi sınıfının emekten ve tüm ezilenlerden yana olan bir gazeteciliğin nasıl düşmanlıkla karşılaştığını gözlemlediğini  ifade ederken; “Onun cesaretine sahibiz. Onun ataklığına sahip olmaya gayret ediyoruz. Bundan sonra da öyle yapacağız. Metin Göktepe bizim çalışma arkadaşımızdır. Bize bıraktığı bu izle her yazı işleri toplantımız da vardır. Her faaliyetimizde vardır. Gazeteci arkadaşlarımızın muhabir arkadaşlarımızın yanındadır. Onlara bir şeyler fısıldamaktadır. Metin Göktepe Evrensel Gazetesinin hala en kıdemli çalışanıdır. Onu unutmayacağız. Unutturmayacağız, hem yeni gazetecilere genç gazeteci kuşaklarına anlatacağız hem de işçi sınıfı anlatacağız Metin’i" dedi.

"HABER BARİKATIN ARKASINDA OLSA DA METİN ALIP GELEN BİR GAZETECİ"

Daha sonra söz alan Meryem Göktepe, “Mesleğini inadını sürdüren tüm basın emekçileri, Metin'in yol arkadaşları, gazetesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bu korkunç cinayetin üstünü örtülmesine izin vermeyen herkes hoş geldi” diyerek sözlerine başladı.  Annesi Fadime Göktepe’nin selamlarını da getirdiğini söyleyen Meryem Göktepe, “Fatih Polat söyler ve ben bu cümleyi çok severek kullanırım; haber barikatın arkasında olsa da Metin alıp gelen bir gazeteciydi. Metin'e verebileceğimiz çok iyi haberler yok. Hala düşünce suç. Hala insanlar düşüncelerinden dolayı cezaevlerinde. Gezi tutsakları olmak üzere. Hepimiz Gezideydik ama birkaç arkadaşımız şu an tutsak. Emek sömürüsü katmerlenerek artıyor. Yoksulluk en olmadığımız şekillerde hayatımızı etkiliyor. Fakat Metin bir şey bıraktı. Olumlu bir miras. Hala Metin Göktepe gazeteciliği yapmak isteyen ve yapan onun izini süren gerçeğin peşini kovalayan genç gazeteciler bütün. O zulme rağmen bütün o korkutmalara sindirmelere rağmen soruşturmalara gözaltına alınmalara rağmen yürüten genç gazeteciler var. Buradan cezaevinde olan o genç gazetecilere ve düşünce tutsaklarına selam olsun diyorum” diye konuştu.

‘METİN’İN İZİNDEN GERÇEKLERİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

TGS İstanbul Şube Başkanı Özgür Deniz Kaya ise şunları kaydetti: “Bu ülkede Metin Göktepe'nin ardından katledilen, tutuklanan, gözaltına alınan çok fazla gazeteci oldu. Bu baskılara rağmen Metin Göktepe gazeteciliğini hep var oldu. Bugün Sputnik işçilerinin grevi hala devam ediyor. Metin Göktepe'ye layık olmaya çalışacağız. Metin Göktepe ölümsüzdür, anısı mücadelemiz de yaşayacak.”  DİSK Basın İş Yönetim Kurulu üyesi İzel Sezer, 28 yıldır gazetecilere yönelik baskıların durmadan devam ettiğini söyleyerek, “Türkiye'de saray rejimi gazetecilere, davalarla, gözaltılarla tutuklamalarla, sansürle engellemeye çalışıyor. İsrail'de ise son 3 ayda 110 gazetecinin katledildiğini biliyoruz. Biz biliyoruz ki asıl korktukları şey gerçekler. Her ne olursa olsun bir yerlerde gerçekleri savunmaya, yazmaya söylemeye devam edecek birileri var ve bizim umudumuz da buradan geliyor. Biz umutluyuz ve bu umutla Metin'in izinde gerçekleri savunmaya gerçeğin peşinden koşan gazetecilerle meslektaşlarımızla yan yana, omuz omuza yürümeye devam edeceğiz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER