© Yeni Arayış

Metabolizmayı hızlandırma önerileri

Metabolizmayı hızlandırma önerileri

Biyokimyasal işleyişe göre tüketilen gıdalar enzimler aracılığı ile enerjiye dönüşür. Metabolizma hızı da bu yüzden önemlidir. Hızlı bir metabolizma yiyecekleri depo etmeden enerji olarak kullanmaktadır. Yavaş çalışan bir metabolizma da ise yiyeceklerin enerjiye dönüşme hızı da yavaş olacağından depolanması sonucu kilo artışına sebep daha kolay görülmektedir. Metabolizma vücudun temel işlevlerini yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu minimum enerji miktarıdır. Biyokimyasal işleyişe göre tüketilen gıdalar enzimler aracılığı ile enerjiye dönüşür. Metabolizma hızı da bu yüzden önemlidir. Hızlı bir metabolizma yiyecekleri depo etmeden enerji olarak kullanmaktadır. Yavaş çalışan bir metabolizma da ise yiyeceklerin enerjiye dönüşme hızı da yavaş olacağından depolanması sonucu kilo artışına sebep daha kolay görülmektedir.

METABOLİZMA HIZINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Yaş ve Cinsiyet Yaş ilerledikçe metabolizma hızında yavaşlama oluşabilir. Aynı zamanda erkeklerde metabolizma hızı kadınlara göre daha yüksektir. Genetik Faktörler Metabolizma genetik olarak aktarılabilir.  Genetik olarak kas yapılarından ve hormonlardan dolayı metabolizma hızı genellikle erkeklerde daha hızlıdır. Kadınlarda ise kas kütlesinin erkeklere göre daha az olmasından dolayı metabolizma erkeklere oranla yavaştır. Hormonlar Tiroid hormonu metabolizma hızlandırma etkisine sahiptir. Bu hormonun ani artış ya da azalışında kilo alma ve verme dengesi değişebilir. Kas Kütlesi Kas kütlesi arttıkça kasların ihtiyaç duydukları enerji oranı da artar. Bu sebeple metabolizma enerji depolamak yerine kalorileri kasların kullanımına sunar. Beslenme Alışkanlıkları Beslenme alışkanlıkları metabolizma üzerinde büyük öneme sahiptir. Beslenme şekli, öğün saatleri, tüketilen su miktarı, baharat tüketimi gibi yeme alışkanlıkları metabolizma hızına etki edebilir. Fiziksel Aktivite Fiziksel aktivite başlı başına metabolizma hızlandıran bir faaliyettir. Çünkü vücutta kas kütlesi miktarı ne kadar fazla ise metabolizma o kadar hızlıdır. Fiziksel aktivite ile kas artışı desteklendiğinden metabolizma hızlanır.

METABOLİZMA HIZLANDIRAN BESİNLER

Tarçın Tarçın kan glikoz seviyesini düzenler ve insülin salınımını azaltır. Bu özellikleriyle metabolizma hızını arttıran etkili bir besin olmaktadır. Suyun içerisine kabuk tarçın ilave ederek gün içinde tüketebilirsiniz. Yaban Mersini Yüksek düzeyde lif ve düşük şeker oranı ile yaban mersini kan şekerini dengeleyerek insülinin sabit kalmasını destekler Kırmızı Acı biber Kırmızı biber, içeriğindeki kapsaisin ile metabolizma hızını arttırıcı etki göstermektedir. Posalı yiyecekler Lif içeriği yüksek besinler bağırsak sistemini daha hızlı çalıştırarak metabolizma hızını arttırmaktadır. Sebze ve meyveler kabuklarıyla tüketilmeli, tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Yoğurt Yoğurt yüksek kalsiyum içeriği ile metabolizma hızını olumlu destekler. Özellikle ara öğünlerde tüketilen yoğurt başta olmak üzere süt ve ürünleri metabolizmayı arttırarak kilo vermeye yardımcı olur. Kahve Kahve içeriğindeki kafein sayesinde metabolizmanın hızlanmasına ve yağ yakımına yardımcı olur. Özellikle egzersizden 30 dakika önce içilen sade kahve egzersiz sırasında nabzı hızlandırarak, yağ yakımını destekler. Su Su vücudumuzdaki birçok biyokimyasal olay için gereklidir Metabolizma hızını arttırmak için günlük 2-2,5 litre su içilmelidir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER