© Yeni Arayış

Manipülasyon ve yakın ilişkiler

Karşısındakinin duygusal zaaflarını ustalıkla kullanan manipülatör gerçek duygulara sahip değildir. Diğeri de ötekinin beklediği gibi olmaya çalışırken iyice merkezden uzaklaşır. İçinde yaşadığı huzursuzluğun farkındadır ama bunu anlamlandıramaz.

Size  çiçeklerle gelen, kulağınıza her an aşkını fısıldayan, abartılı ilgisiyle gözü sizden başka bir şey görmeyen biriyle bir aşka yelken açmak çok zor değildir sanırım. Bir insan, biricik idealini bulmuştur ve işte o sizsinizdir. Siz bir peri masalının içine düştüğünüzü sanırken zaman tam tersini gösterir. Bu gerçek olamayacak ilişki yıkım evresine geçtiğinde ıstıraplar da başlar. Artık diğerinin gözünde güzel ve ideal olmadığınızdan sizden uzaklaşmaya başlar. Artık mesafeli ve müşkülpesenttir. Her an sizi ilgisiyle sarmalayan sözde aşık yavaş yavaş kendini oyundan çekmeye hazırdır.

Siz bu oltaya geldiğinize göre aşka olduğundan fazla önem veren, ilişkiye önemli bir miktar yatırım yapan, aşkın tüm sorunları çözeceğine inanan bir insansınız. Bir de kişilik sınırlarınız yumuşaksa ve sınırlarınız net değilse başkalarının sizi kabul etmesi ve onaylanması ile hassasiyetleriniz buna eklenince böyle bir hikayenin baş kahramanı olabilirsiniz. Manipülasyon bu sürecin başat kelimelerindendir. Çünkü aşkıyla gözünüzü kör eden aşık sizi ikna etmede başarılı olmuştur.

Manipülasyon yaparken en çok kullanılan taktikler; yalan söyleme, duygu sömürüsü, kurban rolü oynama, aşağılama ve kışkırtma, duygusal şiddet, mahrum bırakma, suçluluk yaratma ve egoyu tatmin etme şeklindedir.

MANİPÜLASYON YAPARKEN EN ÇOK KULLANILAN TAKTİKLER

Amerikan Psikoloji Derneği (APA) psikoloji sözlüğüne göre manipülasyon, başkalarını kendi yararına kullanmak, kontrol etmek ya da başka biçimde etkilemek amacıyla tasarlanmış davranış olarak tanımlanır. Manipülasyon yaparken en çok kullanılan taktikler; yalan söyleme, duygu sömürüsü, kurban rolü oynama, aşağılama ve kışkırtma, duygusal şiddet, mahrum bırakma, suçluluk yaratma ve egoyu tatmin etme şeklindedir (Buss ve diğerleri, 1987; 1220). 

Karşınızdaki kırılmış egonuzu besler. Bu duygusal manipülasyon yöntemlerinden biridir. Sizi biricik ve özel hissettirerek içinizde aç kalmış sönük yanınızı parlatır. Karşınızdaki büyüklenmeci bir narsistse sonra eleştiri ve kusur bulmaya başlayacaktır Eğer gizli bir narsist ise bunu şaka yoluyla yapacaktır. Sizi insanların yanında utandırabilir. İğneleyici laflarla zaaflarınızın çoktan farkına varmıştır. Kadın veya erkek manipülatör karşısındakini kendi istekleri doğrultusunda değiştirmede ustadır. Avı duygusal anlamda zayıf ve öz değeri düşük insandır.

Manipülatör ve manipülasyona uğrayan kişinin bilinçdışı istekleri birbirinde kesişir. O nedenle birbirilerinin yamacından acı da olsa ayrılmazlar ta ki biri uyanana dek. Karşısındakinin duygusal zaaflarını ustalıkla kullanan manipülatör gerçek duygulara sahip değildir. Diğeri de ötekinin beklediği gibi olmaya çalışırken iyice merkezden uzaklaşır. İçinde yaşadığı huzursuzluğun farkındadır ama bunu anlamlandıramaz. Artık bir kısır döngü içindedir. Buradan başını hızla çıkarması için farkındalıkla kendi yolundan gitme cesaretini göstermesi gerekir.  Kendini seçerek sahte dünyadan uyanmalıdır. Benlik saygısını azaltan manipülasyonlardan uzaklaşmalıdır. Ancak böylelikle kendini sevebilir ve kendi duygularıyla gerçek bir temas kurmayı başarabilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER