© Yeni Arayış

Liyakata dayalı ve ayrımcılığa karşı sosyal belediyecilik uygulayacağız | Konuk: Sinem Dedetaş

Üsküdar, İstanbul’un en kozmopolit ilçelerinden birisi. CHP’nin Üsküdar Adayı Sinem Dedetaş ile ilçeyi ve çalışmalarını konuştuk. Dedetaş; “Liyakat anlayışımızı da ortaya koyarak, Üsküdar için alın terini oraya koyan, ayrımcılık yapmayan herkesle elbette yol yürümeye devam edeceğiz.” diyor.

Zor bir ilçenin, Üsküdar’ın adayınız. Neden Üsküdar?İ

stanbul Teknik Üniversitesi’ni kazandıktan sonra İstanbul’da ilk yerleştiğim ve ilk iş yerimin olduğu yer Üsküdar. Denizi seven biri olarak İstanbul’un bu güzel ilçesi bana hep daha yakın gelir. Buraya karşı güçlü bir aidiyetim var. Biliyorsunuz, Üsküdar uzun süredir aynı anlayış ile yönetiliyor ve yıllardır hak ettiği değeri göremiyor.

Üsküdar’ın artık sosyal belediyecilik ve sosyal demokrat anlayış ile yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerek özel sektörde gerek kamu yöneticiliğimde hep zorlu işlere kalkıştım ve bunların altından başarıyla kalkmanın gururunu yaşadım. Yıllardır aynı anlayışla yönetilen Üsküdar’da göreve gelmek ve yeni bir başlangıca imza atmak da zorlu bir görev. Bu görevin altından da başarıyla kalkacağıma tüm kalbimle inanıyorum. Geçmiş tecrübelerimden yola çıkarak Üsküdar’da çok önemli işleri Üsküdarlılarla birlikte hayata geçireceğimizi düşünüyorum.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirak Şirketi olan Şehir Hatları’nda Genel Müdür olduğum süreçte ekip arkadaşlarımla beraber önemli başarılara imza attık. Atıl bir vaziyette duran tarihi Haliç Tersanesi’ni faaliyete geçirerek dünyanın yaşayan ve üreten en eski tersanesi konumuna kavuşturduk.

TARİHİ HALİÇ TERSANESİNİ FAALİYETE GEÇİRDİK

Bunu mesleki kariyerinizden mi yoksa İBB’deki görevinizden hareketle mi söylüyorsunuz?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirak Şirketi olan Şehir Hatları’nda Genel Müdür olduğum süreçte ekip arkadaşlarımla beraber önemli başarılara imza attık. Atıl bir vaziyette duran tarihi Haliç Tersanesi’ni faaliyete geçirerek dünyanın yaşayan ve üreten en eski tersanesi konumuna kavuşturduk. Bakım-onarımdan yeni inşalara, Deniz Taksilerden restorasyon çalışmalarına kadar hem katma değer yaratan hem de sanayi ve kültür mirasımızı koruyan projeleri hayata geçirdik.

Şehir Hatları’nın ilk kadın genel müdürü olarak kadın gemici, yağcı ve kaptanlara Şehir Hatları tarihinde ilk kez çalışma olanağı sağladık ve 4.5 yılda kadın istihdamını yüzde 295 oranında artırdık. Kamu bütçesini şeffaf ve verimli yönettik, tersanemizin cirosunu 1 milyon TL’den 160 milyonTL’nin üzerine çıkardık.

Şehir Hatları’ndaki görevimden önce ise 2014 – 2016 yılları arasında TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüm. Mesleğimiz ve meslektaşlarımız için faydalı işlere imza atarak tamamladığıma inandığım bu görev bana aynı zamanda özel sektör tecrübesi üzerine kamu tecrübesi de kazandırmıştı. Bu kamu tecrübesini 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirak Şirketi olan İstanbul Şehir Hatları A.Ş’ye Genel Müdür olarak atanarak, 2023 yılında ise Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Su Yolları Komitesi Başkanlığı’ına seçilerek çok daha ileri taşıdım. Bir noktada artık kendimde bu potansiyeli ve gücü gördüm. ‘Yapabilirim’ dedim. Devreye girmem gerektiğini düşündüm. Bunun için de aday oldum.

Nasıl karar verdiniz peki aday olmaya?

İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu 2023 yılı sonlarına doğru gerçekleştirdiği bir toplantıda yaklaşan mahalli idareler seçimlerinde siyaset düşünen arkadaşımız varsa lütfen bana bildirsin demişti. CHP’ye üye olduğum 2011 yılında da milletvekili aday adaylığı sürecim olmuştu. Dolayısıyla Üsküdar’a yerel yönetim anlamında bir değer katabilmek, İBB’de Ekrem Başkanımızla birlikte edindiğim tecrübeleri buraya aktarmak istediğim için yola çıktım. 

Üsküdar, eski İstanbul’u en iyi hissettiğimiz yerlerden biri. Tarihi dokusuyla, kimliğiyle, mimarisiyle, mahalle kültürü ve kendi içindeki dengeli yapısıyla İstanbul’un incisi adeta. Güçlü kadınların, kadın sultanların kenti.

GÜÇLÜ KADINLARIN, KADIN SULTANLARIN KENTİ

Aday olduğunuz ilçeyi nasıl tanımlarsınız?

Üsküdar, eski İstanbul’u en iyi hissettiğimiz yerlerden biri. Tarihi dokusuyla, kimliğiyle, mimarisiyle, mahalle kültürü ve kendi içindeki dengeli yapısıyla İstanbul’un incisi adeta. Güçlü kadınların, kadın sultanların kenti. Osmanlı İmparatorluğu’nun en güçlü kadınlarından Mihrimah, Nurbanu, Kösem, Gülnuş Emetullah sultanların izleri halen Üsküdar’da görülebiliyor. Üsküdar’ın muhafaza ettiği bu değerleri çok kıymetli buluyorum.

Mahalle kültürünün devam ettiği, %98’inin küçük esnaf olduğu son derece kıymetli bir yer. Diğer yandan çok da dinamik bir ilçe. Güçlü bir potansiyeli var fakat hak ettiği değeri göremediği için bu potansiyelini ortaya çıkaramadığını görüyorum. İlçemiz sosyal açıdan çok daha güçlü bir yer olabilirdi. Turizmi ile kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle ön plana çıkabilirdi. Biz hayata geçirmeyi hedeflediğimiz projelerimizle Üsküdar’ı sosyal açıdan da güçlü bir ilçe haline getirmeyi hedefliyoruz.

Sizce ilçenin en temel sorunları nelerdir? Bunları çözmek için önerileriniz nedir?

Üsküdar’ın en büyük problemi hak ettiği değeri görememesi. Hizmetlerin eşit dağılmaması, kentsel dönüşüm ve parklanma sorunu gibi uzun zamandır geçiştirilen ciddi sorunları var. Üsküdar özelinde en çok ön plana çıkan sorun ise kentsel dönüşüm diyebilirim. Üsküdar’ın birçok mahallesi 2960 sayılı Boğaz Kanunu ile korunan alanlarda kalıyor, diğer kısımlarında da mülkiyet problemleri yaşanan veya plan tadilatı gerektiren bölgeler var. İBB ve Üsküdar Belediyesi ortaklığında imar planlarını hızlı şekilde revize etmeye, yerinde dönüşümü desteklemeye odaklanmak istiyoruz. Hukuka aksetmiş mülkiyet sorunlarının dışında kalan alanlarda komşularımıza destek olmaya, ilgili kamu kurumları ile olan diyalogları hızlandıran bir köprü görevi görmeye çalışacağız.

Bir diğer sorun; kent yoksulluğu ve sosyal adaletsizlik. Ülkemizin sosyal yardımlara hiç ihtiyaç duyulmayan bir seviyede, türlü bereket ve bolluğu yaşayan bir yer olmasını isterdik fakat hayatın gerçekleri ne yazık ki bundan farklı. Zorlu ekonomik koşullarla mücadelede sosyal yardımların ne kadar önemli olduğunun farkındayız. İhtiyaç sahibi olan hiçbir komşumuzu yalnız bırakmayacağız ve hatta 2024 yılı için 250 milyon TL olarak bütçelenen sosyal yardımları daha da artırarak mutfaklardaki yangını söndürmede komşularımıza destek olacağız. İhtiyaç sahibi mahallelerimizde Mahalle Lokantaları açarak komşularımızın, öğrencilerimizin uygun fiyatlarla sağlıklı ve besleyici gıdaya ulaşmasını sağlayacağız. İBB’de halkçı ve sosyal belediyeciliği 5 yıldır tüm İstanbul’a gösterebildiğimizi düşünüyorum, Üsküdar’da da aynen bu yaklaşımla devam edeceğiz. Vatandaşın parasını doğru harcamakla ve adil kullanmakla mükellefiz.

Sanırım eski olduğu için emeklilerin de yoğun olduğu bir ilçe...

Evet. Emeklilerimizin de zor süreçlerden geçtiğini biliyoruz. Hem İBB olarak hem Üsküdar Belediyesi olarak nakdi pazar yardımlarımızla emeklilerimizin yanında olacağız. Ayrıca Emekliler Lokali projemizle önceliklendirdiğimiz mahallelerimizde emekli komşularımızın bir araya gelebildiği, hatta torunlarına/gençlere kendi tecrübelerini aktarabilecekleri atölyeler sunacak sosyal alanlar oluşturacağız. Yaklaşık 3.400 kişilik koca bir yapı olan Üsküdar Belediyesi personelinin düşüncelerini ve çekincelerini de duyuyorum. Liyakat anlayışımızı da ortaya koyarak, tıpkı 2019’dan beri İBB’de yaptığımız gibi, Üsküdar’da da aynı yönetim anlayışı ile devam edeceğiz. Üsküdar için alın terini oraya koyan, ayrımcılık yapmayan herkesle elbette yol yürümeye devam edeceğiz. Yeni dönemde genişleyecek hizmet alanlarımız çerçevesinde işe alımlarımızda şeffaf, ölçülebilir ve adil süreçler yöneteceğiz. Bir kariyer merkezi ve otomasyon sistemi de kurma hedefimiz var.

Üsküdar genelinde kadınların %70’inin istihdamda olmadığı görülüyor. Çocuk bakımı, yaşlı bakımı gibi sorumluluklar nedeniyle işgücüne dahil olamayan kadınlar var. Biz açacağımız kreşlerle, engelli bakım evleriyle, niteliğini ve sayısını artıracağımız meslek edindirme kursları ile kadınların buradaki yükünü hafifletecek aynı zamanda istihdama katılmalarına destek olacağız.

İstanbul’a imzasını atan ve Üsküdar’a sayısız eser bırakan Mimar Sinan’ın mimari anlayışına, bilgeliğine saygımızı gösterecek, TMMOB’un da danışmanlığında hazırlanacak nitelikli bir “hatırlama mekanı” oluşturacağız.

‘HATIRLAMA MEKANI’ OLUŞTURACAĞIZ

2029’da nasıl bir ilçe hedefiniz var?

Yaşlısı mutlu, genci umutlu bir Üsküdar hayal ediyorum. Sosyal yardımların eşit bir şekilde dağıldığı fakat sosyal yardımlara daha az ihtiyaç duyan, kendi kendine yetebilen ve üreten bir ilçe olmasını hedefliyorum. Ailelerin çocuklarını güvenle emanet edebileceği kreşler açtığımız, çocukların okul öncesi eğitim fırsatından yararlanabildiği, öğrencilerin sosyalleşmek için yeterli alana sahip olacağı, emeklilerin zorlu ekonomik koşulları daha az hissettiği bir ilçeyi Üsküdarlılarla birlikte inşa edebileceğimize inanıyorum.

Deprem riskini göz önünde bulundurduğumuzda kentsel dönüşüm ile birlikte yenilenmiş, geleceğe ilerleyen bir Üsküdar hayalimiz var. Üsküdar’ın dönüşümle ilgili bir yol haritasının çoktan belirlendiği, KENTAŞ ile müşavirlik hizmeti vererek vatandaşı müteahhit ile baş başa bırakmadan garantör durumunda olduğumuz ve imar, tapu gibi sorunların belirli bir plan çerçevesinde çözüldüğü bir ilçe olmasını planlıyoruz. Diğer yandan, baktığımız zaman İstanbul’daki kültürel mirasın %47’sinin Üsküdar’da olduğunu görüyoruz. Üsküdar zanaatkarlarıyla, pasajlarıyla, kapalı çarşılarıyla, kültür envanteriyle turizmde ön plana çıkması gerekirken ne yazık ki turizmden aldığı pay hala çok düşük.

Örneğin; İstanbul’a gelen turistin sadece %0,5’i Üsküdar’da konaklıyor. Üsküdar’ın komşusu Kadıköy, Üsküdar’dan 5 kat daha fazla yabancı turist ağırlıyor. Üsküdar’da turizme ve esnafa yönelik gerekli özenin gösterilmemesi, yeterli desteğin verilmemesi ekonomik gücün artmamasına ve potansiyelin de gerçekleşememesine sebep oluyor. İstanbul’a imzasını atan ve Üsküdar’a sayısız eser bırakan Mimar Sinan’ın mimari anlayışına, bilgeliğine saygımızı gösterecek, TMMOB’un da danışmanlığında hazırlanacak nitelikli bir “hatırlama mekanı” oluşturacağız. Mimar Sinan Turizm Rotası ile İstanbul’un ve Üsküdar’ın turizm gücünü artırarak yerel ekonomiye ve esnaflarımıza katkı sağlayacağız. Üsküdar’ımızın tarihini, tarihi mekanlarını, kültürel zenginliklerini ve dokusunu koruma, tanıtma, restore etme ve gelecek nesillere aktarma amacıyla Üsküdar Miras ekibini kuracağız. Bahsettiğim bu projeler ve çok daha fazlasıyla Üsküdar’ı 2029’da hak ettiği değere kavuşturmayı hedefliyoruz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER