© Yeni Arayış

Kedi aknesi ve tehlikeleri nelerdir?

Kedi aknesi ve tehlikeleri nelerdir?

Kedi aknesi nedir, belirtileri nelerdir, akne kedilerde hangi bölgede görülür, kedi aknesi tedavisi nasıl uygulanır? Vücutta belirli bölgelerde görülse de genellikle yüz, bıyık kenarı ve çene bölgesinde daha sık görülebilir... Kedilerin bağışıklık sistemini ne kadar güçlü ve dinç tutarsak, hayatta kalma süreleri de o kadar uzar. Akne sorunu da bu nedenle üzerinde durulması gereken bir konu. Kedi aknesi; kıl köklerinin tıkanması veya kıl köklerine yağ ve kir birikmesi sonucunda oluşur ve siyah noktalar ile kendini gösterir. Vücutta belirli bölgelerde görülse de genellikle yüz, bıyık kenarı ve çene bölgesinde daha sık görülebilir. Kedilerde akne ve pire yumurtaları birbirine çok benzediği için bazen çok karıştırılıyor. Bunu anlamanız için çok kolay bir yöntem vardır. Pamuğu ıslatarak siyah noktalar olan bölgeyi silin ve sildiğiniz yerde kızarıklık belirmeye başlarsa bu pire yumurtasıdır. Aknelerin silindiğinde yok olduğunu görürsünüz, fakat içeride kıl köklerinden beslendiği için tekrar kendini gösterecektir.

Kedilerde akne oluşumunun sebepleri

Kedilerde, alerjik reaksiyon, hormon bozuklukları, mama ve su koyduğunuz kabın yeterince temiz olmaması nedeniyle mikrop bulaşması, kedinin temiz ortamda yaşaması ve hiç tüy bakımının yapılmaması, yanlış mama kullanımı, stres, endişeli ve bazı davranış bozuklukları, bağışıklık sisteminin güçsüz olması gibi pek çok sebepten akne oluşabilir. Kedilerin çene altında yağ bezeleri çok yoğun olduğu için akneler ilk olarak çene altında oluşur. Daha sonra diğer bölgelerdeki kıl köklerine yayılarak hastalığın ilerlemesine neden olur. Her kedide aynı olacak diye bir kural olmadığı için genellikle kedi yüzünün etrafında da görülebilir. Kedi aknesi rahatsız edici bir hastalık olduğu için kedinizin çenesini severken, siyah noktaların gözünüzden kaçması zor olacaktır.

Kedi aknesinin belirtileri

Yüzün belirli bölgelerinde alerjik durum oluşması, Kedinin diğer bölgelerine göre çene altını yoğun bir şekilde kaşıması, Bölgelerde küçük ve yoğun siyah noktalar görülmesi, Çene altı, yüz ve bıyık bölgesinin yoğun olarak kızarması, Siyah noktaların zamanla dökülmesi, Tüy veya bıyıkların dökülmesi, Yüz bölgesinde hafif kabuklanma, Halsizlik ve vücuduna dokunmasına izin vermemesi. Kedinizde bu belirtilerden birkaçını gördüyseniz, kedi aknesi olma olasılığı çok yüksektir.

Kedi aknesi nasıl geçer?

Kedi aknesi tedavisi olan bir hastalıktır. Belirtilerini gördükten sonra kedinizin siyah noktalarını asla sıkmamalı veya elinizle oynamamalısınız. Daha çok mikrop kapabilir veya hastalık ilerleyebilir. Acil olarak veterinere danışarak tedavi aşamasına geçebilirsiniz.

Kedinizde akne olduğu kesinleştiyse kedi ne yapılmalı?

Akne oluşumunu, aynı insanlardaki akne gibi düşünebilirsiniz. Ne kadar çok krem, ilaç veya merhem kullanırsanız kullanın çevre koşullarından veya vücudun fazla yağ üretmesinden dolayı tekrar akne meydana gelebilir. Kedilerde de aynı şey geçerlidir; Kedi aknesi kesin çözüm konusunda yeteri kadar tedavi uygulansa da akneler tekrar oluşabilir. Veterinere gittiğinizde kedinizi muayene edecek ve aknenin oluşumuna etki eden ihtimalleri size söyleyecektir. Kedilere özel şampuan veya akne kremi vererek kedinizin tedavisini başlatabilir. Evde tedavi de uygulayabilirsiniz, fakat bunu veteriner kedinin cilt tipine bakarak size uygulamanızı söyleyecektir. Korkmanız gereken bir hastalık olmadığı için gönlünüzü ferah tutarak, kedinize nasıl sağlıklı ortam oluşturursunuz diye düşünmelisiniz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER