© Yeni Arayış

Kanal İstanbul’un Türkiye’nin sanat çevresiyle olan ilgisi…

2011 Nisan tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘çılgın proje’ olarak duyurulan Kanal İstanbul geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme geldi.

Ağırel’in haberinde yer alan isimlerden olan, bölgede yaklaşık 250 bin metrekare arsa satın alan iş insanı birkaç sene önce birçok sanatçının eserlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da eserinin yer aldığı bir sergiyle açılan müze vesilesiyle sanat çevresinde gündeme gelmişti.

2011 Nisan tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘çılgın proje’ olarak duyurulan Kanal İstanbul geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme geldi. 11 Ocak 2025 günü Sabah, Yeni Şafak, Türkiye gibi yayınlarda Kanal İstanbul projesinde yer alan altı köprünün ilki olan, Kayaşehir ve Bahçeşehir arasındaki ulaşımı sağlayacak Sazlıdere Köprüsü’nün ayaklarının 90 metreye ulaştığına dair bir haber çıktı. Neredeyse birebir olan haber metinlerine göre köprünün her iki yakasındaki onlarca vinç hummalı bir çalışma içinde faaliyet halindeydi. Kanal İstanbul’a dair inşa faaliyetlerinin bütün hukuki süreçlere karşın devam ettiğini içeren haberi yayınlayan basın kuruluşlarının ortak noktası benzer siyasi tavırlara sahip olmalarıydı. Söz konusu yayınlar Kanal İstanbul’a dair her şeyin yolunda gittiğini müjdeliyordu.  

Yaklaşık dört sene önce, Nisan 2021 tarihinde gazeteci Murat Ağırel, Yeniçağ Gazetesi’nde üç gün süren bir yazı dizisinde Kanal İstanbul’un yer almasının planlandığı coğrafyadaki tapu hareketliliğine ayrıntılı olarak değinmişti. Söz konusu haberde Türkiye’nin sanat çevresi içinde bilinen bir iş insanının ismi de geçiyordu. Ağırel’in araştırmaları sonucu ortaya çıkan bilgiye göre söz konusu iş insanının büyük ortağı olduğu şirket, çılgın projenin duyurulmasından sonra bölgede toplam 249.780 metrekarelik 14 arsayı satın almıştı.

Türk Medeni Kanunu’nun 1020. Maddesi’nce tapu sicil kayıtları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açıktır. Bununla birlikte aynı maddenin ikinci fıkrası tapu bilgilerinin talep edilmesi halinde talep edenin ilgisini şart koşmaktadır. Diğer yandan Nisan 2004 tarihinde yürürlüğe giren, demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını içeren Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nu ile önceki kanun maddesindeki ilgi şartının çelişki doğurduğuna dair görüşler söz konusu. Prof. Dr. Rona Aybay’ın 2004 yılında Türkiye Barolar Birliği Dergisi’nin 53. sayısında yayınlanan “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu MK 1020/II’yi Yürürlükten Kaldırdı Mı?” başlıklı makalesi bu çelişkiye dikkat çekiyor. Aybay makalenin sonunda ilgi şartının yürürlükten kalktığı iddiasını öne sürerek tapu kütüklerindeki bilgilerin, herkesçe ulaşılabilir bir saydamlığa kavuşturulmasında toplumsal yararın olduğuna dair görüşünü ifade ediyor.

Yukarıda bahsedilen Aybay’ın görüşüne karşın Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliğinin 12 Ekim 2023 tarihli ve 2023/4368 sayılı kararıyla Ağırel’in haberini içeren yayınların erişime engellenmesine ve silinmelerine hükmedildi.

Ağırel’in haberinde yer alan isimlerden olan, bölgede yaklaşık 250 bin metrekare arsa satın alan iş insanı birkaç sene önce birçok sanatçının eserlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da eserinin yer aldığı bir sergiyle açılan müze vesilesiyle sanat çevresinde gündeme gelmişti. Söz konusu müze ile ilişkiye girecek, bununla birlikte Kanal İstanbul’a dair kaygısı olan sanat insanları mesleki alakalarını öne sürüp devletten bilgi talep ederek Ağırel’in haberindeki bilgilere ulaşabilirler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER