İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de onaylandı
GÜNDEM
İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de onaylandı
Finlandiya’nın NATO üyeliğine hayır demeyen, o gün Genel Kurul’a girmeyen HDP, TİP ve Demokrat Parti; İsveç’in üyeliği için yapılan oylamaya katılıp ret oyu kullandılar.
İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. AK Parti, MHP, CHP, DEVA ve Gelecek Partisi İsveç'in NATO üyeliğine 'evet' derken; İYİ Parti, DEM Parti, Saadet Partisi, Hüda-Par, Demokrat Parti, DSP ve TİP'ten oylamaya katılan vekiller ret oyu kullandı. 346 milletvekilinin katıldığı oylamada 287 kabul, 55 ret oyuyla İsveç'in NATO'ya katılımına onay çıktı.
Mart 2023’te Finlandiya’nın katılımı için yapılan oylamada hiçbir siyasi parti grubu ‘hayır’ oyu kullanmamıştı. AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP üyeliğe onay verirken HDP, TİP, BBP, DEVA, DP ve ZP oylamaya katılmamıştı.
GELECEK PARTİSİ: "NATO ÜYELİĞİNE KARŞI DEĞİLİZ"
İsveç’e NATO üyeliği yolunu açan protokolle ilgili kanun teklifinin görüşmelerinde Saadet- Gelecek Grubu Başkanvekili İsa Mesih Şahin Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin önümüzdeki dönemde bölgede ve uluslararası arenada yalnızlaşmaması ve dışlanmaması adına İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkmadığımızı beyan etmek istiyorum" dedi.
SAADET PARTİSİ: "'HAYIR DİYECEĞİZ"
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya ise, "İsveç’in NATO üyeliğine karşı durarak aslında ne tür oyunların kurulduğu gerçeğini ortaya çıkaralım diyorum. Saadet Partisi olarak kararımızın 'hayır' olacağını buradan ifade ederim" diye konuştu.
İYİ PARTİ: "GELECEĞE YÖNELİK TEMENNİLER MANZUMESİNDEN İBARETTİR"
İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu da "Türkiye, NATO ve İsveç arasında hazırlanmış olan mutabakat metni geleceğe yönelik bir temenniler manzumesinden ibarettir" diyerek 'Hayır' oyu kullanacaklarını söyledi.
CHP: "EVET DİYECEĞİZ"
CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı oylama öncesi Genel Kurul'da yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Barış istikrar ortamını bozan her türlü tehdide karşı NATO'nun caydırıcı gücünü önemsiyoruz. NATO'nun yeni üyelerinin katılımıyla genişlemesini destekliyoruz. Bu nedenle de bugün oylamada CHP olarak İsveç'in NATO'ya katılımına 'evet' diyeceğiz."
ENGİNYURT: "CUMHURBAŞKANIMIZI DESTEKLİYORUM, 'HAYIR' DİYORUM"
Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, ise "İsveç PKK sevicidir, İsveç Kandilcidir. İsveç FETÖ'cüleri destekler, PKK’lılara parasal yardım yapar. Bunu Cumhurbaşkanımız söyledi. Ben de onu destekliyor ve 'hayır' diyorum" dedi.
TİP: "BİZ NATO'NUN KENDİSİNE KARŞIYIZ"
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Biz, NATO'nun kendisine karşıyız, Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı, NATO'nun genişlemesine de karşıyız " dedi.
EMEP: "TÜRKİYE NATO'DAN ÇIKMALI"
Emek Partisi Genel Başkanı İskender Bayhan da "Türkiye'deki bütün NATO üsleri kapatılmalıdır. Türkiye NATO'dan çıkmalıdır" ifadelerini kullandı.
İSVEÇ'TEN AÇIKLAMA
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bugün NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaştık. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun, İsveç'in NATO'ya katılımı oylaması olumlu sonuçlandı" ifadesini kullandı.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, X’teki paylaşımında, "TBMM'nin bugün İsveç'in NATO başvurusuna evet oyu vermesi memnuniyet verici bir adımdır. Şimdi Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ın onay belgesini imzalamasını bekliyoruz. İsveç güvenilir, dayanışmacı ve kararlı bir NATO üyesi olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
"BIDEN İÇİN ÖNCELİKTİ"
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Sullivan, açıklamasında, "Türk Parlamentosunun İsveç'in NATO'ya giriş başvurusunu onaylayan oylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, Başkan Biden için önemli bir öncelikti" ifadelerini kullandı. Jake Sullivan, İsveç'in güçlü ve kapasitesi yüksek bir savunma ortağı olarak katılımıyla NATO'nun daha güçlü hale geleceğini, İttifak'ın daha güvenli olacağını ifade etti.
MACARİSTAN DAHA ONAYLAMADI
Bir diğer NATO üyesi olan Macaristan İsveç’in üyelik başvurusunu henüz onaylamış değil. Macaristan Başbakanı Viktor Orban İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u Macaristan'ı ziyaret etmeye ve İsveç'in ittifaka üyeliğini görüşmeye davet etti. Ancak teklif İsveç tarafından reddedildi.
Macaristan birçok kez üyelik başvurusunu onaylayan son ülke olmayacağı taahhüdünde bulunmuş olsa da parlamentosu şubat ayının ortalarına kadar tatilde olacak.
NATO, İsveç’in ittifaka üyelik sürecinin temmuz ayına kadar tamamlanmasını bekliyor.