© Yeni Arayış

İsveç NATO'ya katılarak tarafsızlık dönemine son verdi

İsveç NATO'ya katılarak tarafsızlık dönemine son verdi

İsveç, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) 32. üye olarak resmen katıldı ve tarihten gelen tarafsızlık tutumundan önemli bir değişim gösterdi. Yaklaşık iki yıl süren onay süreci, İsveç ve İsveç'in üyeliğini onaylayan son ülke olan Macaristan'ın gerekli belgeleri sunmasıyla tamamlandı. İsveç'in NATO'ya katılımı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ortaya çıkan güvenlik endişelerine bir yanıt olarak görülüyor ve ulusal güvenlik politikasının yeniden değerlendirilmesine yol açmıştı. İsveç'in üyeliği NATO'nun İskandinav bölgesindeki ve Baltık Denizi'ndeki varlığını güçlendirerek ittifakın potansiyel tehditlere karşı stratejik konumunu güçlendirmektedir. İsveç'in üyeliği, Türkiye ve Macaristan'ın muhalefeti nedeniyle gecikmelerle karşılaşmış, İsveç'in belirli gruplara yönelik tutumuna ilişkin taleplerden, jeopolitik kaldıraca kadar uzanan sorunlar ortaya çıkmıştı.

NATO'dan mesaj

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İsveç’in artık NATO müttefiklerinin özgür ve güvenliğinin garantisi olan 5. madde kapsamında sağlanan korumadan yararlandığını” belirtti. Stoltenberg, katılımın NATO’yu daha güçlü, İsveç’i ve örgütteki tüm ülkeleri daha güvenli kıldığını ifade etti. Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in NATO'ya katılımını 26 Şubat'ta onaylamış, böylece tüm müttefiklerin onay süreci tamamlanmıştı. İsveç, 18 Mayıs 2022'de NATO'ya üyelik başvurusu yapmıştı.

It’s official – #Sweden is now the 32nd member of #NATO, taking its rightful place at our table. Sweden’s accession makes NATO stronger, Sweden safer, and the whole Alliance more secure. I look forward to raising their flag at NATO HQ on Monday.

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) March 7, 2024 https://yeniarayis.com/haber/macaristan-parlamentosundan-isvecin-nato-uyeligine-onay/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER