© Yeni Arayış

İstanbul Planlama Ajansı, İstanbul’da anneliği araştırdı

İstanbul Planlama Ajansı, İstanbul’da anneliği araştırdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) İstanbul’da yerel yönetimlerin annelere yönelik sosyal destek programlarını ortaya koydu. Açıklanan verilere göre; İstanbullu annelerin %33,1’i çalışıyor, %66,9'u ise çalışmıyor. Çalışan annelerin yaşam memnuniyeti 10 üzerinden 4,4 iken, çalışmayan annelerin 4,6 olarak ölçüldü. Çalışmayan annelerin %65,2'sinin çalışmama sebebi ev işleri ve bakım emeğiyken, diğer sebepler arasında iş bulamama (%5,6) ve aile izni olmaması (%1) bulunuyor. Yılın ilk 3 ayında İstanbullu annelerin ev içi gündemi %52,2 ile ekonomik sorunlar ve %17,8 ile 31 Mart yerel seçimleri oldu. Ekonomik sıkıntılar altında, İstanbullu annelerin yalnızca %39'u eğer isterse iki günde bir etli yemek yiyebileceğini, %33,6'sı yeni kıyafet alabileceğini, %30,7'si yılda bir haftalık tatil yapabileceğini düşünüyor.

Yerel yönetimlerin annelere yönelik destekleri

İstanbul Planlama Ajansı (İPA)  yaptığı açıklamayla yerel yönetimlerin annelere yönelik sosyal destekleri ortaya koydu. Yapılan açıklamada; "Yerel yönetimler, annelere yönelik tasarladıkları sosyal destek programları aracılığıyla ailelerin günlük yaşamını kolaylaştırmayı ve refahını artırmayı hedeflemelidir. İşte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbullu annelerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla sunduğu hizmetler; İBB'nin "Yenidoğan Destek Paketi"nden 28.788 anne, "Yuvamız İstanbul Hizmeti"nden 10.000'den fazla anne ve "İstanbul Bebek Projesi"nden 5.713 anne faydalandı. Toplam 69.607 Anne-Bebek Destek Paketi, ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıldı. Anne Kart uygulamasıyla 0-4 yaş çocuk anneleri, İstanbul'da ücretsiz toplu taşıma hakkı kazandı ve kullanımı giderek artıyor. Günümüz ulaşım fiyatları üzerinden hesaplandığında geçtiğimiz 4 yılda Anne Kart sayesinde 3 Milyar 484 Milyon TL annelerimizin cebinde kaldı." bilgileri verildi.

Yerel yönetimler, annelere yönelik tasarladıkları sosyal destek programları aracılığıyla ailelerin günlük yaşamını kolaylaştırmayı ve refahını artırmayı hedeflemelidir. İşte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbullu annelerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla sunduğu… pic.twitter.com/aDXFcMuewR

— İstanbul Planlama Ajansı (@ipaistanbul) May 11, 2024

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER