© Yeni Arayış

İstanbul Ekonomi Araştırma, Türkiye Raporu'nun verilerini: CHP, AK Parti’nin 4 puan önünde

İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından hazırlanan Türkiye Raporu’nun verilerine göre CHP yüzde 33.5, AK Parti yüzde 29.3 oy oranına sahip. Geçmiş seçimlerde İYİ Parti’ye oy veren seçmenlerin yarısından fazlası bu kararından ötürü pişman.

Türkiye Raporu’nun 18.sayısında yer alan bazı veriler şöyle:

- Katılımcılara "Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verecekleri" soruldu. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra CHP’nin oy oranı yüzde 33.5, AK Parti’nin 29.3, DEM Parti’nin 11.1, MHP'nin 10, Zafer Partisi'nin 5.3, İYİ Parti'nin 4.5, Yeniden Refah Partisi'nin 2.2 olarak belirlendi.

- En başarılı bulunan siyasetçiler sırasıyla Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu, Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel, Devlet Bahçeli, Fatih Erbakan,  Ümit Özdağ, Erkan Baş, Muharrem İnce, Müsavat Dervişoğlu, Tülay Hatimoğulları Oruç, Temel Karamollaoğlu oldu.

- “Geçinebiliyor musunuz?” sorusuna Katılımcıların yüzde 57’lik çoğunluğu Ekim ayında gelirinin giderini karşılamadığı yanıtını verdi. Bu oran Eylül ayına göre 1 puan geriledi. "Gelirim giderimi ucu ucuna karşıladı" yanıtı Eylül ayında oranla 3 puan artış ile %30 oranına ulaştı.

- Katılımcılara “pişmanlık” ile ilgili de soru yöneltildi. Her 100 kişiden 60’ı eğitim aldığı alanı, 65’i eğitim seviyesini, yüzde 49’u da meslek seçimi ve maddi yatırımlarını değiştirmek istediğini dile getirdi.

- Seçimlerdeki oy tercihinden en yüksek düzeyde pişmalık İYİ Parti’lilerde görüldü. İYİ Parti’ye oy verenlerin yüzde 51’i, MHP’ye oy verenlerin yüzde 33’ü, AK Parti’ye oy verenlerin yüzde 32’si, CHP’ye oy verenlerin yüzde 30’u “pişmanlık duyduğunu” ifade ederken bu oran DEM Parti için yüzde 9 oldu.

- Katılımcıların yüzde 76’sı “20 yıl öncesine göre bugün genç olmanın daha zor” olduğu görüşünü dile getirdi. Bunun nedenleri arasında “ekonomik zorluklar” ve “iş bulmanın zorlaşması” başı çekti.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER