© Yeni Arayış

İstanbul Ekonomi Araştırma, Kasım ayı Türkiye Raporu’nda "Kürt Sorunu"na odaklandı

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli 1 Ekim 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve milletvekilleriyle tokalaştı. Beklenmeyen bu gelişme Türkiye’de yeniden çözüm süreci yaşanacağına ilişkin bazı tartışmalar başlattı.

Türkiye Raporu verilerine göre: Bu gelişmelerin siyasi sonuçlara baktığımızda gelişmelerden olumsuz etkilenmeyen tek partinin AK Parti’yken; MHP geçtiğimiz aya göre 2 puan geriliyor. 

CHP ise son verilere göre yaklaşık 4 puan geriledi. CHP’den giden destek öncelikli olarak Zafer Parti’si ve daha sonra İYİ Parti ve Anahtar Parti arasında dağılıyor..

Öte yandan MHP’den giden destek ise öncelikli olarak Anahtar Parti, CHP ve Zafer Partisi’nde dağıldı.

MHP dışı milliyetçi partilerin toplam destek oranı yaklaşık %15 oldu.

Kasım ayı anketinde Anahtar Parti %2,5’lik destek alıyor.

İYİ Parti ve Zafer Partisi ise %6 seviyesinde destek almaya devam ediyor.

Farklı araştırmalarda toplumun asgari ücret beklentisindeki alt limit net 26.000 TL olarak çıkarken kamuoyuna yansıyan tartışmalarda %25 civarı bir artışla 21.000 – 23.000 bandında gerçekleşecek bir asgari ücret seviyesi beklentileri karşılamıyor.

Katılımcıların %77’si kendini Türk olarak tanımlarken %17’si Kürt veya Zaza olarak tanımladı.

Devlet Bahçeli’nin ilk çıkışından sonra yaptığı Türkiye’de Kürt sorunu yoktur açıklaması en temel sorularımızdan biri oldu.

Toplumun %68’i Türkiye’de Kürt sorunu olmadığını düşünüyor. Öte yandan diğer sorulara verilen yanıtlarda Türkiye’de demokrasi sorunu olduğu yönünde daha geniş bir mutabakat olduğundan bahsetmek mümkün.

Araştırmanın dikkat çekici bir sonucu ise kendisini Kürt/Zaza olarak tanımlayan katılımcılarla DEM Partisi’ni desteklediğini ifade eden katılımcılar arasındaki görüş farklılıkları. Kürt/Zaza katılımcıların %68’i Türkiye’de Kürt sorunu olduğunu düşünürken bu oran DEM Parti seçmenleri arasında %82. Benzer farklılıklar başka konularda da görülüyor.

Öcalan dahil PKK yetkilileriyle görüşülmesi, Öcalan’ın DEM Parti grup toplantısında konuşma yapması ve PKK’nın silah bırakması koşuluyla Öcalan’ın “umut hakkı” ile ifade edilen şartlı tahliyeden yararlanması toplumun sadece %10’u tarafından destekleniyor.

Arıştırmada; katılımcılara farklı siyasi parti liderlerinin konuya dair açıklamalarını ne derece beğendiklerini sorduğumuzda, her lider için önemli oranda “açıklamaları bilmiyorum” cevabı alındı.

Toplumun %41’i gelişmelerin Erdoğan’ın yeniden seçilebilmek için ihtiyaç duyduğu anayasa değişikliğinden dolayı olduğunu düşünürken %35’i Orta Doğu’daki gelişmeler nedeniyle olduğunu düşünüyor. %24 ise bilmediğini ifade ediyor.

Raporu incelemek için tıklayınız.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER