© Yeni Arayış

İPA, "Kentsel Adaletin İmkanları" raporu yayımlandı

İPA, "Kentsel Adaletin İmkanları" raporu yayımlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Kentsel Adaletin İmkanları başlığıyla bir rapor yayımladı. İPA tarafından hazırlanan Kentsel Adaletin İmkanları raporu, “Vizyon 2050’nin İzinde” rapor serisinin bir parçası olarak, İBB’nin adil kent teması bağlamında ortaya koyulmuştur. İstanbul’da yaşanan yoksulluk, işsizlik ve gelir adaletsizliği gibi ciddi sosyo-ekonomik sorunlar, bu sorunların üstesinden gelmek için sosyal demokrasi ilkelerine dayalı politikaların ortaya koyulduğu raporda, son beş yılda İBB tarafından yapılan çalışmalar detaylı bir şekilde incelenmiştir.

Kentsel adalete ulaşmak daha da zorlaşacak

Çalışma kapsamında İstanbul’da kentsel adalete ilişkin güncel durum, İstanbul’un adil bir kent olma vizyonu; adalet, eşitlik, özgürlük ve toplumsal çeşitlilik kavramları üzerinden ele alınırken, "İstanbul Vizyon 2050 Strateji Belgesi" ve "İstanbul Vizyon 2050 Eylem Planı’nda" belirlenen stratejiler ve eylemler de dikkate alındığı kaydedildi. İPA tarafından hazırlanan rapor; İstanbul’da kentsel adalet, İstanbul’da gelir adaletsizliği, Daha adil bir kent kurgulamak: İstanbul ‘Vizyon 2050’ stratejik planlama çalışmalarında adil İstanbul, Adil kent için ilk adımlar başlıklarından oluşuyor. Raporda ayrıca; çocuklar, gençler, öğrenciler için destekler, kadınlar için destekler ve genel destekler gibi somut adımlar da yer almakta. Raporda, “İstanbul’un sahip olduğu bu zengin toplumsal yapıyı oluşturan İstanbulluların yaşadığı sorunlar dikkate alınmadığı ve ihtiyaçları gözetilmediği takdirde, kentsel adalete ulaşmak daha da zorlaşacaktır.” denilerek kentsel erişimin önemine dikkat çekilmektedir.

"Kentte üretilen değer toplumsal refaha dönüşmesi gerekir"

“Tüm İstanbulluların insan onuruna araşır bir kent hayatına sahip olabilmesi ve kentte üretilen ekonomik değerin herkesin faydalanabileceği ekonomik ve toplumsal refaha dönüştürülebilmesi için sosyal demokrasi ilkelerine dayalı, kentlilerin farklılaşan ihtiyaçlarını gözeten ve kentsel haklar temelinde politikalar geliştirilmesi ve 2019 yılından bu yana atılan adımların, bütünlüklü politikalar içinde geliştirilmesi, önümüzdeki dönemin birincil hedefleri arasında yer almalıdır.” denilen İPA raporunda bir arada, adil ve barış içinde yaşamın önemine vurgu yapılmıştır. Raporun tamamını okumak için tıklayınız.

İstanbul’da Kentsel Adaletin İmkanları Raporu Yayında!

İstanbul Vizyon 2050 Strateji Belgesi’nde yer alan hedefler ve bu hedeflere paralel olarak @istanbulbld tarafından yapılan çalışmaların derlendiği “Vizyon 2050’nin İzinde” rapor serisi başladı. https://t.co/SDhffIkV48… pic.twitter.com/HJZ0ES3PwD — İstanbul Planlama Ajansı (@ipaistanbul) March 3, 2024

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER