© Yeni Arayış

İstanbul Ekonomi Araştırma'dan "Gençler arasında kutuplaşma" raporu

İstanbul Ekonomi Araştırma'dan "Gençler arasında kutuplaşma" raporu

İstanbul Ekonomi Araştırma (İEA) Gençler Arasında Kutuplaşma konulu bir araştırma hazırladı. Araştırma, gençlerin siyasi eğilimlerinden dini inançlarına, ekonomik süreçlere bakış açıklarından toplumsal gruplara yaklaşımlarına ilişkin veriler ortaya koydu. Yeni Arayış Genel Yayın Yönetmeni Murat Aksoy'un raporun lansmanından izlenimlerini okumak için buraya tıklayınız. 15 – 22 Mayıs 2024 tarihleri arasında 18- 30 yaş arası bin gençle yapılan araştırmada ortaya çıkan bazı sonuçlar şöyle: - Siyasi eğilimleri sorulan gençlerin yüzde 34'ü kendini solda, yüzde 38’i merkezde, yüzde 27'si de sağda konumladığını söyledi. - Geçtiğimiz yıl gerçekleşen genel seçimlerdeki oy verme davranışları ile ilgili soruda, gençlerin yüzde 33'ü CHP'ye, yüzde 29'u AK Parti'ye oy verdiğini belirtti. 100 gençten 17'si de oy kullanmadığını ifade etti. - Katılımcıların "kesinlikle oy veririm" dediği partiler sırasıyla CHP, AK Parti, Zafer Partisi ve MHP oldu. DEM Parti, TİP, Yeniden Refah ve İYİ Parti, gençlerin "asla oy vermem" dediği partiler arasında başı çekti.

Dini inançla ilgili sorular

- "Dini kimliğinizi nasıl tanımlarsınız?" sorusuna gençlerin yüzde 90'u "Sünni Müslüman", yüzde 6'sı "inançsız", yüzde 3'ü "Alevi Müslüman", yüzde 1'i de "diğer" yanıtını verdi.

Mültecilere bakış

- Gençlerin "asla bir araya gelmek istemedikleri topluluklar" arasında büyük çoğunluğu mülteciler aldı. Bunu sırasıyla LGBTİ'ler, ateistler, siyasal İslamcılar izledi. - Katılımcıların yarısı "mültecilerin Türkiye’de bulunmalarının hiçbir koşulda kabul edilemeyeceği" görüşüne tamamen katıldığını, yüzde 4'ü de "Türkiye’nin zor durumdaki mültecilere kapılarını açması gerektiği fikrine" tamamen katıldıklarını dile getirdi.

Ekonomi ve çalışma yaşamı

- Her 4 gençten biri “Gelirler daha eşit hale getirilmelidir” ifadesine; her 100 gençten 12'si ise “Bireysel çabaları teşvik için kişiler arası gelirlerin farklı olması gerekir” ifadesine tamamen katıldığını söyledi.

Toplumsal konular

- Gençlerin yüzde 44’ü “Anadilde eğitim bir haktır” ifadesine tamamen katıldığını ifade etti. - Katılımcıların yüzde 27’si “Toplumun geleneksel değerlerine (aile, din, vatanseverlik gibi) siyasette daha fazla önem vermelidir” görüşüne tamamen katılırken, bu görüşe hiç katılmayanların oranı yüzde 14 oldu. - “LGBTİ’ler herkesle eşit haklara sahip olmalıdır” görüşüne tamamen katılan gençlerin oranı yüzde 14, hiç katılmayanların oranı yüzde 43 olarak tespit edildi. - Gençlerin yüzde 12'si evlilik dışı cinsel ilişkiyi normal bulurken, yüzde 48'i bu görüşe hiç katılmadıklarını dile getirdi. - “Çocuk bakımından kadınlar sorumlu olmalıdır” ifadesine gençlerin yüzde 44'ü hiç katılmazken, yüzde 5'i tamamen katıldığını dile getirdi. Rapora ulaşmak için buraya tıklayınız. https://yeniarayis.com/murataksoy/siyasette-kutuplasma-21-yildir-yakamizi-birakmiyor/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER